Scroll to top
Podijeli

Sankcija je odraz njihovog poraza8. Marta 2019.

Sankcija je odraz njihovog poraza

 

Sejjid Hasan Nasrullah: Otpor je uz podršku Irana i Sirije porazio neprijateljski projekat u regionu/ Hizbullah koristi duhovnu i materijalnu podršku naroda/ Istrajnost je platforma otpora naspram “sporazuma stoljeća” i sankcija

 

Govor generalnog sekretara Hizbullaha u kojem je govorio o američkim sankcijama i proglašenju terorističkim političkog ogranaka Hizbullaha od strane Engleza.

El-Alem – Liban 8. 3. 2019.

Govor Sejjida Hasana Nasrullaha povodom godišnjice osnivanja Odbora za podršku islamskog otpora u Centru Imam Mudžteba, a.s., u regionu El-Hads u Bejrutu.

Na početku Nasrullah je zahvalio za sve usluge aktivistima ovog odbora u smjeru pružanja podrške Otporu, prihvatanja odgovornosti i iskrenosti u tom smjeru rekavši: “Otpor nije utemeljen samo na podršci Irana i njegovoj materijalnog pomoći, već tu je i svestrana podrška naroda.”

U nastavku je rekao da želi govoriti o dva glavna pitanja ovih dana a to su američke sankcije i poteza kojeg su povukli englezi u proglašavanju terorističkim politički ogranak Hizbullaha.

Nasrullah je rekao: “Očekuje se da se pojačaju sankcije prema nama i našim saveznicima poput Irana i Sirije, vršenje pritiska na libanske banke samo je jedan od primjera tog procesa… Isto tako za očekivati je da druge države iskoriste to što je Hizbullah stavljen na listu terorističkih organizacija pa da poput Londona i one Otpor nazovu terorističkim.”

Generalni sekretar Hizbullha je naglasio da strana koja je porazila projekat “čišćenja” u regionu, to su bile sve grupe Otpora u Libanu, Palestini uz podršku Irana i Sirije; istrajnost Otpora u Libanu, Siriji i Iranu je porazio projekat zavjere protiv regiona 2006. godine (33 dnevni rat).

Naglasio je da je Otpor uspio poraziti američko-izraelski projekat u kojem bi bili podržani od strane regionalnih faktora. Otpor je upravo onaj faktor i strana koja stoji naspram Trumpove vizije o realiziranju njegovog povjesnog postignuća “sporazuma stoljeća.”

Rekao je: “Nazivaju nas teroristima jer nakon poraza na frontu postali su nemoćni i plaše se novog rata. Iz dana u dan moć, volja i postojanost Otpora je sve jača i jača.”

Generalni sekretar je nastavio: “Trenutne sankcije su dio ekonomsko-psihološkog rata protiv nas. Kada se suočavamo sa materijalnim teškoćama kao posljedicom sankicja moramo znati da je to dio rata koji se vodi protiv nas. Ono što nisu mogli postići vojnim ratom u regionu, žele ostvariti ekonomskim ratom.”

Sankcije će obuhvatiti sve ono što je vezano za pokret Otpora, jer žele nas oslabiti, žele nas izgladniti, ali mi nasuprot toga moramo biti čvrsti i jaki i učiniti ih beznadežnim. Svaka država koja nas je podržavala nastavit će pružati svoju podršku.

Dodao je: “Danas imamo potrebu za podrškom naroda i odborom islamskog otpora, prije nekoliko sedmica govorili smo o neophodnosti pružanja podrške jemenskom narodu i iskupljeno je više od 2 milijarde dolara koji su isporučeni braći u Jemenu.”

Nasrullah je ponovo naglasio da je neophodno biti istrajan i da usprkos tome što su neke strane u regionu i našoj zemlji očekivali našu propast mi smo pobjednici a oni su izgubili nadu i ponovo ćemo ih učiniti beznadežnim, tako što ćemo stprljivo stajati naspram sankcija.

U nastavku je govorio o odluci Otpora da se suprostavi korupciji u Libanu rekavši: “Borbu protiv korupcija počeli smo otvaranjem dvaju dosijea a u budućnosti ćemo ih otvoriti još. Otpor ne može biti neutralan kada je riječ o sudbini Libana kada smo njegov teritorij branili sa najskupocjenijim kapitalom. Svetost ove važne i nacionalne borbe nije manja od značaja borbe protiv okupatora i cionističkog projekta.”

Dodao je: “Cilj pokreta da se bori protiv korupcije ni u kom slučaju ne znači da je riječ o političkoj osveti. U vlastima će biti korumiranih osoba i lopova koji će se braniti i trudit će se da stanu na put ovoj borbi, koja će okončati pobjedom.”

Nastavio je: “Isto tako bit će i onih koji će u tom smjeru ubacivati beznađe, sumnje i dileme, ali uprkos svemu tome borba će biti nastavljena.”

Generalni sekretar Hizbullaha je rekao: “Neka niko ne računa na naš umor, mi smo isti oni koje nije umorilo to što otpor traje od 1982. pa do današnjeg dana. Znamo da ćemo imati dugu i tešku borbu protiv korupcije, i ne predviđamo da ćemo imati brzih postignuća, već ovaj smjer zahtjeva strpljene i istrajnost.”

Rekao je: “Ima ih koji sa željom da zaustave ovu borbu upozoravaju o tome čime će ona rezultirati izazivajući tako strah, ali Hizbullah će istrajati do kraja.”

Nasrullah je o nestanku 11 milijardi dolara za vrijeme premijera Fouada Siniora povezanog sa “14 martom” bez spominjanja njegovog imena ili vremena kada se to dogodilo ubrojao taj slučaj u dio dosijea o materijalnog korupciji i to kao najopasniji slučaj.

Rekao je: “Ukoliko Hizbullah prihvati zatvoriti oči pred materijalnim kalkulacijama onda će biti licemjerna i neiskrena stranka.”

Isto tako naglasio je: “Ovaj pokret se protivi uzimanju zajma od 400 miliona dolara – koje Liban želi uzeti od međunarodnih faktora – jer će veći dio tog novca završiti u džepovima pojedinaca.”

Na kraju Nasrullah je potvrdio: “Sva ministarstva u Libanu bit će podržana u suprotstavljanju korupciji i zaustavljanju finansijkih gubitaka.”

https://fa.alalamtv.net/news/4101881

Povezani članci