Šta da radimo kako bi uživali u svakom trenutku svoga života?

Autor: Ali Reza Panahijan
Izvor:
Share


Ako cvjećar koji svakog dana po nekoliko puta sprema buket cvijeća kako bi ga prodao, jednoga dana odluči pokloniti buket cvijeća osobi koju voli sigurno će taj buket spremiti sa posebnim ushićenjem. Uživat će u pripremi baš tog buketa više nego u bilo kom drugom djelu.
Kako ćemo se mi ponašati ako nam voljena osoba kaže da joj donesemo čašu vode? Kakav će se osjećaj u nama roditi iz tog malog djela kojeg činimo za voljenu osobu? Važno je da znamo za koga mi to djelo radimo i u čijem ga prisustvu obavljamo. Samo to saznanje u nama budi najljepša osjećanja. Zamislimo da se nalazimo u prisustvu osobe koja je najomiljenija u cijelom svijetu!
Mi koji još uvijek nismo osjetili ljubav prema Bogu trebamo jedno vrijeme činiti djela iz poštovanja prema Njemu. Malo pomalo ćemo se zaljubiti, a kada se zaljubimo imat ćemo izvrstan život u kojem ćemo u svakom pogledu uživati.
Nemojmo čekati da se u našem životu desi nešto posebno lijepo kako bismo tada uživali. Učinimo nešto kako bi upravo u ovaj obični život unijeli više radosti i vedrine. Svako obično djelo radimo u ime Boga kako bi uživali u svakom djeliću života. Ne zaboravimo na početku svakog, ma koliko naizgled malog djela, izgovoriti bismilu pa će nam svaki trenutak života biti lijep i prijatan.

  • 2 Novembra, 2019