Talasi Crvenog mora podižu sukob na novi nivo.. Hoće li Washington podnijeti savjet terena?

Autor: Mustafa Halifa
Izvor: Al-Mayadeen.net
Share

Talasi Crvenog mora podižu sukob na novi nivo.. Hoće li Washington podnijeti savjet terena?

Mustafa Halifa / Al-Mayadeen.net

Stav vođa Osovine otpora je jedan i konačan. Operacije neće prestati ako ne prestane rat u Gazi. Kako će se Vašington nositi sa ovom realnošću?

Ponavljanjem agresije takozvanog „Saveza prosperiteta“ na Jemen, koja je počela u zoru u petak sa 73 napada na glavni grad Jemena, Sanu, i gubernije Hudejdah, Taiz, Hadžah i Saada, koji su doveli do smrti 5 šehida i ranjavanja još 6 pripadnika jemenskih oružanih snaga, a danas je Washington gađao aerodrom Sana i njegovu okolinu na sjeveru glavnog grada Jemena, Sjedinjene Američke Države podigle su tekući sukob u regionu na novi nivo.

Svojim eskalacijskim koracima američka administracija željela je poslati čvrstu poruku cijeloj Osovini otpora o svojoj spremnosti da interveniše kako bi očuvala svoje interese i interese cionističkog entiteta u regionu.

Ovo je naizgled. Što se sadržaja tiče, analize i prateći izvještaji su ukazivali na to da će ono što se dogodilo dovesti samo do potpuno suprotnog od onoga što su željeli. Osovinu otpora neće odvratiti od svoje uloge u podršci palestinskom otporu, niti će ovi udari spriječiti razvoj rata i njegovo širenje na regionalnom nivou, naprotiv, danas su Sjedinjene Države možda gurnule sukob na novi nivo, čije karakteristike i ograničenja će se pojaviti u narednim danima.

Osovina otpora: “Zaustavite agresiju na Gazu”

“Za one koji traže da nas provjere u Jemenu: Ako je otpor u Gazi u redu, onda smo i mi u redu.” Možda ovaj tvit predsjednika Upravnog odbora jemenske novinske agencije “Saba” i potpredsjednika medijske uprave Ensarullaha Nasirudina Amira sažima čitavu scenu sukoba u period od tri mjeseca na nivou Osovine otpora pred izraelskim napadom na pojas Gaze.

Palestinski otpor je 7. oktobra prošle godine odlučio da svoj najveći udarac usmjeri na izraelsku okupaciju, nakon što je ona nastavila da skrnavi džamiju Al-Aqsa, napada Palestince u Kudsu i zlostavlja zatvorenike, što je dovelo do mučeništva nekih od njih usred njihove bitke štrajkom glađu – na šta je otpor upozoravao izraelskog neprijatelja, iznova i iznova – pored ponovljenih napada na pojas Gaze i kampove na Zapadnoj obali.

Kao rezultat te operacije, izbio je žestoki rat koji je predvodila izraelska vojna mašina protiv civila i infrastrukture u Pojasu Gaze, počinivši jedan od najvećih i najstrašnijih masakra i genocida u savremenoj historiji.

Ujutro 8. oktobra, sa početkom zračnih napada na pojas Gaze, frakcije i zemlje Osovine otpora počele su organizirati svoje operacije podrške palestinskom otporu i pritiska na cionistički entitet, kako bi zaustavile njegove napade na civile.

Njime je američka diplomatija započela svoje kontakte i šatl posjete, u pokušaju da spriječi i obuzda uključivanje različitih snaga otpora u sukob koji je u toku. Odgovor je bio jedinstven: “Zaustavite rat… operacije će prestati.”

Jemen

Jemen je bio uključen u bitku od prvih dana, a postepeno, kako je prvobitno lansirao rakete i eksplozivne bespilotne letjelice na vojne baze u okupiranom gradu Umm al-Rashrash (“Eilat”), onda je najavio svoju namjeru da usidri i cilja sve brodove u vlasništvu izraelskih kompanija, ili koji rade u njenu korist.

Ova faza je počela usidravanjem teretnog broda “Galaxy Leader”, u vlasništvu izraelskog biznismena Ramija Ungera, prije nego što objavi zabranu plovidbe u Crvenom moru za sve brodove koji idu u okupirane palestinske luke. Razvoj događaja za koji je Sanaa od samog početka objavljivala da je uvjetovan zaustavljanjem rata i dopremanjem pomoći u Gazu, po izjavi koju je dao službeni glasnogovornik jemenskih oružanih snaga, brigadni general Yahya Sari’ 9. decembra 2023.

Ova ista pozicija obnovljena je danas nakon velike agresije koju su izvele Sjedinjene Američke Države i neki od njenih saveznika protiv Jemena. Brigadni general Yahya Sari’ je danas, nakon što je objavio ishod američke agresije na Jemen, u saopćenju ponovio da ova agresija neće odvratiti Jemen od svog stava, potvrđujući jemensku odluku da spriječi izraelske brodove od plovidbe Crvenim i Arapskim morem, odnosno one koji idu u luke okupirane Palestine.

Islamski otpor u Libanu

Od prvog dana izbijanja rata, američka komunikacija i pritisak su počele da teku komunikacijskim kanalima sa Hizbullahom u Libanu, upozoravajući ga da se ne upušta u bitku.

Pritisak nije bio ograničen samo na diplomatsku stranu, već je otišao dalje od toga kako bi doveo američke bojne brodove i zaprijetio sveobuhvatnim regionalnim ratom ako otpor u Libanu uđe u bitku.

Prijetnje nisu odvratile Otpor da započne vojne operacije na granici, počevši od 8. oktobra. Tiho i bez komentara, ove operacije su počele da se gomilaju i eskaliraju, kvantitetom i kvalitetom, sve dok se generalni sekretar Hizbullaha, Sejjid Hasan Nasrullah, nije prvi put pojavio 3. novembra 2023., kako bi objavio Hizbullahovo učešće u bici i nastavku njenog vođenja, ostavljajući da se vrijeme i oblik eskalacije otkriva na terenu.

Tada se obratio Amerikancima rekavši da oni koji “žele da spriječe širenje frontova u regionu moraju zaustaviti agresiju na pojas Gaze”. Uoči svog posljednjeg govora 5. januara ove godine, gdje se vratio i naglasio da su „cilj ovog fronta, kao i cilj svih drugih frontova koji su otvoreni u Iraku ili Jemenu, dvije stvari: prva je izvršiti pritisak na neprijateljsku vladu i nanijeti joj bol kako bi se zaustavila agresija na Gazu.” Drugi cilj je ublažavanje pritiska na pojas Gaze u situaciji na borbenom terenu.”

Ova odlučna pozicija nije bila ograničena samo na otpor u Libanu, već se primijenila kao zvaničan stav, tako da je libanski premijer Nedžib Mikati u obraćanju, na početku prve sjednice vlade u novoj godini, najavio da “nelogično je govoriti samo o primirju u Libanu, bez brzog prekida vatre u Gazi.”

Islamski otpor u Iraku

U okviru integrisanog rada snaga Osovine otpora, Islamski otpor u Iraku najavio je pokretanje svojih operacija, u znak podrške palestinskom otporu, i kao pomoć palestinskom narodu u suočavanju s genocidom koji je podvrgnut.

Otpor u Iraku se kretao od gađanja američkih lokacija u Iraku, preko gađanja američkih lokacija u Siriji, do gađanja okupiranih palestinskih teritorija, raznim oružjem i nanošenja žrtava.

Službeni glasnogovornik iračkih brigada Hizbullaha, sejjid Džafer al-Huseini, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Al-Mayadeen: “Islamski otpor u Iraku nastavlja širiti geografiju i vrstu ovih ciljeva, sve dok izraelska okupacija nastavlja agresiju na Gazu.”

Isto tako, stav otpora u Iraku pratio je i zvanični stav iračkog premijera Muhameda Šija'a al-Sudanija, koji je u intervjuu za Reuters 10. januara izjavio da je „okončanje izraelskog rata u Gazi jedina garancija” zaustavljanja prijetnje regionalne eskalacije.”

Tako je postalo jasno da su se razni ogranci Osovine otpora, prije bombardovanja južnih sela, atentata na vođe otpora u Libanu i nakon tih događaja, prije gađanja Narodnih mobilizacijskih snaga u Iraku i poslije toga, te prije agresije na jemenski teritorij i poslije ove agresije, složili da ono što svakog od njih zaustavlja od učestvovanja u ratu jeste prekid rata u Gazi i ništa drugo.

Spremnost snaga Osovine otpora

Američki napadi na Jemen su jučer u zoru otkrili novu stvarnost. Snage Osovine otpora ne samo da su ujedinjene u suprotstavljanju izraelskom neprijatelju u odbrani Palestine i palestinskog naroda, već su i prisutne da se suoče sa svakom opasnošću koja može zaprijetiti bilo kome od njih.

Realnost koja je najprije istaknuta u izjavama Al-Husseinija, gdje je on naglasio da će “svaki napad na Jemen” ostaviti po strani sve kalkulacije i razmatranja, sve opcije će nam biti otvorene, a bit će odgovora Islamskog otpora u Iraku.

Onda se to jasno pojavilo u izjavama koje su sve snage otpora bez izuzetka davale sukcesivno, nakon napada. Od izjave Islamskog otpora u Iraku, preko izjave Islamskog pokreta otpora Hamasa, pa sve do pokreta Islamski džihad, a sa njom i izjave Hizbullaha u Libanu, koje su potvrdile da ova agresija „neće oslabiti Jemen, već će povećati njegovu snagu, odlučnost i hrabrost da se suprotstavi i brani.”

Washington je dio rata u koji ne želi da se miješa

Nikakva agresija ni na jednu od snaga Osovine otpora nije postigla svoj cilj da je spriječi da gađa “Izrael” i izraelske interese u regionu, ali udar koji je jučer u zoru bio usmjeren na Jemen ima opasnije posljedice.

Prvo, to će povećati strah brodskih kompanija od slanja u luke okupirane Palestine. To ima značajne efekte i na nivo globalne ekonomske sigurnosti, osim što izaziva strahove arapskih zemalja prijateljski raspoloženih prema Sjedinjenim Državama i tjera ih da ostanu neutralne, kako bi sačuvale svoje interese.

Iznad svega, američki udar gura Washington u direktnog partnera u sukobu koji je nastojao obuzdati i spriječiti da se proširi i preraste u regionalni rat.

U tom kontekstu, američki Wall Street Journal potvrdio je danas da američki zvaničnici očekuju da će Jemenci nastaviti “udarati brodove ubrzo nakon američkih napada”, ukazujući da “neće biti odvraćeni i da će nastaviti predstavljati prijetnju brodovima koji plove u Crvenom Moru.”

Dodavši: “Postoji bojazan da će udari na Jemen eskalirati u razmjenu napada između američkih pomorskih brodova i jemenskih snaga.”

New York Times navodi da nakon napada predvođenih SAD-om u Jemenu, “više nije pitanje da li će rat između Izraela i Hamasa eskalirati u širi sukob. Pitanje je može li se obuzdati”.

To je pokazatelj da “dublja američka vojna intervencija doprinosi preovlađujućoj percepciji u svijetu, da Sjedinjene Države djeluju direktno u ime Izraela, što rizikuje daljnju štetu američkom i zapadnom položaju kako raste broj poginulih u Gazi.”

Isto tako, Washington Post je objavio da će “napadi u četvrtak u Jemenu gotovo sigurno dovesti do povećanja tenzija na Bliskom istoku”.

Što se tiče Bloomberga, navodi se da su zračni napadi “kocka za Sjedinjene Države, koje su više puta ponavljale da je prioritet u borbi između Izraela i Hamasa spriječiti da sukob eskalira u veći regionalni rat”.

“S mogućnošću daljih napada oko za oko, Crveno more će biti manje atraktivna ruta za brodske kompanije”, rekla je ona.

Čim je objavljen zračni napad na Jemen, cijena barela nafte porasla je za više od 2%, uz očekivanje daljeg rasta. Danska kompanija za cisterne za gorivo, Torm, također je objavila prestanak svih tranzitnih operacija kroz južno Crveno more.

Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije objavilo je da Kraljevina “sa zabrinutošću prati vojne operacije koje se odvijaju u regiji Crvenog mora i racije na lokalitetima u Jemenu”.

Dodala je da Kraljevina “naglašava važnost održavanja sigurnosti i stabilnosti regiona Crvenog mora”, pozivajući na “obuzdanost i izbjegavanje eskalacije”.

Da li teren “savjetuje” Washington?

Bez obzira na prirodu ciljeva koje su Sjedinjene Američke Države htjele postići svojim jučerašnjim korakom eskalacije u zoru, ono što je za sada jasno je da vjetrovi Crvenog mora neće puhati kako američki brodovi žele.

Pomorska blokada izraelskih luka se nastavlja. Operacije snaga Osovine otpora neće prestati. Napor Sjedinjenih Država da spriječi širenje rata postao je teži nakon njihovog direktnog uključivanja u njega na ovaj način “u ime Izraela” u nekoliko područja, uz diplomatske efekte svojih arapskih saveznika u regiji koji su preduzeli dva koraka nazad. Tu su i ekonomski uticaji na nivo plovidbe u Crvenom moru i globalne cijene nafte. Dok su Sjedinjene Američke Države pozivale izraelsku vladu da bude “razumna”, da ne bude uvučena u svoj bijes i da vodi bitku “mirno”, čini se da njima treba neko ko će savjetovati da to učine, ili će možda teren preuzeti zadatak… ali to će biti skup savjet!

  • 13 Januara, 2024