Asad pita turski narod: Zašto Turci umiru u Siriji?

Share

Asad pita turski narod: Zašto Turci umiru u Siriji?

Sirijski predsjednik Bašar El-Asad negira da je njegova zemlja poduzela bilo kakvu neprijateljsku akciju protiv Turske i potvrđuje da postoje zajednički životni interesi dvaju zemalja.

Sirijski predsjednik Bašar El-Asad potvrdio je da njegova zemlja nije poduzela nikakve neprijateljske akcije protiv Turske.

Govoreći o odnosu s turskim narodom, Asad je za Russia 24 rekao da postoje zajednički životni interesi s Turskom i historijski susret kultura, ukazujući na to da nije logično da između dvije zemlje bude konflikta.

“Uvijek smo govorili o turskom narodu da su naša braća. Sada pitam turski narod, kakav je vaš odnos sa Sirijom? I koja je to stvar zbog koje turski državljanin zaslužuje da umre? Kakva neprijateljska akcija, mala ili velika, koju je Sirija izvela protiv Turske tokom rata ili prije rata? Ne postoji? Uopšte.”

Asad je otkrio da su “Sjedinjene Države te koje su navele Tursku da potpali sukob u Idlibu”, naglašavajući da će “nakon oslobađanja Idliba od terorista, osloboditi istočnu Siriju”.

Predsjednik El-Asad rekao je u televizijskom obraćanju prije nekoliko sedmica, povodom napretka sirijske vojske u okolini Halepa i Idliba u akciji potpunog osiguravanja grada Halepa, da se bitka za oslobađanje okoline Halepa i Idliba nastavlja, bez obzira na neke prazne glasovne mjehuriće koji dolaze sa sjevera.

http://www.almayadeen.net/news/politics/1384015/

 

  • 4 Marta, 2020