Savjet S. Arabiji i UA Emiratima

Share

Savjet S. Arabiji i UA Emiratima

Posljednja tačka je vezana za dešavanja u regionu od prije nekoliko dana kada su pogođeni ogranci postrojenja Aramca od strane jemenske vojske i jemenskih narodnih komiteta, a zvanični glasnogovornik oružanih snaga je prvo preuzeo odgovornost za napad, a poslije je održao press konferenciju na kojoj je sve detaljno objasnio.

Ne želim dugo o ovome govoriti, samo bih ukazao na dvije stvari. Nema sumnje da je ovo bio vrlo važan događaj koji je potresao region i ostavio značajne odjeke u svijetu.

Bio je to događaj koji je privukao pažnju na međunarodnom nivou. Kada želimo o ovom događaju govoriti, želimo ukazati na neke tačke.

Prva tačka: na veliku žalost postaje jasno da kako god je u međunarodnom javnom mnijenju, u medijskoj pažnji, na političkoj ili državnoj brizi, tako je čak i UN-u, nafta dragocjenija od krvi. Naravno, ovo nije ništa novo, to smo i prije rekli i mnogo drugih su posljednjih dana to govorili, ali ja bih dodao onome što je rečeno da u ovim napadima, koliko ja znam, nije ubijen niko i mediji nisu javili da je neko ubijen ili ranjen.

Da, to su naftni pogoni gdje su gorjeli željezo i nafta i nanijeta je materijalna šteta.

Cijeli svijet je ustao na noge, osudili su, izrazili solidarnost, a u ratu u Jemenu se dešavalo sve što se dešavalo i mi smo u petoj godini rata i tako četiri godine i nekoliko mjeseci svakog dana a evo i danas također, svakog dana avijaca „saveza“ ili avijacija saudijsko-emiratsko-američke agresorske koalicije udara po narodu Jemena, po njihovim džamijama, školama, bolnicama, kućama, pijacama, ubijaju žene i djecu i sve je dokumentovano i emituje se na TV ekranama i nema potrebe za dokazivanjem, ali ne postoji niko, znači ovo ne potresa region, ne potresa svijet, ne potresa UN, ni američku administraciju, ni europske države i ništa.

To je normalno i prirodno!

Kao i jučer, mlada palestinska gospođa se javno pogubi na punktu Kalendija u okupiranoj Palestini i to je normalno, kao da nije bilo ništa.

Čak i u arapskom svijetu postoje ljudi koji nisu opterećeni time da to osude i odbace, čak nisu ni na svojim vijestima to spomenuli, jer to nije nafta, to je samo krv!

Ovo je prvo. Ova tačka je ustvari osuda. Ko želi da se solidariše u Libanu ili van Libana sa Saudijom, on je slobodan. Ali mi tražimo od njega da se također solidariše sa raskomadanim tijelima i krvlju djece i žena jemenskog naroda, sa bolesnicima, sa ljudima pod opsadom, sa žednima i gladnima, potlačenima, ubijenima i protjeranima u Jemenu. Nek se solidariše i s njima. Nek čuva ravnotežu, nek bar izjednači vrijednost krvi i nafte iako je to nepravedno izjednačavanje!

Ali ovaj svijet je takav. Svijet je svijet sile, novca, ekonomije u kojem čovjek, ljudska krv, čast, pravo i budućnost ne postoje, a ako kod nekih i bude, to je negdje na kraju spiska!

Druga tačka koju želim objasniti jeste to da ja obično kada govorim o Jemenu budem jako grub prema Ali Saudu i saudijskom režimu, ali sada neću biti grub, već ću biti savjetnik, iako moj savjet nije nov, ali jeste u vezi ovog događaja.

Sada je njihova najveća briga to kako će zaštiti svoja naftna postrojenja, pa su počeli razmišljati kako će. Kupili su protuzračno oružje od Amerikanaca, dakle, imaju protuzračne sisteme, imaju Patriot, da li da idu u Južnu Koreju da kupe protuzračne sisteme ili da kupuju ono što im je ponudio ruski predsjednik Putin da budu mudri kao Iranci pa da kupe S 300 ili kao Turci pa da kupe S 400, Putin je tako govorio.

Umjesto da idu trošiti novac i tražiti novo protuzračno oružje, a to za Saudiju nije lahko ni riješiti, jer je riječ o zemlji koja je veoma prostrana i u suprotstavljanju ovim letjelicama, postoji prostor za maniverisanje – znači ti možeš svoje protuzračne sisteme usmjeriti na jednu stranu, a letelica se pojavi s ove strane i može doći iz ovog ugla i može da te zaobiđe i da se pojavi iza leđa. Postoje i rakete koje imaju mogućnost maniverisanja. Znači šta možeš činiti? Kupit ćeš protuzračne sisteme za cijeli zračni prostor Saudije, koliko ćeš platiti za to? To će biti vrlo skupo a neće ni biti od koristi.

Da bi Saudijska Arabija zaštitila svoje naftne baze, infrastrukturu i ostalo, također i Emirati, jer glasnogovornik Jemenskih oružanih snaga je i njima zaprijetio, sad Saudija može podnositi nekoliko udaraca, ali kako će Emirati podnositi, moj savjet objema zemljama je to da obustavljanje rata manje košta.

Ono što manje košta za zaštitu naftnih baza i infrastrukture u Saudiji i Emiratima jeste obustavljanje rata protiv jemenskog naroda. Zašto manje košta?

Zato što neće morati kupiti nove protuzračne sisteme, niti obezbijediti dnevne troškove rata u Jemenu. Ovo je časnije, ljepše i dostojanstvenije za vas od američkog ponižavanja.

Znate gdje stojimo sad? Nemojte me koriti, stojimo pred još jednom novom mužom – sada Trump sjedi i trlja ruke i nije uznemiren i priča dječije priče, priča desno-lijevo, sad mir, sad rat, jednom kaže: „Ne želim rat“, jednom kaže: „Vi snosite odgovornost“, jednom kaže: „Ja nisam obećao“, pa kaže: „Ja ne moram poduzeti ništa, iako želim pomoći, morate platiti“! Ovo je ponižavanje! Poštedite sebe poniženja, uštedite svoj novac i spasite sebe, svoju infrastrukturu, svoju sigurnost i nacionalnu sigurnost. Ovo je jedino rješenje, jedini put koji će vas odvesti do ovih ciljeva, a to je obustavljanje nepravednog rata protiv Jemena, naroda Jemena.

Ostavite Jemen i ostavite jemenski narod, pustite da se Jemenci sami međusobno sporazume, nek sami sjede, pregovaraju i oni mogu doći do rezultata.

Međutim, svi ostali pokušaji danas, traženje pomoći od Amerikanaca, Britanaca, međunarodnog saveza, sve će vas odvesti većem uništenju i razaranju. Vi dobro znate da je suprotni savez vrlo jak, vrlo snažan i ono što se desilo naftnim postrojenjima je samo jedan od pokazatelja i dokaza moći ovog saveza i od pokazatelja hrabrosti ovog saveza i pokazatelj je da oni koji se brane da su u odbrani spremni ići mnogo mnogo daleko!

Ako želite uzeti pouku, ovo je vam pouka.

Ali nahuškavanje Amerike i nahuškavanje Zapada protiv Irana da oni počnu rat protiv Irana, to neće ništa promjeniti, znači trebate izgubiti nadu u to.

Trump je bio jasan. On želi novac, on ne želi rat, on pred sobom ima izbore. Na koga računate? Računate na neuspješnu administraciju. Ako Bog da, nekad će moja braća pripremiti studiju o neuspjesima Trumpove administracije, Trumpove politike – neuspjeh u Venecueli, Venecuela je presjekla ruke Americi kada su planirali vojni puč i rat protiv Venecuele, kažnjavanje Venecuele, građanski rat u toj zemlji, opsade te zemlje, sankcije na tu zemlje. Neuspjeh u Venecueli.

Neuspjeh u Sjevernoj Koreji, nije uspio pokoriti Kinu u trgovinskom ratu, doživio je neuspjeh u Siriji, u Iraku, doživio je neuspjeh u Sporazumu (kupoprodaji) stoljeća, jer je to neuspješna kupoprodaja.

Evo i Netanyahu odlazi, to je vrlo moguće, iako ne želim preticati događaje. Sada kod našeg brata dr. Zarifa od skupine „B“, otišao je Bolton, drugo „B“ je moguće da odlazi – Benjamin Netanyahu, Sporazum stoljeća nije uspio i isto tako neuspjeh sa Iranom, doživio je neuspjeh u pokoravanju Irana, nije uspio da Iran baci na koljena.

Danas Trump moli za susret sa predsjednikom Islamske Republike Iran uvaženim šejhom Ruhanijem, Trump moli za susret s njim, a vi računate na njega kao pomagača!

Ponavljam da je Iran toliko jak da sve halabuke, vapaji, galama, prijetnje, optužbe koje ste izveli ovih dana nisu pomjerile ni dlačicu u bradi nijednog od zvaničnika u Iranu. Ništa od toga ih neće ni uplašiti ni prepasti, jer su jaki, jer su monoteisti, jer su ujedinjeni, jer su spremni i dobro znaju kako postupiti u svim situacijama.

Prema tome, danas dajemo savjet i nećemo ih napadati. Savjet je da se preispitaju, da dobro razmisle. Rat protiv Irana ne može biti jamac za vas, jer Iran će vas uništiti.

Nastavljanje rata protiv Jemena nije rješenje, to je besmisleni rat i ako budete nastavili platit ćete cijenu za to.

Ovo je samo jedan udarac, a saudijska proizvodnja je prepolovljena. Drugi udarac će vas spržiti. To vam je stanje.

Vaše kuće su od stakla, vaša ekonomija je od stakla, kao što su gradovi u Emiratima od stakla. Onaj čija je kuća od stakla, ekonomija od stakla, gradovi od stakla, nek dođe sebi i učini sebi dobro i zaustavi rat.

To mu je isplatnije, časnije, milosnije za ljude i za potlačene.

Možete pogledate video ovdje

  • 22 Septembra, 2019