Vrijeđanje časnog Kur'ana

Share

Vrijeđanje časnog Kur'ana 

 

Danski ekstremni desničar Rasmus Paludan, predsjednik stranke Čvrsti smjer, spalio je nekolika primjerka časnog Kur’ana pod izgovorom protesta protiv obavljanja džuma namaza ispred zgrade danskog parlamenta.

Muslimani su obavljali džuma namaz ispred zgrade parlamenta izražavajući svoju osudu masakra u dvije džamije na Novom Zelandu. Oni su obavili namaz na tom mjestu nakon što su dobili dozvolu za to, ali ekstremne desničarske skupine su pokušale ometati namaz izazivajući buku duvanjem u trube, a predsjednik stranke Čvrsti smjer, Rasmus Paludan, je pokušao provocirati muslimane paljenjem časnog Kur’ana.

Paludan i njegove pristalice su svoj provokativni čin izvršili stotinjak metara dalje od mjesta gdje su muslimani obavljali namaz, a policija im nije dozvolila da se više približe muslimanima.

Također, član parlamenta ispred ekstremističke desničarske narodne republikanske stranke, Martin Henriksson, je pokušao provocirati muslimane tako što je hodao po trgu gdje su muslimani obavljali namaz i verbalno ih je počeo vrijeđati.

Ranije se predsjednica parlamenta Pia Kjaersgaard protivila klanjanju namaza ispred parlamenta.

  • 24 Marta, 2019