Scroll to top
Podijeli

Indija je u napadu na Pakistan koristila izraelske projektile2. Marta 2019.

Indija je u napadu na Pakistan koristila izraelske projektile

Haaretz, Izrael

Govori se da su u napadu na Pakistan korišteni izraelski projektili. Bezbjedonosne snage Indije u razgovoru sa lokalnim novinskim mrežama su izvjestile da su njihove vazdušne snage u napadu na Pakistan u ranim jutarnjim satima u utorak, koristili projektile proizvedene u Izraelu.

U skladu sa izvještajima, pet Miraža naoružanih pametnim projektilima Spice 2000 izveli su napad na ono što New Delhi opisuje kao teroristički kamp za obuku. Svaki projektil teži 1000 kg i vođen je sistemom EO/GPS-a. Izvori navode da su projektili opremljeni posebnom tehnologijom koja ih štiti od virusa ili od odstupanja od mete.

Pakistan je izjavio da u napadu nije bilo ljudskih žrtvi, istovremeno kada New Delhi akciju opisuje kao preventivni napad u kojem je pobijen veliki broj militanata.

Napad je izveden nakon terorističke akcije u indijskom dijelu Kašmira, 14. februara u kojem je poginulo 40 indijskih vojnika. Pakistan je odbio optužbu da je imao učešća u tom napadu ali je dao i obećanje da će odgovoriti na svaku vojnu akciju od strane Indije.

Nekoliko novinskih agencija, uključujući Associated Press, otišle su na brdo Kanguran Nalla kako bi stigle do mjesta gdje se desila eksplozija u blizini grada Balakota u blizini pakistanskog dijela Kašmira. Vidjeli su nekoliko kratera a seljaci su bili u čudu zašto su napadnuti.

General Asif Gafuri, glasnogovornik pakistanske vojske je rekao: “Indijski avioni su uletjeli u prostor Muzaffarabada u Kašmiru koji je pod pakistanskom kontrolom.” Rekao je da je i Pakistan spremio svoje avione, a indijski avioni su brzo ispalili svoje projektile u blizini Balakota.

Ministar vanjskih poslova Indije Sushma Swaraj u New Delhiju u razgovoru sa novinarima je kazao: “To nije bila vojna akcija, već su Indijski avioni u preventivnom napadu gađali kamp terorističkih formacija Džejše Muhamed.”

Sakir Husejn Šah, šef policije u Balakotu je rekao da je poslao timove u region koji su gađali indijski projektili. Region je opisao kao nenaseljeno i pusto mjesto. Rekao je da u napadu nije bilo ljudskih žrtava. Ni od Indije ni od Pakistana nije bilo nikakvog objašnjenja u vezi sa kontradiktornim tvrdnjama vezanim za ovaj događaj.

Izrael je ključni snabdjevač Indije oružjem, posljednjih godina se pretpostavlja da godišnji iznos ugovora o naoružanju između ove dvije države iznosi 1 milijardu dolara. U posljednje dvije godine, indijska i izraelska vojska imali su zajedničke vojne manevre i visoki vojni dužnosnici su putovali u Izrael.

Godine 2017., avionska industrija Izraela je pristala da Indiji na raspolaganje da sisteme za zračnu odbranu. Bio je to jedan od najvećih ugovora o naoružanju u povjesti izraelske siguronosne industrije.

Teroristički napad izveden 14. februara bio je najgori napad na indijske snage od vremena kada su počeli nemiri u Kašmiru, tojest od 1987. godine. Napad je izveden kada je indijski premijer Narendra Modi bio prisutan na predizbornom skupu.

Kašmir je podijeljen između ove dvije države, ali obje iznose tvrdnju da upravljaju cijelim teritorijem Kašmira. Upravo to je bio početak rata između Indije i Pakistana. Godine 1979., ratovali su zbog istočnog Pakistana.

Pobunjenici u dijelu Kašmira pod indijskom kontrolom zalažu se za potpunu nezavisnost ili za ujedinjenje sa Pakistanom. Indija optužuje Pakistan da naoružava i obučava pobunjenike koji prelaze preko planinskog dijela Himalaja.

Militantna grupa Džejše Muhamed, stacionirana u Pakistanu preuzela je odgovornost za terorističku akciju. Bombaš samoubica koji je prije akcije snimio video klip, bio je stanovnik Kašmira pod indijskom kontrolom.

Nakon zračnog udara, glasnogovornik indijskih vojnih snaga je rekao: “Pakistanski vojnici su izvršili napad na indijski pogranični prostor u Kašmiru.” Napad je opisao kršenjem primirja iz 2003. godine, rekavši da “nije izazvao nikakve žrtve.”

 

https://www.haaretz.com/israel-news/india-used-israeli-made-bombs-in-pakistan-attack-local-media-outlets-report-1.6976285