Scroll to top
Podijeli

Borba protiv vehabijske ideologije nije američki prioritet9. Maja 2019.

Borba protiv vehabijske ideologije nije američki prioritet

Savjetnik bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneya za nacionalnu sigurnost, John Hannah, vjeruje da se problem “ekstremističkog terorizma” ne smanjuje već se širi, dodajući da samo vojno djelovanje nije dovoljno za borbu protiv terorizma i da je potrebno imati strategiju za borbu protiv ekstremističke ideologije.

U tekstu koji je objavljen u časopisu Forighn Policy pod naslovom “Došlo je vrijeme da Saudija odustane od izvoza ekstremizma” Hannah je američku metodu opisao razarajućom, da joj nedostaje finansija, vođstvo i koordinacija i nastavio da su zahtjevi američkog predsjednika Trumpa od Saudije bazirani na stvarima poput prodaje oružja, držanja niskom cijene nafte i podršci tkz. Sporzumu stoljeća.

Hannah napominje da pritisak na Saudiju po pitanju izvoza vehabijske ideologije ne predstavlja američki perioritet objašnjavajući da u isto vrijeme izvoz ove ideologije uzrokuje katastrofalno uništenje islamskih društava.

Autor teksta ukazuje na širenje vehabijske ideologije i njene negativne posljedice aludirajući na izvještaje izdate pred izbore u Indoneziji koji su govorili o širokom zahvatu vehabijske ideologije u toj zemlji, kao i porast ekstremnih desničarskih politika i opasnosti koje prijete raznolikost tamo.

Autor spominje i izvještaje koji su izdati nakon serijskih krvavih vehabijskih napada u Šri Lanki o širokom zahvatu vehabijske ideologije u toj zemlji i stvaranju odgovarajućeg ambijenta za ekstremiste.

Ukazujući na sve češće razgovore u američkim krugovima u ministarstvu vanjskih poslova i vijeću nacionalne sigurnosti, o ekstremističkim ideologijama, prvenstveno saudijskim, kaže da nije to dovoljno već borba protiv ove ideologije treba postati prioritet.

https://foreignpolicy.com/2019/05/03/its-time-for-saudi-arabia-to-stop-exporting-extremism/

Povezani članci