Share
  1. februar

– Pobjeda Islamske revolucije u Iranu

U Iranskoj islamskoj revoluciji povezuju se historije Irana, islama i svijeta jer se ona ubraja u velike i uticajne događaje u drugoj polovini dvadesetog stoljeća koji su izazvali mnoge promjene i preokrete u svijetu. Važnost tih političkih dešavanja ogleda se u tome da su s jedne strane poremetila političku ravnotežu arogantnih sila u nastavku kolonizacijske podjele svijeta na dva pola, istočni i zapadni, te da su s druge strane iskorijenila jedan od najjačih režima zavisnih od velikih sila u državi koja je bila važna u strateškom i ekonomskom pogledu. Važnije od toga jeste to što je islamska revolucija, pomno obavještavajući muslimanske narode, obezbijedila pogodno tlo za važne političke pokrete i promjene. Pojava tih političkih tokova iznova je predstavila islam kao uzvišenu silu na svjetskom nivou nudeći muslimanima nadom ispunjenu perspektivu za traganje za samim sobom i otpor tiraniji i aroganciji.

Od 1961. godine, kada je Šah s jedne stane užurbanim potezima nastojao uvesti zapadnu kulturu u zemlju, a s druge strane pružio podršku Izraelu, Imam Homeini je počeo svoju sveobuhvatnu borbu. Imam je neviđenom hrabrošću krenuo u informisanje ljudi o Šahovim postupcima. Njegovim hapšenjem i odvođenjem u zatvor 1962. godine razbuktao se plamen revolucije. Nakon oslobađanja Imam je još jače nastavio svoju borbu i na koncu je 4. 11. 1964. godine uhapšen i protjeran u Tursku. Nakon nekog vremena odatle je protjeran u Irak, gdje je ostao četrnaest godina, tačnije do pet mjeseci prije pobjede islamske revolucije. Pošto se širila borba iranskog naroda, irački režim pod pritiskom Šahovog režima, koji je iz dana u dan bio sve bliže svome padu, istjerao je Imama iz Iraka. U to vrijeme on nije našao nijedno drugo mjesto za sebe osim Francuske, koja je tvrdnju o slobodi uzela za svoju parolu. Naravno, Imamov odlazak u Francusku ubrzao je borbu naroda Irana zbog uloge masovnih medija koji su njegove poruke u obliku vijesti i analiza prenosili kao poruke lidera brzih i sveobuhvatnih promjena u Iranu. Nakon kratkog vremena Šah je otišao iz Irana, čime je Imamu Homeiniju omogućen povratak u zemlju. On se vratio 1. 2. 1979. godine, a deset dana kasnije, 11. 2. 1979. godine došlo je do pobjede islamske revolucije.

 

  1. februar

– Dan državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije je državni praznik Srbije koji se obilježava 15. i 16. februara, a ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sjećanja na početak Srpske revolucije, i dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav. Ovaj datum je najbitniji datum u političkom, kulturnom i historijskom kalendaru Srbije.

Pored toga što je Dan državnosti, on je i Dan ustavnosti Srbije. Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi se u Srbiji ponovo počeo slaviti od 2002. godine.

 

  1. februar

– Dan nezavisnosti Republike Kosovo

Kosovo je 17. 2. 2008. proglasilo nezavisnost od Srbije. Na vanrednoj svečanoj sjednici Kosovskog parlamenta, za Deklaraciju o nezavisnosti izjasnilo se svih 109 prisutnih zastupnika. Još u julu 2007. Sjedinjene Američke Države dale su do znanja kako će priznati novonastalu državu: nakon sastanka kosovskoga izaslanstva s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u Washingtonu, kosovski premijer Agim Ceku je izjavio kako su dobili američke garancije da će nakon novih 120 dana pregovora s Beogradom Kosovo dobiti nezavisnost.

 

  1. februar

– Svjetski dan socijalne pravde

Imam Sadik, a.s.: “Pravda je slađa od vode koju nalazi žedan čovjek.” (El-Kafi, 2/146/11)

 

  1. februar

– Okončana opsada Sarajeva – 1996.

Opsada Sarajeva bila je jedna od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduža opsada jednog glavnog grada ikada. Trajala je 44 mjeseca, od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine, što je tri puta duže od opsade Staljingrada, a u prosjeku je dnevno na grad ispaljivano 329 projektila. Sveukupno je na grad ispaljeno oko 50.000 tona artiljerijskih projektila.

 

  • 4 Januara, 2019