Oluje Al-Aqsa i čitiri propale pretpostavke

Share

Oluje Al-Aqsa i čitiri propale pretpostavke

Američki list “The New York Times” rasvijetlio je u ponedjeljak navečer četiri pretpostavke u vezi sa arapsko-izraelskim sukobom, koje je uspjela uništiti operacija “Oluje Al-Aqsa”.

Izrael nije uspio obuzdati Hamas

Prva pretpostavka je “mogućnost obuzdavanja pokreta Hamas u Pojasu Gaze,” i upravljanje sukobom s njim od strane “Izraela”, kroz strategiju koju slijedi okupatorski premijer Benjamin Netanyahu, a koja ima za cilj podijeliti Palestince između Zapadna obala i pojasa Gaze. Izrael je vjerovao da će se Hamas uglavnom fokusirati na vladanje Pojasom Gaze, istovremeno osiguravajući da se neće sukobiti s Izraelom, što bi potkopalo Hamasove vojne sposobnosti.

Izraelska istraživačica Noa Shusterman Dvir rekla je da je koncept “upravljanja sukobima” postao nefunkcionalan nakon ” Oluje Al-Aqsa “.

Izrael je izgubio svoju vojnu superiornost

Prema New York Timesu, druga pretpostavka koju je uništila “Oluja Al-Aksa” je ta da je “Izrael” nepobjediv i da održava svoju vojnu superiornost, ističući da je to učinjeno uprkos činjenici da “Izrael ima najbolju i najnapredniju vojsku na Bliskom istoku, tehnološki veoma naprednu zahvaljujući američkoj posvećenosti da je održava”.

Iako se smatra da Izrael, prema pisanju lista, ima dobre obavještajne podatke o Hamasu, ovaj pokret, koji ima mnogo manje resursa od Washingtona, “izveo je napad koji je bio potpuno nezamisliv, i tako postigao veliko strateško iznenađenje” uspjevši osujetiti tehnologiju raspoređenu duž pojasa Gaze, koja je navodno nepobjediva.

Ona dodaje: “Pretjerano oslanjanje Izraela na tehnologiju bilo je ključni faktor u njegovom porazu, jer je Hamas uspio zadržati svoje planove u tajnosti, što predstavlja snažan udarac ljudskim obavještajnim sposobnostima Izraela na terenu u Gazi.”

Arapski svijet stoji uz palestinsku stvar

Isto tako, novine su uvidjele da je treća pretpostavka koju je uništila “Oluja Al-Aksa” to da “arapski svijet ignorira palestinsko pitanje”, jer je “Izrael” pretpostavio da ga arapske zemlje“priznaju kao činjenicu koja se ne može otkloniti iz regiona.”

Ali ova izraelska pretpostavka je “lažna”, prema novinama, pogotovo jer je Iran, zajedno sa svojim saveznicima Hizbullahom, Hamasom i Islamskim džihadom, formirao “osu otpora”, koja prvenstveno brani palestinsku stvar i njeno prisustvo.

Hamas je svojom operacijom želio vratiti palestinsko pitanje na stol, “i to je učinio punom snagom”, nakon što su operacija i agresija koja je uslijedila doveli do izbijanja ogromnih propalestinskih demonstracija u arapskim gradovima, “koje nismo vidjeli deceniju.”

Sjedinjene Države su ušle na liniju sukoba

Četvrta i konačna pretpostavka je da Sjedinjene Države „ne mogu zanemariti Bliski istok“. Izraelski historičar Geršom Gorenberg rekao je da je jedan od “razbijenih narativa da Amerika može da preusmjeri pažnju na stvarna pitanja negdje drugdje i napusti Bliski istok”.

Dodao je: “Nažalost, o Ameriko, Bliski istok još nije gotov i ne možete zanemariti geopolitičku realnost. Iran, Rusija i Egipat imaju interese na Mediteranu stoljećima.”

Također, izraelski analitičar, Akiva Eldar, smatra da “Netanyahu ima potrebu da Sjedinjene Države predvode, usmjeravaju Izrael i pružaju mu podršku”.

  • 24 Oktobra, 2023