Rat u Gazi: Zašto je Hamas već pobijedio Izrael?

Share

Rat u Gazi: Zašto je Hamas “već pobijedio” Izrael?

Web stranica Middle East Eye objavila je članak pod naslovom “Rat u Gazi: Zašto je Hamas možda već pobijedio?” Izraelskog pisca Richarda Silversteina, u kojem je naglasio da Hamas nije samo vojni entitet, već se predstavlja kao palestinski borbeni pokret i da se nikada ne može eliminisati. On smatra da je Hamas pobijedio u posljednjoj rundi sukoba, nakon što je Tel Aviv platio visoku cijenu 7. oktobra, uz gubitke u vojnicima i ekonomiji koji su uslijedili, uz rastući bijes svog naroda protiv vlade Benjamina Netanyahua, koja je počela da se urušava.

Pisac, koji se predstavlja kao “progresivni, cionistički kritičar”, rekao je da je Hamas 7. oktobra pokrenuo hrabru operaciju “u kojoj je izvršio invaziju na južni Izrael i okupirao niz gradića i kibuca”, ubivši 1.140 ljudi. Zračni, kopneni i pomorski napad, koji je opisan kao “pažljivo koordinisan”, zaprepastio je i Izrael i svijet.

Prema njegovim riječima, napad je uslijedio nakon više od godinu dana planiranja i vježbe, u kojoj je hiljadu boraca uspjelo probiti odbrambeni štit vrijedan milijardu dolara, kojeg je Izrael deceniju ili duže mukotrpno podizao oko Gaze.

On je naglasio da je napad svima pokazao da svu naprednu tehnologiju svijeta može pobijediti mala gerilska snaga koja koristi taktiku nadzora, planiranja i mobilizacije na bojnom polju, navodi se u analizi koja kaže da je “Hamas” uspio skršiti sigurnosne mjere za koje su Izraelci vjerovali da su neprobojne i uništio sve pretpostavke izraelske vojne obavještajne službe o palestinskom pokretu.

On je istakao da su Šin Bet i izraelska vojska “arogantno” vjerovali da Hamas ima mnogo toga za izgubiti da bi mogao pokrenuti veliku operaciju protiv Izraela. I da je više bila zainteresirana da zadrži svoju vlast nad Gazom nego da uđe u rat, dodajući: “Potpuno su pogriješili u tome.”

Naglasio je da je Izrael i njegova opsada Gaze koja traje već 17 godina dovela do očaja stanovnika Pojasa Gaze, a većina njih ne vidi horizont nade u bolji život i bolju budućnost. Oni žive, ali u patnji drugih.

Nastavio je: „Ovi napadi su bili pobuna protiv sudbine i izjava da će se palestinski narod, bez obzira na velike troškove, boriti protiv svojih tlačitelja, iako je svijet izgubio interes za Palestinu, posebno nakon Abrahamovog sporazuma, sa 4 arapske zemlje koje su ranije izjavile svoju lojalnost palestinskoj stvari.”

On je istakao da se administracija američkog predsjednika Joea Bidena do napada 7. oktobra udvarala Saudijskoj Arabiji da se pridruži sporazumima, “ali je Hamas uništio jedno od rijetkih regionalnih dostignuća koje je Biden postigao”.

Naglasio je da je napad natjerao Palestince da ponovo zauzmu centralno mjesto, te natjerao svijet da se suoči sa njihovom nevoljom, pa čak i zahtijevaju svoja prava, te podsjetio sve da su Palestinci nepokolebljivi i da neće tiho otići.

Dodao je: “Krvava izraelska invazija, koja je koštala života više od 22.000 Palestinaca (i svaki dan sve više), uništila je globalnu percepciju Izraela. Umjesto da se na njega gleda kao na demokratsku i tehnološki inovativnu državu, svijet sada na njega gleda kao na Krvoločni režim koji prakticira genocid.”

Nastavio je: “Hamas je još jednom porazio Palestinske vlasti kao bajraktara palestinskog nacionalizma. Fatah sada nije ništa drugo do li korumpirani saradnik neprijateljskog izraela, a Hamas je uspio podsjetiti Palestince da je oružani otpor, bez obzira na cijenu, sve što svijet razumije.”

Pisac je smatrao da je jedna od reperkusija napada to što je Hamas ojačao ruku Irana i njegove takozvane “Osovine otpora”, koja je pokrenula napade na američke i izraelske vojne i komercijalne interese, od Iraka do Jemena.

Po mišljenju pisca, iako Sjedinjene Države ne žele da budu uvučene u dugoročni regionalni sukob, njihova nepokolebljiva podrška Izraelu neminovno je dovela do toga da budu uvučene u ono što žele izbjeći, a ako ne želite da zbog saveznika budete i vi uvučeni u interese koje ne dijelite, morate ga upoznati sa granicama veze, dodajući: “Biden je ovo odbio plativši političku cijenu.”

Naglasio je da Bidenova podrška izraelskom genocidu predstavlja vrlo realnu mogućnost da bi on mogao biti uklonjen iz Bijele kuće 2024. godine i zamijenjen predsjednikom koji ne samo da će braniti Izrael, već će podsticati njegove najopasnije vojne avanture, misleći na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Dodao je: “Napad na Izrael bio je obavijest da ni Hamas, ni Palestinci općenito, ne vjeruju u iluziju rješenja dvije države, koje je svijet uvijek nastavio podržavati kao magično rješenje, ali Hamas je razotkrio da je to laž.”

Palestinci također ne očekuju mnogo od Sjedinjenih Država ili evropskih zemalja, a znaju da niko nije voljan potrošiti politički kapital neophodan za savladavanje izraelskog otpora.

Pisac tvrdi da “po svim standardnim mjerama oružanog sukoba, Izrael pobjeđuje u ratu protiv Gaze, nakon što je ubio oko 8.000 od 30.000 Hamasovih boraca, i za skoro 3 mjeseca eliminirao manje od 25% vojnih snaga Hamasa.”

Dodao je: Izraelska vojska je uništila kilometre Hamasovih tunela, ali nije ni blizu eliminacije 500 kilometara ovih podzemnih uporišta, u koje odbija poslati svoje vojnike jer će gubici biti previsoki.

Nastavio je: Izrael je uveo blokadu kako bi kaznio Palestince u Gazi i izvršio pritisak na Hamas, da oteža život ako ne i učini ga nemogućim. Ima efektivnu kontrolu nad kopnom, morem i zrakom koji okružuje enklavu i djeluje svuda sa relativnom slobodom.

Prema piscu, „Uprkos ovim vojnim dobitcima, još uvijek gubi rat, i to uz veliku cijenu, a to je ubistvo 500 izraelskih vojnika i ranjavanje više od 5.000 drugih, od kojih mnogi pate od amputacija i drugih ozbiljnih invaliditeta.”

Napisao je: Možda je nelogično reći ovo, ali ne postoji način na koji Izrael može pobijediti u ratu koji je započeo, a sve što Hamas treba da uradi da bi pobijedio jeste da preživi. Netanyahu je često govorio da je cilj njegove zemlje da eliminiše Hamas, a Biden je dodao i vlastitu podršku ovom cilju, ali on neće biti ostvaren, barem u doglednoj budućnosti.

Nastavio je: “Izraelski lideri shvataju da postoji samo jedan način da to učine, a to je potpuno eliminirati ili protjerati stanovništvo Gaze.”

Dodao je: Ne samo da je Ministarstvo obavještajnih poslova izdalo plan da to učini protjerivanjem Palestinaca u Sinajsku pustinju, već je i američki državni sekretar Anthony Blinken otputovao na Bliski istok kako bi Egiptu i Jordanu predstavio plan koji je Izrael pripremio, a oni su to kategorički odbacili.

Dodao je: Dva izraelska člana Kneseta objavila su u Wall Street Journalu plan za protjerivanje svih Palestinaca iz Gaze u arapske i islamske zemlje u regionu. Ni to nije naišlo na bolji prijem.

Pisac je naglasio: “Izrael neće eliminisati Palestince iz Gaze kao što neće moći eliminisati Hamas. Svi razgovori koje Netanyahu i Biden vode su samo tračevi i obećanja koja se ne mogu ispuniti… Ovo je dio tragedija ovog sukoba, jer niko ne govori jasno i iskreno, a svi imaju iluzije da će Hamas, jer mora, popustiti na ovaj ili onaj način.”

Naglasio je: “Ali Hamas ne popušta, i nastavlja da se opire, i to ništa ne može zaustaviti bez obzira na izrečene laži, koje sve što postaju veće, to svijet manje vjeruje u bilo šta od Bidenove administracije ili Izraela. ”

On je naglasio: “Čak i ako Izrael uspije u etničkom čišćenju Gaze, to neće okončati sukob. Hamas nije samo politički ili vojni entitet, već pokret koji ima za cilj promovirati prava i interese palestinskog naroda. Takav pokret ne može biti ubijen, već se samo boriti.”

Nastavio je: „Pokret Hamas je još uvijek u stanju da preživi, a to znači neuspjeh Izraela i eroziju njegovog vojnog odvraćanja pred njegovim regionalnim konkurentima, a to bi ohrabrilo njegove neprijatelje da pojačaju oružani otpor u raznim dijelovima Srednjeg Istok, unutar ili izvan Gaze.”

Smatra da “možda možete pobijediti pokret (Hamas) na bojnom polju, ili eliminisati njegove borce i ubiti njegove pristalice, ali ga ne možete eliminisati.”

Suočen sa svim ovim, pisac je naglasio da je Izrael platio visoku cijenu za ovu “pobjedu”, jer gubi u prosjeku 10 vojnika sedmično, a prošlog mjeseca je 10 vojnika ubijeno u jednoj bici nakon izlaganja zasjedi od strane boraca Hamasa.

Rekao je: “Izraelska vojska je također ubila svoje zarobljenike u borbama protiv Hamasa, a u jednom slučaju je nehotice upucala 3 zarobljenika koji su pobjegli svojim otmičarima, što je izazvalo uzbunu među porodicama zarobljenika i podstaklo bijes širom Izraela.”

Dodao je: Hiljade ljudi povremeno demonstrira ispred štaba vojske u Tel Avivu, a brat jednog od ubijenih zatvorenika optužio je izraelsku vojsku da ga je pogubila.

Druga reperkusija, prema piscu, jeste to što je ujedinjeni front koji su Izraelci uspostavili od 7. oktobra počeo da se urušava, a Netanyahu, čija je vladavina već bila u stanju napetosti prije napada Hamasa, sada je još u opasnijoj poziciji.

Zaključio je riječima: “Suočen s ovim, Netanyahu radije pokušava da produži rat kako bi izbjegao bijes izraelskih glasača, od kojih većina želi da on ode.”

  • 8 Januara, 2024