Scroll to top
Podijeli

Dove poslije namaza

Namaz je, zbilja, najbolje djelo, najvažniji ibadet i najučinkovitiji zikr. „Namaz je svjetlo oka Božijeg Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom.“[i] „Namaz je istinsko uznesenje u blizinu Voljenog“[ii] „Ako nečiji namaz bude primljen kod Allaha, i sva ostala djela će mu biti primljena…“[iii] Mustehab je da se po završetku namaza čini te'kib. Te'kib je zapravo čovjekova zaokupljenost dovom, zikrom, učenjem Kur'ana i slično, neposredno poslije namaza. Pohvalno ga je praktikovati čak i u nafilama, ali se više preporučuje u obaveznim namazima, naročito poslije sabah namaza, a potrebno je da je spojen sa krajem namaza. Najbolje je da čovjek ostane sjediti na istom mjestu gdje je obavio namaz, okrenut prema kibli i s abdestom. Nije nužno da izgovara neke određene riječi, ali je najvrijednije učiti ono što je za taj dio obreda tj. te'kib, preneseno od Božijeg Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, i njegovog časnog Ehli bejta, mir s njima. Možda je najbolje među tim djelima učiti tesbih hazreti Fatime Zehre, mir s njom. Ovaj tesbih se uči na sljedeći način: trideset i četiri puta tekbir, tj. veličanje Allaha riječima Allah je najveći (الله أكبر), trideset i tri puta tehmid, tj. hvaljenje Allaha riječima Allahu pripada hvala (الْحَمْدُ للهِ) i trideset i tri puta tesbih, tj. slavljenje Allaha riječima slava Allahu (سُبْحانَ اللهِ).

Za te’kiba poslije namaza su prenesene brojne dove i zikrovi od časnog Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, i  Ehli bejta, mir s njima. Jedan dio tih dova i zikrova je prenesen na općenit način obuhvatajući sve namaze, dok je drugi dio prenesen za svaki namaz posebno. Mi ćemo prvo navesti djela koja su zajednička za sve namaze pod nazivom Zajedničke dove. U ovom dijelu se prenosi veliki broj kratkih dova i zikrova. U različitim knjigama su navedeni različiti redosljedi za njih. Mi ćemo ih ovdje navesti  onim redoslijedom kako su navedene u vrijednoj knjizi Mafatihu-l-dženan. Ove dove i zikrovi su međusobno odvojeni, a ko god i koliko god bude mogao neka ih uči s nadom da će biti prihvaćeni kod Uzvišenog Gospodara.

Dove nakon jacije namaza

1.Nakon jacije namaza učiti: اللَّـٰهُمَّ إِنَّهُ لَيْسَ لِي عِلْمٌ بِمَوْضِعِ رِزْقِي، وَإِنَّمَا…

Dove nakon akšam namaza

1.Poslije hazreti Fatiminog tesbiha proučiti: إِنَّ اللهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا…

Dove nakon ikindije namaza

1. Učiti: أَسْتَغْفِرُ اللهَ الَّذِي لَا إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ، الرَّحْمٰنُ…

Dove nakon podne namaza

Sljedeće dove su posebno prenesene za poslije podne namaza: 1. Učiti: لَا إِلَـٰهَ إِلَّا اللهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ،…

Dove nakon sabah namaza

1. Učiti: اللَّـٰهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَاهْدِنِي لِمَا اخْتُلِفَ…

Zajedničke dove

1. Nakon što se preda selam i izađe iz namaza, treba tri puta izgovoriti Allahu ekber dižući ruke do pored ušiju, a zatim proučiti: لَا إِلَـٰهَ…