Izraelski mediji: Svaki preventivni udar na Hizbullah dovešće do uništenja velikih dijelova “Izraela”

Share

Izraelski mediji: Svaki preventivni udar na Hizbullah dovešće do uništenja velikih dijelova “Izraela”

Izraelski list Haaretz reagira na izjavu izraelskog ministra kulture i sporta “da se pokrene prevetivni udar na Hizbullahu, rekavši:” Prvi izraelski zračni udar za uništenje Hizbullahovog balističkog arsenala neće donijeti spasenje, već će dovesti do uništenja velikog dijela zemlje. “

Izraelski list Haaretz u srijedu je pokrenuo sarkastičnu kritiku nedavnih izjava izraelskog ministra kulture i sporta Mikija Zohara o njegovom prijedlogu da se izvrši preventivni napad na libanski Hizbullah.

Pisac, Uri Bar-Yosef, svoj članak u novinama, počinje navodeći da je okupatorska vlada puna budala, rečenicom:

„Miki Zohar, koji se ne smatra najvećom budalom u vladi, smatra da Hizbullah, poput Hamasa, želi da nas uništi, zato je korisno ne čekati da on počne da lansira hiljade projektila na Izrael, već mora se izvršiti preventivni udar kako bi se, koliko god je to moguće, neutralizirale Hizbullahove balističke sposobnosti.”

Bar Youssef je ismijao izjave izraelskog ministra rekavši: “U nekim drugim danima, s ministrima sa boljim strateškim razumijevanjem, takav prijedlog bi trebao biti smatran šalom”, naglašavajući da je okupatorski entitet u stanju rata, te da postoji opasnost od sveobuhvatne konfrontacije s Hizbullahom i to je “Veoma realna opasnost, u vrijeme kada je lista budala koje sjede u vladi duga”, rekao je on, izjavljujući da je izraelski ministar odbrane Yoav Galant na ovoj listi.

Pisac je zamolio izraelskog ministra kulture da drži jezik za zubima po ovom pitanju i da shvati “zašto Izrael ne bi trebao pokrenuti preventivni udar na Hizbullah”, objašnjavajući da je preventivni udar dobro strateško rješenje za situaciju u kojoj glavna prijetnja s kojom se suočava može biti uništena prvim udarom i uspješnim efektom iznenađenja, naglašavajući da “ova dva uvjeta danas ne postoje kad je riječ o Hizbullahu.”

Izraelski pisac je naglasio da “prvi izraelski udar kojim se uništava Hizbullahov balistički arsenal neće donijeti spas, već će dovesti do uništenja velikih dijelova Izraela”.

On je u svom tekstu naglasio da Hizbullah nije moguće iznenaditi, jer je ta stranka itekako svjesna mogućnosti izraelskog napada, te da je svakako poduzela sve potrebne mjere da ga osujeti, dodajući da iz tog razloga “prvi udar neće imati mnogo drugačiji efekat od bilo kakvog pokušaja da se nanese značajna šteta skladištima raketa tokom samog rata,” što znači da se ne bi trebao smatrati odlučujućim početnim udarom.

Bar Youssef je u svom govoru istakao da veoma veliki broj Hizbullahovih dalekometnih projektila stvara prijetnju toliko veliku i opasnu da je “jedan masivan udar ne može značajno smanjiti”.

Istakao je da Hizbullah trenutno posjeduje desetine hiljada projektila i najmanje 30.000 raketa dugog dometa, pojašnjavajući da su “opremljene bojevim glavama od pola tone ili više”, te da se okupatorski entitet nikada nije suočio s takvom prijetnjom, i nema stvarnu sposobnost da se nosi s tim, jer “ovi projektili kumulativno premašuju snagu atomske bombe koja je uništila japanski grad Hirošimu 1945. godine.”

Pozvao je na neophodnost dovođenja u pitanje obavještajnih informacija okupatora o lokacijama projektila Hizbullaha, zbog, kako je opisao, ogromnog izraelskog sigurnosnog propusta da upozori na palestinski otpor koji je 7. oktobra napao naselja oko pojasa Gaze.

U svom članku, Bar-Yosef je pitao: „Ako su izraelskoj vojsci bile potrebne godine da identifikuje ogromne tunele duž granice, od kojih su neki već prodrli, da li ima mogućnost da locira mnoga podzemna skladišta širom Libana u kojima Hizbullah krije svoje glavno oružje?”

Izrazio je veliki strah od izbijanja sveobuhvatnog rata između okupatora i Hizbullaha, smatrajući da je “raketni arsenal ove partije glavna prijetnja Izraelu”.

Važno je napomenuti da su se nedavno produbili strahovi Izraela o mogućnosti da Hizbullah uđe u direktnu konfrontaciju s okupacijom, u svjetlu sve veće eskalacije na sjevernoj granici okupirane Palestine s Libanom, jer različiti nivoi cionističkog entiteta vjeruju u nemogućnost suočavanja sa mogućom eksplozijom sjevernog fronta.

  • 27 Oktobra, 2023