„Facebook“ zatvorio 265 izraelskih stranica koje su širile glasine

Share

„Facebook“ zatvorio 265 izraelskih stranica koje su širile glasine

Kompanija „Facebook“ je zatvorila 265 računa kojima upravlja izraleska kompanija „Archimedes“ namijenjena za širenje političkih vijesti sa ciljem utjecaja na javno mnijenje u Africi i južnoj Americi.

  1. 5.2019. „Facebook“ je objavio ukidanje računa koje „Archimedes“ otvorio u oblicima facebook stranica, facebook grupa, facebook povoda i računa na instagramu i servis slika na facebooku.

Ukinuti računi po sadržaju su bili bazirani na Tunis, Nigeriju, Senegal, Togo, Angolu, Niger, a sa manjim intenzitetom na južnu Ameriku i južnu Aziju.

Po saopćenju „Facebooka“ „Archimedes“ je koristio lažne profile za upravljanje svim stranicama i admini su se predstavljali kao građani zemalja koje su bile na meti, kao novinari koji objavljuju informacije o političarima.

Sadržaji objavljeni na ovim računima bili su politički stavovi određenih ličnosti, kritike upućene na račun nekih drugih ličnosti, teme vezane za izbore i svakodnevne vijesti.

Broj pratioca ovih lažnih facebook računa dostigao je nevjerovatnu cifru. Naprimjer jednu stranicu je pratilo oko 2 miliona i 800 hiljada korisnika, dok je vrijednost koju je spomenuta izraelska kompanija od 2012. godine platila za reklame stigla do 812.000 dolara.

Jedna od lažnih stranica koja je za metu imala Tunis, bila je stručna stranica za „upozorenje na lažne sadržaje na internetu“ s ciljem da svoje objave i sadržaje predstavlja pouzdanim!

U primjere obmane kojom se bavio izraelski „Archimedes“ jeste podrška kandidatu na nigerijskim izborima u februaru, Mahmudu Buhariju koji je svog protivnika Atika Ebu Bekra pobijedio zbog toga što je dotični Ebu Bekr bio sataniziran na društvenoj mreži.

Kompanija Archimedes svoje sadržaje objavljuje sa poznatog torena „Electra“ u „Tel Avivu“.

„Archimedes“ je odmah po ukidanju spomenutih računa od strane Facebooka uveo razne izmjene na svojoj web stranici.

Po jednom izraelskom novinskom istraživanju, ova kompanija je povezana sa jednom drugom kompanijom koja je sklapala velike ugovore sa izraelskom televizijom.

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=6807&cid=116

P.s.: Ovo je neznatan dio onog šta cionisti rade na polju širenja mržnje, neprijateljstva i razdora. Šta „Izrael“ ima s južnom Azijom ili južnom Amerikom ili siromašnom Afrikom osim toga što je cionistička tvorevina apsolutno zlo i ne želi nikom dobro. Bez sumnje prvi i najvažniji cilj obmane cionista su muslimani koji su nažalost uglavnom neupućeni. Širenje toliko mržnje među muslimanima pogotovo na sektaškim osnovama najprije potiče od cionista.

Moramo biti oprezni i ne uzimati stvari zdravo za gotovo.

  • 23 Maja, 2019