Razgovor godine – interviju sejida Nasrullaha

Share

Sejid Nasrullah: Danas je Otpor s najboljim sposobnostima i moralom … a krv šehida Sulejmanija i šehida Muhendisa neće ostati na zemlji

Uvaženi generalni sekretar Hizbullaha sejid Hasan Nasrullah već po tradiciji početkom svake nove godine ima intervju za tv Al-Mayadeen pod nazivom “Razgovor godine”, 27.12.2020. je skoro 4 sata razgovarao uživo sa osnivačem i direktorom tv Al-Mayadeena prof. Gassanom bin Džeddom o najvažnjim pitanjima Bliskog istoka.

Ovdje navodimo rezime razgovora sa portala Al-Ahad koji pripada Hizbullahu.

Generalni sekretar Hizbullaha, njegova eminencija, Sejjid Hasan Nasrullah, smatra da se s ostatkom mandata američkog predsjednika Donalda Trumpa moramo nositi oprezno i ​​pažljivo, jer ništa se ne može očekivati ​​od Trumpove paranoične i bijesne ličnosti, ističući da sve što je rečeno o tome šta bi Trump mogao uraditi u svojim posljednjim danima još uvijek je samo analiza.

U intervjuu za tv Al-Mayadeen pod naslovom “Razgovor godine”, njegova eminencija je rekao: “Kad čujete kako Izraelci pišu u medijima, nema stvarnih radnji iza toga,” smatrajući da je posjet Marka Milleyja “Izraelu” povezan s novom administracijom i njenim pristupom izraelsko-palestinskom sukobu i dodao: “Millie je prema našem uvjerenju došao na zahtjev administracije Bidena da odagna izraelsku zabrinutost.”

Sejjid Nasrullah naznačio je da se sve što se govori o atentatima temelji se na logičkim analizama,

ali ne i na fizičkim informacijama, te da je “ono što je kružilo o slijetanju na područje Jiyeh prema našim informacijama netačno “, a nastavio je rekavši: “Ono što vidimo je da su Izraelci još uvijek u stanju opreza i stoje na jednoj nozi.”

Generalni sekretar Hizbullaha otkrio je da je ciljanje čelnika Hizbullaha zajednički izraelsko-američko-saudijski cilj, a da su čelnici Hizbullaha na meti ne samo Izraelaca, već i Amerikanaca, ističući da: “naši podaci govore da je Saudijska Arabija dugo vremena podsticala moje ubistvo a najmanje od rata u Jemenu, s obzirom na to da Saudijska Arabija, posebno posljednjih godina, ne djeluje s razumom već s mržnjom.

Atentati na dvojicu šehida, Sulejmanija i Muhendisa

Sejjid Nasrullah smatra da je atentat na dvojicu vođa, šehida Kasima Sulejmanija i Ebu Mahdija

Al-Muhandisa bila otvorena operacija, za razliku od atentata na dvojicu šehida Imada Mughniyeh i Fakhri Zadea, ističući da je šehid Sulejmani imao karizmu i veliku sposobnost da utiče na onoga koga poznaje i istaknutu ljudsku ličnost.

Dodao je da je šehid Sulejmani u isto vrijeme bio čovjek strategije i planiranja te čovjek terena i taktike, dodajući: “Kratko prije šehadeta hadži Kasima, bio sam jako zabrinut za njega i više puta sam ga upozoravao.”

Njegova eminencija je dodao: “Puno mi nedostaje šehid Sulejmani i osjećao sam da smo jedna osoba.”

Govoreći o šehidu Ebu Mahdiju Al-Muhandisu, njegova eminencija je naznačila da je bio veliki

vođa i ličnost slična šehidu Sulejmaniju, te da je bio ključni partner u ostvarenju dvije pobjede nad američkom okupacijom i organizacijom ISIL u Iraku.

Sejjid Nasrullah istakao je da su Amerikanci napustili Irak primorani, poniženi i pokorni kao rezultat otpora, te da su Irak ostavili pod vatrom do te mjere da su molili šehida Sulejmanija.

Također je ukazao da je šehid El-Muhandis bio jedan od vođa osovine otpora šire od Iraka.

Šehid Sulejmani stoji iza isporuke projektila Kornet u Gazu

Generalni sekretar Hizbullaha rekao je da je šehid Sulejmani razvio odnos sa svim palestinskim

frakcijama otpora u svim njihovim različitim smjerovima, te da nije bilo crvenih linija za šehida

Sulejmanija u logističkoj podršci palestinskim frakcijama, a njegova eminencija otkrila je da iza

isporuke projektila Kornet palestinskom otporu u Gazi stoji šehid Sulejmani.

Njegova eminencija također je otkrio da je rakete Kornet koje je (libanski) Otpor koristio u julskom ratu, Sirija kupila od Rusije, te da se predsjednik Bašar el-Assad složio da ove rakete koje je Damask kupio od Rusa isporuči Hamasu i Islamskom džihadu u Gazi.

“Šehid Sulejmani i njegov tim nisu zakazali ni u čemu što se Palestini moglo ponuditi na svim nivoima”, rekao je, napominjući da je sirijski predsjednik Bašar el-Assad razuman u vezi odnosa Hizbullaha sa Hamasom nakon sirijske krize.

Normalizacija i prodaja palestinskog pitanja

Govoreći o normalizaciji koju su izvršile neke arapske zemlje sa “Izraelom”, sejjid Nasrullah je ukazao da ga arapska klonulost nije iznenadila jer je većina arapskih režima Palestincima prodavala samo riječi. Rekao je, “Sporazume o normalizaciji gledamo iz ugla da je pijaca licemjerja zatvorena, maske su pale i stvarnost ovih režima postala je očita.”

Njegova eminencija smatra je da je Iran samo izgovor za arapske režime koji su potpisali sporazume o normalizaciji jer im palestinsko pitanje predstavlja teret, naglasivši da ništa na svijetu ne može opravdati nikoga da odustane od Palestine,

ističući da je kapacitet Osovine otpora danas višestruko veći nego što je bio prije nekoliko godina.

Ali najvažnija je volja.

Na pitanje o Palestincima iz područja 48., generalni sekretar Hizbullaha je rekao da su oni naša braća, naš narod i među ljudima koji najviše žele osloboditi Palestinu od mora do rijeke.

I smatrao je da će u svakom budućem ratu srca i umovi ovih ljudi biti s nama, jer se raduju svakoj nadi za oslobađanje Palestine.

Hamas ide ka uređenju odnosa s Damaskom

Njegova eminencija najavio je da se tokom više puta sastanka tokom posljednje posjete Libanu

sastao sa šefom političkog ureda Hamasa, Ismailom Heniem i razgovarao s njim o raznim pitanjima u regiji, uključujući Siriju, smatrajući da bi odnos Hamasa i Sirije trebao biti preuređen, govoreći o pozitivnoj atmosferi, čak i ako je za to trebalo vremena.

Njegova eminencija je rekao, “Mislim da Hamas ide prema uređivanju odnosa s Damaskom u skladu s logičkim diktatom”, ukazujući da je razgovarao s Heniem da Hamas treba pomoći u ispravljanju trendova u regiji.

Generalni sekretar Hizbullaha smatra da pokreti otpora sada dobro znaju ko stoji uz Palestinu, a ko ne, ističući da u vrijeme kada Saudijska Arabija hapsi čelnike Hamasa, stranka Islah (jemensko krilo muslimanskog bratstva) bori se na saudijskom i emiratskom frontu, i dodao, „Ja kao islamist, stav Stranke pravde i razvoja u Maroku smatram bolnijim i opasnijim od normalizacije arapskih režima.”

Podržati otpor protiv američke okupacije u Iraku

Njegova eminencija govoreći o zajedničkim manevrima frakcija otpora u Gazi, matra da će to biti vrlo važan korak, predstavljajući prikaz snage i zastrašujući neprijatelja, napominjući da su napori hadži Kasima i snaga Quds u pružanju podrške palestinskim frakcijama otpora bili daleko od svjetla dana i iza zavjese.

Istakao je da je pojavljivanje šehida Kasima Sulejmanija u medijima započelo bitkama protiv ISIL-a u Iraku, te da stvar nije bila namjerna, i da ovaj medijski nastup nije planiran, ali je to pokazalo ko je branio regiju.

Također je ukazao da je odnos šehida Sulejmanija s vjerskom autorietom u Iraku bio dobar, posebno u glavnim pitanjima.

Sejid Nasrullah ukazao je da su ogromnu većinu vojnih operacija protiv američke okupacije u Iraku izvele frakcije otpora i da su omladinske grupe započele oružani otpor protiv američkih snaga u Iraku bez političkog pokrića.

Podsjetio je da su arapski satelitski kanali odbijali emitirati video zapise iračkih operacija otpora protiv američke okupacije, te da je došlo do velikog zasljepljivanja medija u iračkim operacijama otpora protiv američke okupacije.

Istakao je da je irački otpor dobivao stvarnu podršku snaga Quds i hadži Kasima Sulejmanija, te da je američka vojska prijetila šehidu Sulejmaniju i Quds snagama da će bombardirati njene položaje u Iranu ako se nastavi njihova podrška iračkom otporu, a američka vojska poslala je poruku hadž Kasimu kako bi im pomogla da se sigurno povuku iz Iraka.

Njegova eminencija nagovijestila je da je Al-Kaida izvela 4.800 samoubilačkih operacija protiv Iračana, dok su operacije otpora bile precizne da izvrše pritisak na okupaciju, napominjući da američki predsjednik Donald Trump drži američke snage u Iraku i Siriji kako bi pljačkao bogatstvo i naftu dvaju zemalja.

Oni koji su naredili i izveli atentat na dvojicu šehida Sulejmanija i Muhendisa trebali bi biti kažnjeni ma gdje se nalazili.

Sejidd Nasrullah rekao je: “Postigli smo ogromne pobjede i oborili smo velike neprijateljske projekte, i u tom kontekstu su se uzdigla dvojica šehida Sulejmani i Muhendis,” smatrajući “da nije bilo iračkog otpora, sad bi američka ambasada upravljala Irakom.”

Također je naglasio da je Savez otpora postigao vrlo velike pobjede, a da toga nije bilo, ISIL bi kontrolirao regiju, ukazujući da je bez ikakvog pretjerivanja Osovina otpora jača nego ikad prije, te da je Osovina otpora apsorbirala udarac pogibije hadži Kasima Sulejmanija, iako je bio vrlo težak.

Njegova eminencija smatra da je udar na Einu-l-Assad povijesni i strateški šamar, a jednačina u sukobu sa Amerikancima nije u stradanju njihovih vojnika.

Dodao je: “Washington je vjerovao da će se atentatom na vođe slomiti Osovinu otpora, dok je istina da se Osovina otpora ne zasniva na pojedincima.” Naglasio je da “oni koji su naredili i izvršili atentat na dvojicu šehida Sulejmanija i Muhendisa trebaju biti kažnjeni gdje god se nalazili.” Nastavio je: “Svako ko je učestvovao u atenatatu na njih dvojicu je meta svake osobe koja osjeća dug prema njima dvojici, a odgovor na atentat na dvojicu šehida Sulejmanija i Muhendisa pitanje je vremena i njihova krv neće ostati na zemlji.”

Uloga šehida Sulejmanija u Siriji i opcija otpora i istrajnost

Generalni sekretar Hizbullaha istakao je da je šehid Sulejmani bio zabrinut zbog pokušaja Amerikanaca da ustanak naroda usmjere prema nekim režimima, te da je on bio prvi koji upozorio na nadolazeću opasnost za Siriju pod izgovorom Arapskog proljeća zbog sirijske podrške otporu.

Istakao je da su stranke koje podržavaju i finansiraju i stvarni su lideri opozicijskih skupina u Siriji pohrlile na oružanu konfrontaciju, dodajući: “Kontaktirali smo mnoge opozicijske stranke u Siriji kako bismo krizu riješili u početku, ali svi su odbili naš zahtjev”.

Njegova eminencija je govorila o vrlo velikoj međunarodnoj i regionalnoj odluci u ratu protiv Sirije da se spriječi bilo kakvo političko rješenje krize, kao i da su vanjske sile koje su podržavale sirijsku opoziciju bile uvjerene da će režim pasti u roku od dva mjeseca, ukazujući na to da je cilj promjene režima u Siriji stvaranje slabog sistema koji provodi agende Turske, Katara i Saudijske Arabije i krhki režim koji sklapa dogovore sa Izraelom i u skladu je s politikom Washingtona. ”

Njegova eminencija je potvrdila: “Mi smo u Siriji imali samo dvije mogućnosti, ili predaju i pad regije, ili otpor i istrajnost,” smatrajući da je prednost Sirije u neovisnosti odluke i hrabrosti njezinog vodstva i nepodložnosti neprijateljima ili saveznicima.

Sejjid Nasrullah je istakao da je odluka predsjednika Bašara el-Assada da izdrži, glavni motiv njegovih saveznika u pružanju podrške Damasku i ulasku u sukob na njegovoj strani, te da Assad uopće nije napustio Damask tijekom borbi i u najtežim fazama rata.

U vezi s ruskom vojnom intervencijom u Siriju, njegova eminencija je naznačila da je to bilo vrlo utjecajno, istakavši da se Moskva dvoumila oko ulaska u rat u Siriji, a šehid Sulejmani je otišao u Moskvu i bio dva sata sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i odigrao ulogu u njegovom uvjeravanju u neophodnost vojne intervencije. Putin je rekao da se uvjerio u izvedivost vojne intervencije u Siriju nakon što je šehid Sulejmani predstavio stvarnost na terenu, a samim tim predsjednik Putin i čitav svijet zna da se Moskva vratila u svijet kroz vrata Sirije.

Šehid Sulejmani nije bio odsutan iz Dahije (južni kvart Bejruta) tokom julske agresije

Tokom julskog rata, Nasrullah je otkrio da je šehid Sulejmani samo 48 sati bio odsutan od južnih predgrađa da bi predao svoj izvještaj o situaciji, ističući da svi izraelski zračni napadi toekom julskog rata nisu uspjeli zaustaviti logističku potporu otporu.

Šehid Sulejmani također je igrao ulogu i preuzeo je odgovornost praćenja projekta stambenog zbrinjavanja raseljenih nakon rata u julu 2006. i rekao je, “U političkoj vlasti u Libanu postojali su oni koji su planirali što duže zadržati ljude na ulicama nakon julskog rata.”

Sejjid Nasrullah je ukazao da već dugo vremena poznaje zapovjednika snaga Quds Ismaila Kaanija zbog njegove prethodne pozicije zamjenika hadži Kasima Sulejmanija, naglasivši da se put snaga Quds nastavlja s Hadži Ismailom Kaanijem.

Broj preciznih projektili otpora dvostruko je veći nego prije godinu dana

Njegova eminencija je potvrdila da je Hizbullah u svom punom kapacitetu, snazi, moralu i volji, čak i više od toga. Dodao je: “Sve prijetnje koje čujete od neprijatelja su zato što zna da ćemo odgovoriti na ubistvo našeg šehida Alija Muhsina u Siriji.”

Njegova eminencija je ukazala da je Otpor (Hizbullah) izvršio veliku mobilizaciju na svim nivoima i pred očima Izraelaca, ističući da izraelski marš po zračnom prostoru Libana svjedoči veliku zbunjenost zbog straha od odgovora Otpora.

Naglasio je da Izraelci znaju da smo “lansirali odgovarajuće oružje protiv njihovih marševa, a da to nije javno objavljeno”, otkrivajući da je “broj preciznih projektila koji Otpor ima dvostruko veći nego prije godinu dana”.

Njegova eminencija također je potvrdio da “bilo koji cilj duž okupirane Palestine koji želimo precizno gađati, u mogućnosti smo ga direktno pogoditi”, te da je zabrinut “Izrael”, a ne Otpor, posebno s Trumpovim odlaskom i mogućnošću povratka Washingtona nuklearnom sporazumu.

“Otpor je danas u najboljem stanju, sposobnostima i moralu, a mi vjerujemo u budućnost i blizu smo pobjede”, rekao je dodajući da Izraelce treba brinuti otpor na kopnu, moru i u zraku, dodajući da postoje stvari koje Otpor ima, a što Izrael ne zna i da se to nalazi u vrlo uskom krugu.

Nemamo potrebu za revijalnim činom na granici

Dodao je: “Otkrili smo protuzračnu odbranu na određenom nivou, ali postoji li nešto na većim razinama ili ne? ne otkrivamo to i želimo da Izraelci ne znaju puno o tome šta posjeduje Otpor.” I dodao je: “Postoje kod Otpora stvari o kojima Izraelci ne znaju ništa.”

Generalni sekretar Hizbullaha istakao je da je za obnavljanje bilo kakve ugrožene prednosti potrebno strpljenje kako bi odgovor bio proporcionalan i da je “naša Osovina iznad, a Izrael u krizi”, smatrajući da je “naša odluka odgovoriti na odgovarajući način koji još više naglašava odvraćanje i to može samo ciljanjem neprijateljskih vojnika”. Naglasio je: “Nemamo potrebu za revijalnim činom na granici ciljanjem makete, već treba pokazati pravu reakciju.”

Također je ukazao da pregovori o razgraničavanju pomorskih granica pod trenutnom američkom administracijom neće dovesti ni dokle, naglasivši da je naše pravo da spriječimo bilo kakvu izraelsku krađu u našim vodama, a da to možemo učiniti, nije sporno nikom.

Libansku vladu ometa problem povjerenja

Što se tiče pitanja formiranja vlade, njegova eminencija je ukazala da postoji problem povjerenja koji odgađa formiranje vlade, a to je uglavnom između predsjednika Aouna i Haririja, govoreći o “pozitivnoj atmosferi i saradnji između nas i premijera Saada Haririja”.

Nema iransko-američkog dogovora na štetu dosijea u regiji

Njegova eminencija smatrala da postoji pogrešna kalkulacija prilikom povezivanja rješavanja pitanja nekih zemalja s vanjskim faktorom, ukazujući na to da je Iran regionalna velesila i glavni stožer u regiji i da ne pregovara umjesto bilo kojeg svog saveznika u regiji.

Također je utvrdio da Islamska Republika ne kupuje i ne prodaje dosijee, niti pregovara s Amerikancima umjesto naroda u regiji, te da je obavijestila Evropljane da nije zainteresirana za pregovore u ime Jemenaca ili bilo koga drugog.

Također je ukazao da je Washington insistirao da sjedne s Teheranom kako bi razgovarao o iračkom dosijeu dok je Iran čvrsto držao do neophodnosti prisustva Iračana i javnosti pregovora, smatrajući da neće biti američko-iranskog sporazuma na štetu dosijea regije.

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=26951&cid=113

Video cijelog razgovora ovdje

Engleski tekst ovdje

 

  • 28 Decembra, 2020