Dove uz izlazak i zalazak sunca

Share

[vc_section]

Dove uz izlazak i zalazak sunca

Znaj da su nam mnoge dove i zikrovi za vrijeme izlaska i zalaska sunca prenesene od Božijeg Poslanika, blagoslov Božiji i mir na njega i porodicu njegovu, i časnih Imama, mir s njima. Mnogi ajeti i predaje izuzetno potiču i pozivaju na redovno iskorištavanje tih dviju prilika. Zadovoljit ćemo se navođenjem samo nekoliko vjerodostojno prenesenih dova.

Prvo, velikani hadiskih znanosti su pouzdanim lancem prenosilaca zabilježili od Imama Sadika, mir s njim, da je rekao: „Dužnost svakog muslimana je da prouči deset puta prije izlaska i deset puta prije zalaska sunca:

لَا إِلَـٰهَ إِلَّا اللهُ وَحْدَهُ لَا شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، يُحْيِي وَيُمِيتُ، وَيُمِيتُ وَيُحْيِي، وَهُوَ حَيٌّ لَا يَمُوتُ، بِيَدِهِ الْخَيْرُ، وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ.

‘Nema boga osim Allaha, Jedinog, Koji nema sudruga, Njemu pripada vlast i On je jedini dostojan svake hvale. On oživljava i On usmrćuje. On uzima život i život daje, a On je Živi Koji ne umire, u ruci Njegovoj je svako dobro i On sve može.’“
U nekim predajama stoji da se ovo može nadoknaditi ako se propusti, jer je to dužnost.

Drugo, pouzdanim putevima je preneseno od Imama Sadika, mir s njim, da je rekao: „Prouči deset puta prije izlaska i prije zalaska sunca:

أَعُوذُ بِاللهِ السَّمِيعِ الْعَلِيمِ مِنْ هَمَزَاتِ الشَّيَاطِينِ، وَأَعُوذُ بِاللهِ أَنْ يَحْضُرُونِ، إِنَّ اللهَ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ.

‘Utječem se Allahu, Koji sve čuje i sve zna, od šejtanova navođenja na zlo. Utječem se Allahu od šejtanove posjete, jer Allah, doista, sve čuje i sve zna.’“
Treće, također je preneseno od Imama Sadika, mir s njim, da je rekao: „Šta vas sprječava da svakog jutra i večeri tri puta kažete:

اللَّـٰهُمَّ مُقَلِّبَ الْقُلُوبِ وَالْأَبْصَارِ، ثَبِّتْ قَلْبِي عَلَىٰ دِينِكَ، وَلَا تُزِغْ قَلْبِي بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنِي، وَهَبْ لِي مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً، إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ، وَأَجِرْنِي مِنَ النَّارِ بِرَحْمَتِكَ،

‘Bože, Ti Koji mijenjaš srca i poglede, učvrsti srce moje u vjeri Tvojoj, i ne daj mu da zastrani nakon što si me na pravi put uputio, i milost Svoju mi podari, jer Ti si, zbilja, Onaj Koji mnogo dariva, i zaštiti me od Vatre milošću Svojom.

اللَّـٰهُمَّ امْدُدْ لِي فِي عُمْرِي، وَأَوْسِعْ عَلَيَّ فِي رِزْقِي، وَانْشُرْ عَلَيَّ رَحْمَتَكَ، وَإِنْ كُنْتُ عِنْدَكَ فِي اُمِّ الْكِتَابِ شَقِيًّا فَاجْعَلْنِي سَعِيدًا، فَإِنَّكَ تَمْحُو مَا تَشَاءُ وَتُثْبِتُ، وَعِنْدَكَ اُمُّ الْكِتَابِ.

Bože, produži mi život, uvećaj mi opskrbu, proširi na mene milost Svoju, i ako mi je u Glavnoj Knjizi propisano da budem nesretnik, preinači me u sretnika, jer Ti zbilja dokidaš i utvrđuješ šta hoćeš jer kod Tebe je Knjiga Glavna.’“
Četvrto, od Imama Sadika, mir s njim, preneseno je: „Uči svako jutro i večer:

الْحَمْدُ للهِ الَّذِي يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ، وَلَا يَفْعَلُ مَا يَشَاءُ غَيْرُهُ، الْحَمْدُ للهِ كَمَا يُحِبُّ اللهُ أَنْ يُحْمَدَ، الْحَمْدُ للهِ كَمَا هُوَ أَهْلُهُ،

‘Hvala Allahu, Koji jedini čini šta hoće, i niko drugi osim Njega. I neka Mu je hvala upravo onako kako On voli da bude hvaljen. I hvala Allahu upravo onoliko koliko je dostojno Njega.

اللَّـٰهُمَّ أَدْخِلْنِي فِي كُلِّ خَيْرٍ أَدْخَلْتَ فِيهِ مُحَمَّدًا وَآلَ مُحَمَّدٍ، وَأَخْرِجْنِي مِنْ كُلِّ شَرٍّ أَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمَّدًا وَآلَ مُحَمَّدٍ، صَلَّى اللهُ عَلَىٰ مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ.

O Bože, uvedi me u svako dobro u koje si uveo Muhammeda i porodicu Muhammedovu i izvedi me iz svakog zla iz kojeg si izveo Muhammeda i porodicu Muhammedovu. Allah blagoslovio Muhammeda i porodicu njegovu.’“
Peto, svakog jutra i večeri treba proučiti deset puta:

سُبْحَانَ اللهِ، وَالْحَمْدُ للهِ، وَلَا إِلَـٰهَ إِلَّا اللهُ، وَاللهُ أَكْبَرُ.

„Slavljen je neka On, i hvala pripada Njemu, i nema boga osim Allaha, i Allah je najveći.“
[/vc_section]

  • 4 Februara, 2019