Napad Hizbullaha šokirao neprijatelje

Share

Napad Hizbullaha šokirao neprijatelje

Dešavanja na terenu na sirijskoj teritoriji svakog dana postaju sve oštrija, a oprečnosti u stavovima tri političke strane, Rusije, Turske i Irana, se povećavaju. Rusija pokušava prikupiti krajeve zapaljenog sirijskog ogrtača strahujući od toga da se situacija još više pogorša te da ne bi bila primorana da uđe u direktan sukob sa Turskom po staroj arapskoj poslovici: Brat ti je prisiljen, nije junak.

Jer ona ne želi da se Turska ponovo vrati u američki zagrljaj nakon velikog napretka koji je postignut tajnim i javnim sastancima Putina i Erdogana. Rusija želi uzeti u obzir sirijske interese koje Teheranu mnogo znače, bez da izaziva ikakvu osjetljivost kod njih (Sirijaca i Iranaca) zbog nekih od posljednih vojnih stavova i otvaranja sirijskog neba turskoj avijaciji, što je rasrdilo Damask i Teheran i navelo ih da proglase zračni prostor na sjeveru Sirije zabranjenim za sve nesirijske avione!

Usprkos ruskom popuštanju Turcima i stvaranju praznine u zračnom prostoru koju je turska avijacija iskoristila, izdate su naredbe sirijskom modernom zračnom naoružanju da lete iznad tog regiona i suprotstave se svakom stranom avionu, pa su letjeli MIG-ovi 29 prema zabranjenoj zoni i oborili nekoliko turskih letjelica i jedan ofanzivni turski helikopter.

Ali značajni politički događaj koji je izazvao zabrinutost Tel Aviva i Washingtona jeste povećana moć Hizbullaha koja se pokazala očitom u borbi oko Idliba i konkretno na ulazima glavnih sela na granicama provincije Halepa gdje se Hizbullahova Ridvan jedinica, u toku cijele jedne sedmice suprotstavlja turskoj vojsci odbijajući više od 15 turskih napada podržanih zračnim udarima. Turci nisu uspjeli napredovati ni pedalj, ali izgubili su preko 150 vojnika, uništeno im je 30 oklopnih transportera a leševi su još uvijek na bojnom polju, jer ih turska vojska nije mogla izvući zbog snajperista stacioniranih na drugoj strani i Hizbullahovog držanja teritorije.

Ono što je izazvalo veću zabrinutost Tel Aviva i Washingtona jeste napad Ridvan jedinice – specijalnih snaga Hizbullaha – u nedjelju večer na grad Sarakib s ciljem oslobađanja od kontrole turskih okupatora, gdje su se odvijale žestoke i grube borbe cijelu noć, u kojima se pripadnici Ridvana nisu smirili i suočili su se sa turskim vojnicima licem u licu na 0 udaljenosti, ne obraćajući pažnju na veličinu njihove zemlje i vojne moći, porazili su ih i oduzeli su Sarakib iz njihovih ruku u 7 sati ujutru, što se smatra velikom dekadancom za tursku vojsku i Erdoganovu osorost. Grad su proglasili oslobođenim.

To je prvi put i prvo iskustvo Hizbullaha da njegove snage napadnu klasičnu, vrlo dobro opremljenu i veliku vojsku, poput turske i da je uspiju poraziti u ključnoj borbi unutar grada prepunog neprijateljskih snaga i time su pokazali da je Hizbullah regionalna jaka, strašna i utjecanja sila koja ako odluči da uđe u neko područje, ne može je spriječiti količina vatre, veličina vojske ili čvrstina utvrde.

Ovo iznenađenje je kao munja udarilo po glavama vojnih čelnika u Tel Avivu i Washingtonu koji će u narednim danima početi izražavati svoju zabrinutost, što će se sigurno odraziti u budućim planovima za bilo kakav rat sa Hizbullahom.

https://www.alarabi.press

 

  • 3 Marta, 2020