Scroll to top
Podijeli

Tragedija na Dan katastrofe14. Aprila 2019.

Tragedija na Dan katastrofe

El-Halidž online: “Sporazum stoljeća” bit će primjenjen na godišnjicu Jevmu-n-nekbe, tj. Dana katastrofe

Arapska web-stranica navodi kako su informirani izvori izjavili da je predsjednik Sjedinjenih Država izvijestio arapske zemlje o “dogovoru stoljeća” i da će biti primjenjen na dan jevmu-n-nekbe, tojest 15. maja.

El-Alem, okupirana Palestina

Visoki arapski i palestinski izvori otkrili su konačni trenutak implementacije sporazuma stoljeća od strane SAD.

Obavješteni izvori izjavili su za El-Halidž online, da su američki dužnosnici bliski vladi Trampa obavijestili arapske i obalne zemlje perzijskog zaljeva, da će predloženi rok za provedbu sporazuma biti na godišnjicu Jevmu-n-nekbe, 15. maja.

Dalje u izvještaju stoji da je Trampova vlada obavila sve potrebne korake za implementaciju sporazuma stoljeća, a sredstva potrebna za primjenu svih tačaka ovog plana uzeta su od arapskih zemalja.

Obavješteni izvori potvrđuju da je Tramp obavjestio visoke zvaničnike Saudije, Emirata, Egipta i Jordana o zvaničnom terminu.

Sporazum stoljeća, ili konačni dogovor, je plan koji su predložili vlada SAD-a i cionistički režim uz saudijsku podršku zarad okončanja “izraelskog” sukoba s Palestinom i kao uvod u normalizaciju izraelsko-arapskih odnosa. U ovom planu i kasnijim pregovorima, rješava se pitanje raseljenih osoba “alternativnom domovinom” izvan okupirane Palestine, a “pravo na povratak” palestinskih izbjeglica u njihovu zemlju trajno se ukida.

Također, prema spomenutom planu, pitanja palestinske vlasti u Pojasu Gaze, te vjerovatno u područjima A, B i dijelovima regije C, Zapadne obale, te konačni status Kudsa i povratak izbjeglica bit će odgođena za sljedeće pregovore, a u finalnom koraku, počinje pregovor “mira” između cionističkog režima i arapskih zemalja na čelu sa Saudijom.

Godišnjica katastrofe okupiranja Palestine od strane cionista, dan koji je nazvan Jevmu-n-nekbe, podsjeća nas na 15. maja 1948. Riječ en-nekbe, (katastrofa) palestince podsjeća na dvije bolne uspomene:

prvo na uspostavu izraelskog režima 1948. i

drugo na deportaciju više od 800.000 Palestinaca iz svoje domovine.

En-nekba nije samo simbol katastrofe koja se te godine spustila na Palestinu, već predstavlja teškoće i probleme nametnute ovoj naciji tokom proteklih desetljeća, štaviše, Jevmu-n-nekbe je pripovijest o ljudskoj tragediji; razaranju velikog dijela palestinskih političkih, ekonomskih i kulturnih temelja da bi se otvorio put proglašenja postojanja nelegitimne vlade.

Fars

https://fa.alalamtv.net/news/4147421

Povezani članci