Scroll to top
Podijeli

Saudijske šije pate od diskriminacije i terora9. Maja 2019.

Saudijske šije pate od diskriminacije i terora

Američki pisac i stručnjak za historiju bliskog istoka i poznati režiser dokumentarnih filmova, Tirins Ward, izjavio je da je nedavno pogubljenje 37 saudijskih građana imalo jednu jasnu svrhu, a to jeste terorisanje šija u Saudiji i nahuškavanje Al-Kaide.

U tekstu objavljenom na web stranici CNN-a ovaj pisac je naglasio: “Nasilje protiv šija u Saudiji ima duboke korijene” dodajući: “Saudijske šije poput američkih afrikanaca na nekim dijelovima južnih američkih područja pate od diskriminacije od strane vladajućih vehabijskih elita” i da ova diskriminacija protiv šija traje od osnivanja Saudije 1932. godine.

Po ovom autoru, neprijateljska retorika protiv šija se nastavila dolaskom prijestolonasljednika Muhammeda ibn Selmana, dok je hrabrio oštru retoriku koju upotrebljava Bijela kuća protiv Irana kako bi kralj Selman uputio poruku terora šiitskim građanima!

Autor ukazuje na to da “kralj Selman radi na obezbjeđivanju podrške svojim vehabijskim ekstremistima” i da je on lično bio svjedok kako su šije bile predmet progona u periodu 50-ih godina prošlog stoljeća kada je on (pisac) živio u Zahranu, istoku Saudije.

Ward je objasnio da je istočno područje baza naftnog bogatsva Saudije ali unatoč tome ne izdvaja se nešto za šiitsko stanovništvo koje sačinjava većinu radne snage u poznatoj kompaniji Aramco.

Autor teksta koji je poznat po svojima djelima o vehabijskoj ideologiji, piše: Šije se tretiraju kao građani drugog reda u Saudiji i zato ne mogu iskoristiti profite naftnih polja koja se inače nalaze u njihovom područj. Ukazao je na to da je bivši saudijski muftija Abdulaziz bin Baz izdavao mnoge fetve protiv šija i mnoge presude se donose u saudijskim sudnicama pozivajući se na te fetve.

https://edition.cnn.com/2019/05/08/opinions/saudi-arabia-shia-executions-message-ward/index.html

 

Povezani članci