Scroll to top
Podijeli

Životna staza19. Februara 2019.

Životna staza

Život je poput autoputa gdje čovjek nema priliku da se zaokrene u svakom trenutku. Mi u životu nismo baš tako slobodni da se možemo zaokrenuti i krenuti putem kojim želimo kad god hoćemo. Ja ne mogu reći zapravo ne znam koliko mi u okviru Božijih odredbi imamo priliku i mogućnost da mijenjamo neke stvari. Mi smo zatočenici svoje prošlosti, a to znači da smo zatočenici i dobrih djela koje smo učinili tokom života i ona nam ne dozvoljavaju da mi budemo uništeni. Mi živimo u takvom jednom svijetu gdje se stvari direktno odražavaju na naš život. Molim vas nemojte sve prepuštati kijametu.

Kako nas Allah odgaja u Kur’anu? Zar baš sve prepušta Kijametu?! Zar mi možemo raditi šta god želimo i da se to ne odrazi još ovdje na naša stanja?! Dobro je da mi obratimo pažnju na ove aspekte života kada se mi nalazimo zatočeni u svojim djelima, bilo dobrim ili lošim i to na ovom, a ne na budućem svijetu. Moramo prihvatiti činjenicu da jedan dio našeg života nije u našim rukama. Svako od nas bilo dobar ili loš ne može kad god poželi i namjeri izvršiti svoju volju.

To što kažem da smo mi zatočenici svoje prošlosti znači da smo često zatočenici dobrih djela iz prošlosti, i ona ne dozvoljavaju da mi budemo uništeni. Naprimjer, jedna osoba služi Allahu, Poslaniku, Ehli bejtu, služi prijateljima Ehli bejta, ne ponaša se neljudski prema njima, voli Poslanikovu djecu, veliča svetosti vjere, negdje nešto žrtvuje od sebe za njih. Da li takva osoba može kad god poželi da postane loša može zaista postati loša?! Zar će je Allah, Poslanik i Ehli bejt pustiti da propadne?! Oni mu neće dozvoliti da ode negdje gdje će biti uništen. Vidite postoje i lijepi aspekti ove priče o našem zatočeništvu u djelima, a naravno i gorki. Svaki od njih ima svoje ogromne posljedice. Ti samo trebaš da znaš da kada god poželiš da se na autoputu života zaokreneš ne možeš. Ti budi svjestan da tvoja volja nije svakog trenutka u tvojim rukama.

Povezani članci