Scroll to top
Podijeli

Ko je tajni agent Mossada u saudijskoj vladi?18. Februara 2019.

Ko je tajni agent Mossada u saudijskoj vladi?

Adel Al-Jubeir, bivši ministar vanjskih poslova S. Arabije koji je sad član kabineta za vanjska pitanja, agent je „izraelskog“ Mossada po tekstu objavljenom na portalu  ODYSSEY.

Zanimljivo je da, kako navodi autor teksta Jemma Buckley, veza između Al-Jubeira i Mossada datira još od devedesetih godina prošlog stoljeća, čak i prije nego što je on pristupio saudijskoj diplomatskoj službi u kojoj je brzo napredovao i promijenio nekoliko položaja sve do ministra u saudijskoj vladi.

Buckley govori o velikom istraživačkom podhvatu kojim je uspjela prikupiti, kako ona tvrdi, najintersantnije informacije u toku posljednjih deset godina, izražavajući svoje čuđenje obimom informacija o jednom izuzetno važnom obavještajnom pitanju zbog kojih su prisutne i opasne sigurnosne prijetnje.

Trenutno Buckley traga za više informacija i prikuplja ih radi dubljeg studiranja života Al-Jubeira i njegove tajne veze s Mossadom.

Autor teksta kaže da su izjave bivše ministarke vanjskih poslova „Izraela“ Tzipi Livni u kojima je ona korila „izraelskog“ Mossada što nije ništa poduzeo glede smjene Al-Jubeira sa položaja ministra, nju navele da počne s ovom istraživanjem.

Nakon spomenutih izjava, ovo pitanje joj je postalo interesantno što je dovelo do toga da je veći dio svog vremena u prethodnom mjesecu potrošila baveći se njime. Ona je nakon nekoliko sedmica istraživanja, traganja i surfanja po internetu, uspjela doći do gospodina Philipa Giraldija, bivšeg oficira FBI-a, i obaviti interviju s njim kako bi došla do više informacija.

Buckley kaže da je bila zaprepaštena pozadinom izuzetno važnih stvari koje joj je Philip Giraldi otkrio, što je navelo da nastavi svoje istraživanje o ovom obavještajnom pitanju. Što je više postavljala pitanja to je dovodilo do više zbunjujućih informacija koje su u njoj izazivale sreću i ponos što će biti prva osoba koja otkriva pitanje iz prethodnih deset godina koje će izazvati najviše polemike, kako to ona tvrdi.

Buckley spominje da je bivši oficir FBI-a bio vrlo koristan posebno po pitanju otkrivanja načina na koji je Mossad prvi put uspostavio kontakt sa Al-Jubeirom. Ona nakon što objašnjava da ove vrste informacija zahtjevaju stalno putovanje između Rijada i Tel Aviva, napominje da prikupljanje terenskih detalja može biti i opasno te da ona već osjeća sigurnosne prijetnje, ali naglašava da radni tim želi ovo istraživanje upotpuniti i ne žele odustati od njega.

Autor teksta traži od svojih kolega i čitateljstva u USD-u, “Izraelu” i arapskim zemljama da ukoliko posjeduju više informacija o ovome pošalju joj na njen email.

Po izjavi Philipa Giraldija, FBI je počelo pratiti Al-Jubeira od 1990. god. kada je postao glasnogovornik saudijske ambasade u Washingtonu. Nakon nekoliko godina javile su se sumnje o pokušaju Mossada da angažuje Al-Jubeira u svoj korist.

Više istraživanja su vodili do prvog konca kada je Al-Jubeir bio student ekonomije i političkih nauka na univerzitetu sjevera Texasa gdje se on približio studentici Kay Ann Mathews koja je 1981. studirala političke nauke i međunarodne odnose.

Kay Ann Mathews koja je bila u čvrstoj vezi s važnim “izraelskim” trgovcima dijamanta u USD-u, predstavila je Al-Jubeira poznatim jevrejskim biznismenima i ličnostima. U prijateljskom saslušanju od strane FBI-a u august 1998. god., Kay Ann Mathews je otkrila da se prvi susret između Al-Jubeira i Mossada desio u oktobru 1995.

Budući da je Al-Jubeir bio pao u duboku emotivnu vezu sa njom i uvalio se u teške dugove kod nekih jevrejskih biznismena u Americi, Kay Ann Mathews kaže da on nije imao drugog izbora do li saradnje s Mossadom. Kad je stanje došlo dotle, Mossad je zatražio od nje da se povuče iz veze sa Al-Jubeirom.

Autorica teksta potvrđuje da postoje dokazi koji pokazuju da su sve aktivnosti i kretanja Al-Jubeira unutar saudijske ambasade u Washingtonu bile upravljane od strane Mossada.

Buckley svoj tekst završava sljedećim riječima: Dodatne informacije koje joj bude dostavio bivši oficir FBI-a, Philip Giraldi, o brzom uspinjanju Al-Jubeira na više položaje, počevši od glasnogovornika preko ambasadora pa do ministara vanjskih poslova bit će objavljenje u jednoj knjizi nakon okončanja istraživanja.

17.02.2019. Al-Mayadeen.net

http://www.almayadeen.net/news/politics/935950

Tzipi Livni bivši ministar vanjskih poslova “Izraela” i princ Turki Al-Fejsal bivš šef saudijske obaviještajne službe

„… također bivša izraelska ministarka vanjskih poslova Tzipi Livni kritikovala je minstarstvo odbrane i direktora izraelske vanjske obavještajne službe – Mossad i njihovu metodu u osiguravanju graničnih područja riječima: Ja sam se ozbiljno zaprepastila viješću o smijeni Adela Al-Jubeira. Ja ne znam čime se bave Yossi Cohen i Mossad? Do kad moramo gledati  poraz operacije Mossad-a? Imali smo konkretan plan za Adela Al-Jubeira, ali nasuprot našim očekivanjima on je smijenjen i tako jednostavno je propala jedna naša operacija. Ovo samo ukazuje na veliku nemoć Mossad-a i vlade Netanjahua za podržavanje naših odanih agenta u regionu.“

https://al-omma.com/وزيرة-خارجية-اسرائيل-تتحدث-عن-عادل-الج

Povezani članci