Scroll to top
Podijeli

Preseljenje ajetullaha el-u’zme Muhakika Kabulija12. Juna 2019.

Preseljenje ajetullaha el-u’zme Muhakika Kabulija

Ajetullah u’zma Kurban Ali Muhakkik Kabuli, uvaženi mardža’ u šiijskom svijetu nakon dugog niza godina služenja islamu i muslimanima napustio je ovaj svijet i krenuo u susret svome Gospodaru.

Kratka biografija

Kurban Ali Muhakik Kabuli rođen je 1928. godine u selu Turkmen u provinciji Parvan. Početna znanja i Kur’an uči od svoga brata.

Da bi naučio vjerske propise i islamsku književnost odlazi u Kabul gdje je jedno vrijeme pohađao nastavu. Na njegovom web site-u piše da usljed toga što u Kabulu nije postojao školski sistem koji bi bio prihvatljiv za talabe (učenike vjerskih škola) a pored toga u Afganistanu je dominirao veliki politički, kulturni i mezhebski pritisak, svoje školovanje nije mogao nastaviti u domovini zato i napušta Afganistan.

Godine 1953. sa karavanom ulazi u Iran a zatim u Irak. U Nedžefu se upisuje u školski centar houze. Tamo je učio, poučavao i na kraju stigao do stepena idžtihada. Godine 1972. vraća se u Kabul gdje drži katedru. Dok je boravio u Kabulu, izgradio je džamiju nazvavši je džamijom Imama Homeinija, jer on je bio jedan od njegovih učitelja. Godine 1978. nakon državnog udara tadažnji režim se “interesuje za njega” zbog čega je morao odseliti u Iran.

U Iranu se pridružio mudžahidima, formirao je “Etehadijeje ulema” (Ujedinjenu ulemu) u kojoj su članovi bile različite džihadske grupe koje su se borile protiv tadašnjih vlasti. Godine 1992. nakon pobjede mudžahida, ponovo dolazi u Kabul i tu ostaje godinu dana. Međutim borbe različitih džihadskih grupa za stizanje do vlasti bile su povod da se ponovo odseli u Iran. U gradu Komu, ponovo pristupa učenju i podučavanju.

Post a Comment

Povezani članci