Danski oficir: Doživjeli smo pravu strahotu

Share

Danski oficir svjedoči o iranskoj raketnoj moći na Ein al-Assadu: Doživjeli smo pravu strahotu

Qiyam

U intervjuu s danskom televizijom oficir koji je bio dio snaga stacioniranih s američkim okupacijskim snagama u bazi Ejnu-l-Assad u Iraku, govorio je o strahoti koji su doživjeli vojnici nakon što su iranske rakete počele pogađati bazu u srijedu u zoru.

Oficir, koji pripada danskoj snazi koja se povukla s drugim evropskim snagama u Kuvajt odmah drugi dan nakon iranskog gađanja američke baze, rekao je da nas je “rukovodstvo u osam sati navečer obavijestilo da će Iran večeras početi napad… tako da smo odmah ušli u podzemna skloništa i čekali smo u strahu, užasnuto smo iščekivali … kad odjednom kao grom su počele padati s neba, umalo se nismo ugušili u skloništima zbog velike prašine koja je dopirala do nas … tada se oglasila sirena. ”

Oficir je istakao da su „projektili koji su padali bili opremljeni uređajima visoke učinkovitosti za ometanje, dokaz tome je činjenica da se sirene nisu oglasile prije dolaska prve rakete“, te nastavio: „Nakon toga, počeo je užasan raketni napad, bilo ih je oko 13“.

Oficir je negirao ono što su neki govorili o ciljanju skloništa rekavši: “Da se to dogodilo po svim računima bi se dogodila katastrofa, zbog prisustva hiljada vojnika i oficira raznih nacionalnosti unutar njih. Čini se da Iran želi izvesti određene strateške i moralne udare i ne teži udarcima kvantitativne prirode zbog kojih će žrtve biti vojnici. Pored toga Iran želi svijetu poslati poruku da mi muslimani nismo ubice kao što to Amerikanci prikazuju, jer da jesmo, mi bismo pokopali hiljade vojnika i oficira pod zemljom “, i dodao:” Rakete su bile vrlo precizne, pogodile su svoje mete velikom preciznošću ne padajući ili odstupajući nijedna od njih. … Iranci imaju tačne karte bilo o kasarni, zapovjednim centrima, koridorima uprave, skloništima i hangarima za avione, a oni su mogli mirno ciljati skloništa.”

Danski oficir izjavio je da su američki vojnici napustili sklonište nakon završetka upozorenja, odnosno oko sat vremena nakon udara, a zatim su pojurili vatrogasci i vozila hitne pomoći, dodavši: “Što se nas tiče, ostali smo u skloništima slušajući zvuke vojnih helikoptera i vrisku vojnika, ali nismo izašli na zapovijed naših zapovjednika iz straha da će nas pogoditi. A kad smo ujutro izašli, zatekli smo vatru koja proždire više od sedam važnih lokacija, spaljena vozila i zgrade koje su se pretvorile u ruševine!”.

Što se tiče prirode lokacija, danski oficir je govorio o stranim vojnicima u bazi, malo znajući o američkom sjedištu, a neki od njih su zajedničke prirode, pa je rekao: “Postoje mjesta koja ne poznajemo i u koja nam nije dozvoljeno da uđemo kao danske snage povezane s međunarodnom koalicijom. Ali ono što sigurno znam je da je uništena kontrola džinovskih radara sa svom njenom opremom, i sjedište američke vojne obavještajne službe potpuno je uništeno, osim uništenog skladišta koje je oko pola sata nakon napada i dalje eksplodiralo, kao i uništenje pisti za poletanje, te uništavanja platformi za zračnu odbranu i raketnih bacača…”

Dodao je: “Iran nije ciljao na iračko krilo, savezničko krilo, skloništa ili zdravstvene i uslužne centre. Usredotočio se samo na američko krilo i na birane ciljeve. To ukazuje na to da Iranci imaju potpun uvid i tačne karte svih ostalih stranih i vojnih baza u Iraku i u regiji Bliskog Istoka uopće.”

Na pitanje o razlozima zbog kojih SAD nisu priznali veličinu gubitaka, oficir je rekao: „To je pitanje njihove politike i okolnosti u kojima se nalaze. Ne znam šta misle, možda ne žele uznemiravati svoje ljude i to je jasno po odluci da spriječe novinare od ulaska u bazu do ovog trenutka, kako sam to čuo od vas!!”

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=15122&cid=116

  • 13 Januara, 2020