Novi nadsektaški islamski front najveći je izazov s kojim se Washington suočava

Share

Foreign Affairs: Novi nadsektaški islamski front najveći je izazov s kojim se Washington suočava

Američki časopis Foreign Affairs ukazuje da ujedinjeni islamski front koji se pojavio zajedno s pokretanjem izraelske agresije na Gazu predstavlja izazov koji će dovesti do pada američkog utjecaja u svakoj budućoj vojnoj intervenciji.
Jučer, u petak, američki magazin Foreign Affairs potvrdio je da bi novi globalni islamski front mogao predstavljati najveći izazov Americi kao rezultat izraelske agresije na Gazu.
Toby Matheson, istraživač na britanskom univerzitetu u Bristolu i specijalista za globalni islam, rekao je: “Nastavak agresije na pojas Gaze doveo je do brisanja sektaških podjela koje su često oblikovale regiju”, objašnjavajući da je agresija na Gazu dovela do odsustva sektaške dimenzije u simpatiji s Gazom.
Časopis je također istakao da “okupacija Palestine ima poseban status, jer su muslimani gotovo ujedinjeni za njeno oslobođenje i u cijelom islamskom svijetu smatraju je zajedničkim sastajalištem”, te da je “agresija na Gazu transformisala muslimanska osjećanja u jedinstvenu silu, jer je Hamas postigao slične nivoe podrške koja je “nadsektaška”.
Časopis je podsjetio da je “skoro stoljeće, podrške Palestincima bilo nešto oko čega su se složili sunijski i šiijski muslimani širom svijeta”, pozivajući se na predvođenje džuma-namaz od strane iračkog šejha Muhameda Huseina Al Kašifa al-Gita u džamiji Al-Aksa na konferenciji održanoj u Kudsu 1931. godine, kako bi se istakla muslimanska solidarnost protiv cionizma.
Dodaje: „Smanjenje sektaške dimenzije u palestinskom kontekstu dolazi uz druge događaje, kao što je saudijsko-iransko približavanje u martu 2023. i tekući pregovori između Saudijske Arabije i vlade Sane u Jemenu, kao i nova dinamika u Iraku i Libanu, koji su sektaški faktor učinili manje važnim.”
Stoga “jedinstveni islamski front koji uključuje sunije i šiije u osovinu otpora predstavlja izazov koji nadilazi suprotstavljanje Iranu i silama osovine u Iraku, Jemenu, Libanu i Siriji, te premošćavanjem sektaškog jaza na Bliskom istoku”, što, prema časopisu, “prijeti smanjenjem američkog utjecaja i dugoročno komplikuje buduće “bilo kakve vojne intervencije” u regionu.
Magazin također ističe da “svako novo jedinstvo među muslimanima predstavlja važnu prepreku naporima SAD-a da nametnu mir od vrha do dna koji isključuje palestinske islamske snage”.

“Rat u Gazi je podigao nivo prisustva osovine otpora u regionu.”

Foreign Affairs je također istakao da je podrška Irana i Osovine otpora Hamasu dovela do povećanog prisustva Osovine širom Bliskog istoka, te će stoga Iran i njegovi saveznici vjerovatno uživati veći stepen utjecaja, posebno kao rezultat prošlih i sadašnjih grešaka koje su počinili njihovi protivnici u Izraelu i na Zapadu.
Što se tiče prozapadnih arapskih zemalja, one će morati nastojati premostiti sve veći jaz između njihove politike i simpatija svojih građana iz straha da će se naći pred novim talasom arapskih ustanaka, upozorava magazin.
Foreign Affairs smatra da “Sjedinjenim Američkim Državama postaje sve jasnije da će biti nemoguće zaustaviti regionalnu eskalaciju ako ne budu u stanju osigurati primirje u Gazi, prekinuti okupaciju i konačno uspostaviti održivu palestinsku državu”.
Zatim kaže: „Teško je zamisliti uspostavljanje palestinske države, ako je ne podrže sve palestinske frakcije i sve velike regionalne sile, uključujući Saudijsku Arabiju i druge arapske zemlje, kao i Tursku, Iran i sile Osovine.”
Časopis je zaključio da “u nedostatku pravednog rješenja, Bliski istok nikada neće moći postići trajni mir. Stoga je alternativa beskonačan ciklus nasilja i pad zapadnog utjecaja”, upozoravajući da “region s vremenom, postaje fundamentalno neprijateljska regija prema Zapadu.”

  • 10 Februara, 2024