Novi koraci solidarnosti

Share

Premijerka Novog Zelanda najavljuje nove korake solidarnosti sa muslimanima

Novozelandska premijerka, Jacinda Ardern najavila je nove korake solidarnosti koje će poduzeti u petak kako bi pokazala solidarnost sa muslimanima. U razgovoru sa Al-Jazeerom je objasnila da od prvog trenutka masakra u dvije džamije ona radi na obezbjeđivanju sigurnog ambijenta za muslimane u džamijama Novog Zelanda.

Ona je naglasila da će mediji uživo emitovati ezan džume namaza kao jedan vid solidarnosti sa muslimanima i najavila dvije minute šutnje u petak. Nakon toga će biti održan program sjećanja na žrtve maskra na kojem se očekuje učešće svjetskih lidera.

Premijerka je dodala: “Masakar Christchurch je teroristički šokantni čin pojedinca koji je pogodio grupu građana Novog Zelanda koji su se okupili radi namaza u jednom sigurnom mjestu, a ideologija koju je nosio izvršilac napada je osuđena i neprihvatljiva ideologija.”

Novozelandska premijerka je ukazala na to da da njen odnos prema porodicama žrtava u kojem je pokazala saučešće u njihovoj tuzi i bolu, dio je srži novozelandskih vrijednosti i to je suprotstavljanje ekstremistima iz desničarskim strujama ili bilo kojoj ideologiji koja odbacuje vrijednosti novozelanđana koji se protive nasilju i ekstremizmu.

Dan prije ovog, gospođa Ardern u vrlo utjecajnom obraćanju na parlamentu kojeg je završila sa pozdravom “Es-selamu alejkum”, izjavila je da nikada neće izgovoriti ime izvršioca masakra kako bi mu uskratila popularnost koju je on želio postići.

  • 21 Marta, 2019