Nasrullah je majstor upravljanja sukobima

Share

Nasrullah je majstor upravljanja sukobima

Al-Mayadeen.net

„Izraelski“ mediji: Nasrullah je majstor upravljanja sukobima..

“Izrael” je ponovo upao u njegovu zamku!

„Izraelski“ mediji govore o vođenju aktuelnog rata od strane generalnog sekretara Hizbullaha, Hasana Nasrullaha, opisujući ga kao “profesora u ovome”, a razgovaraju i o “opasnim razvojima situacije koje se dešavaju u naseljima na sjeveru”.

General-major izraelske okupacione rezerve Gershon Hacohen rekao je da je generalni sekretar Hizbullaha, sejjid Hasan Nasrullah, “bio i još uvijek je majstor upravljanja sukobima i borbom”.

U članku u novinama “Israel Hayom”, Hacohen je potvrdio da je sejjid Nasrullah “uglavnom fokusiran na nanošenje štete i rušenja morala u Izraelu”.

Objasnio je da je ovo postignuće postigao u septembru 2022. godine, u pomorskom sporazumu, a postigao ga je i u ovom trenutku „masovnim odgovorom na vatru koja je gađala bazu Meron u Galileji“.

U tom kontekstu, naglasio je Hacohen, “Izrael još jednom pada u Nasrullahovu zamku u ograničenim borbenim naporima, jer je Hizbullah postigao neviđeno strateško postignuće evakuacijom svih naselja na frontu na sjeveru i pretvaranjem regije u ratnu zonu.”

On smatra da je „situacija koja se razvila na libanonskoj granici od početka rata u oktobru dovela „Izrael“ u tešku dilemu“, jer „povratak stanovništva u naselja neće biti lak zadatak, čak ni nakon političkog dogovora ili vojne operacije, jer to neće biti moguće.” Zajamčiti apsolutnu sigurnost regije, dok će Hizbullahove snage nastaviti da napadaju vatrom cijeli sjeverni region, a također i centralni Izrael.”

Također, “Hizbullah, kao vojna sila, ostat će rasprostranjen po Libanu, Siriji i Iraku, i nastavit će trend rasta kao strateška prijetnja Izraelu”, potvrdio je Hacohen.

Nasrullah je veoma pametna i opasna osoba

U tom kontekstu, izraelski mediji su citirali zvaničnika u jednom od sjevernih naselja koji je rekao da je “situacija u regionu veoma teška”, ističući da je sejjid Nasrullah “inteligentna i veoma opasna osoba”.

Šef regionalnog vijeća Asher u zapadnoj Galileji, Moshe Davidowitz, rekao je u intervjuu za izraelski kanal Kan: “Izgubit ćemo sjever ako kabinet fizički ne ukloni Hizbullah izvan Litanija.”

S tim u vezi, izraelski mediji su govorili o “povećanju stope lansiranja protutenkovskih projektila iz Libana u trenutnoj rundi borbi”.

List Haaretz navodi, u članku pod naslovom “Presedan Hizbullahovih protivoklopnih projektila: sistematsko snajpersko djelovanje i uništavanje na sjeveru”, da je Hizbullahova upotreba ovog preciznog oružja, posebno protiv naselja, “bez presedana u Izraelu, a možda čak i u cijelom svijetu.”

Spisak naselja u kojima su protivtenkovske rakete pogodile infrastrukturu i prouzrokovale štetu “duga je lista i proteže se duž cijele libanske granice”, tako da se “područje pretvorilo u strelište”, navodi list.

Nema zaštite od snajperskog oružja

Oficir za sigurnost u Regionalnom vijeću Gornje Galileje, Dotan Rukhman, čija su naselja dobila direktne pogotke, rekao je u ovom kontekstu: “Hizbullah je jedno od vodećih tijela u svijetu u korištenju protivoklopnih projektila.”

Ruchman je objasnio: „Velika fundamentalna promjena koja se sada dešava je da je Hizbullah ove projektile pretvorio u snajpersko oružje,” dodajući da „koristi ove snajperske sposobnosti ne samo da nanese štetu na infrastrukturi, već i da izazove fizičke pogotke, kao što ih ispaljuje na vojne snage koje djeluju iz naselja na graničnoj liniji.

Također Yehoshua Kalisky, istaknuti istraživač na Institutu za strateške studije, rekao je: „Hizbullahova upotreba preciznog oružja sada je bez presedana, čak i u međunarodnom poređenju, jer je to intenzivna i svakodnevna upotreba protiv svega što se kreće ili se ne kreće, i od toga nema nikakve zaštite.”

U tom kontekstu, objasnio je Kalisky, “Izraelska vojska nema potrebne alate za presretanje ovih projektila kada ciljaju grupe vojnika, vozila i zgrade na sjevernoj granici.”

Shodno tome, on vjeruje da “Hizbullah radi na inovativne načine”, napominjući da je “subotnji precizan udar na bazu Meron dokaz za to”.

Kaliski je takođe objasnio da Hizbullahova precizna vatra “omugućuje da svoju vatru drži ispod praga rata – praga koji „Izrael“ također trenutno nerado prelazi – dok uspjeva da nametne teror”, ukazujući na činjenicu da se desetine hiljada doseljenika ne mogu vratiti u svoja naselja.

Hizbullah terorizira naseljenike na sjeveru

S tim u vezi, list Haaretz je ukazao na proširenje „dometa protivtenkovskih raketa iz Libana na ciljeve duboko u Galilejskom prstu, u blizini naselja Beit Hillel, 4 kilometra od granice, i na kibuc Kfar Saled u Dolina Hula, nešto dalje” 6 kilometara od granice”, dodajući da ova naselja “još nisu evakuisana”.

List je dodao: “Element straha ovdje igra centralnu ulogu. Napad na regionalnu zračnu kontrolnu bazu u Meronu otkrio je da Hizbullah također ima protivoklopne rakete dometa od oko 10 kilometara, što u vatreni krug dovodi dodatna naselja vidljiva iz Libana.”

U tom kontekstu, šef Regionalnog vijeća „Ašer“ je rekao da „sada u Galileji nema života“, pošto su doseljenici napustili region prije otprilike 100 dana, uključujući i mnoge koji sada žive o svom trošku „i kolabiraju pod teretom, u vrijeme kada je njihova ekonomija obojena neizvjesnošću.

Davidowitz je ranije izvijestio da je naselje “Kiryat Shmona”, koje je najveće izraelsko naselje u sjevernoj okupiranoj Palestini, sa populacijom od 22.000 doseljenika, gotovo potpuno ispražnjeno naredbom izraelske “vojske”, pored desetina malih naselja i kolektivnih farmi u blizini granice.

  • 10 Januara, 2024