‘Bloomberg’: Nakon pokolja njegovih vojnika u Siriji …, je li to kraj Erdogana?

Share

Bloomberg’: Nakon pokolja njegovih vojnika u Siriji …, je li to kraj Erdogana?

Agencija “Bloomberg” smatra da se turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nalazi u teškoj situaciji i iznutra i izvana, nakon pogibije velikog broja turskih vojnika u Siriji u posljednje vrijeme, ukazujući da je taj položaj uzrokovan nizom godina pogrešne politike koja ga je izolirala usred neviđenog ekonomskog kolapsa.

Međunarodna agencija osnovana u New Yorku, u svojoj analizi stanja u Turskoj nakon ubistva velikog broja turskih vojnika u Siriji tokom skore operacije sirijske vojske protiv tamošnjih terorističkih organizacija podržanih od strane Erdoganovog režima, izjavila je: “Erdogan je bio izoliran dok je razmišljao o mogućem turskom odgovoru na ubistvo njegovih vojnika u Siriji, u najkrvavijem napadu na njegovu vojsku desetljećima,“ i pretpostavlja da će nedostatak međunarodne potpore vjerovatno biti presudan u Erdoganovom odustajanju od odgovora na ovaj napad.“

Agencija je napomenula da se Erdogan sastao sa turskim Vijećem sigurnosti šest sati nakon ubistva najmanje 33 turska vojnika u zračnom napadu koji je sirijska vojska pokrenula kasno u četvrtak, uz napomenu da je Erdogan u to vrijeme bio svjestan da njegovi prijatelji u NATO-u uključujući i Sjedinjene Države, nisu spremne ući u ovu močvaru, a bio je svjestan da njegov drugi saveznik, Moskva, u ovoj bici snažno podržava protivnike Ankare, ističući da je na kraju Erdogan bio primoran da izbjegne bilo kakve izravne izazove Rusije, nakon što je turski ministar odbrane izjavio da su turske snage odgovorile na napad sirijske vojske.

Prema pisanju “Bloomberga”, svi uvjeti bili su protiv interesa Turske. Ruski ratni avioni i ruski raketni sistemi koje koristi sirijska vojska otežavaju osiguravanje zračnog prostora za 10.000 turskih vojnika koje je Erdogan poslao preko granice kako bi zaustavio urušavanje još jednog uporišta terorističkih organizacija i oružanih sirijskih milicija u Idlibu i kako bi spriječio milione potencijalnih izbjeglica da se upute prema granicama Turske.

Dodao je: “Erdoganove mogućnosti osvete” sirijskoj vojsci “bile su ograničene u nedostatku zračne podrške”, objašnjavajući da je akcija koja je ubila turske vojnike “usmjerena na odvraćanje Turske od upada duboko u Idlib” i da će bilo kakva osveta od strane Ankare, turske vojne položaje dovesti u još veću prijetnju.

Visoki dužnosnik s direktnim poznavanjem turske politike u Siriji, navodi agencija, očekivao je da je “Erdogan uložio mnogo u svoj napad na Siriju tako da se sada ne može povući i tražit će vojnu osvetu”.

U svom izvještaju “Bloomberg” je dodao: “Erdoganova izolacija velikim dijelom je rezultat njegovih dugogodišnjih udaljavanja svoje vanjske politike od tradicionalnih saveznika Turske na zapadu.

Agencija je podsjetila da je Ankara prošle godine odlučila kupiti napredni ruski proturaketni odbrambeni sistem, preferirajući rusku opciju nad alternativom američke izrade koja bi došla s ograničenjima mjesta i vremena njegove upotrebe, napominjući da je to pitanje zateglo odnose između Ankare i Washingtona, a američko ministarstvo obrane protjeralo Tursku iz Programa borbene zračne industrije F-35.

Agencija je napomenula da se, s obzirom na odnos Turske s Europskom unijom, problemi produbljuju zbog višedecenijskih sporova zbog osnovnih pitanja poput ostrva Kipar, gdje postoji zasebna turska republika otkako je Turska napala sjever ostrva 1974. godine, kao odgovor na pokušaj puča pristalica unije s Grčkom.

U jeku napada u četvrtak, turski zvaničnici još jednom su upozorili Evropu da je Turska “puna” izbjeglica i da će Evropa morati primiti dio ako se borbe u Idlibu nastave.

Agencija je citirala profesora sa tursko njemačkog univerziteta u Istanbulu Murata Erdogana, koji se specijalizirao za dosije o imigraciji: “Malo je vjerojatno da će ovaj korak uspjeti.”

Ispitujući opcije koje su dostupne Turskoj, Erdogan je također morao uzeti u obzir kolebljivo stanje ekonomije u svojoj zemlji, navodi agencija, koja je istakla da su nivoi inflacije i nezaposlenosti u Turskoj visoki, a neravnoteža spoljno trgovinskog bilansa raste, što zemlju stavlja na put još jednog valutnog kolapsa.

U tom kontekstu, agencija je citirala direktoricu Fonda za upravljanje imovinom Blackfriars Anastasiju Levashovu: Svaka turska vojna avantura u Siriji, u nedostatku podrške NATO-a i SAD-a, može povećati reperkusije na turskom tržištu.

Erdoganovi porazi prošle godine na opštinskim izborima u glavnim gradovima pokazali su da mu je izborna baza, ma kakva bila lojalnost prema njemu, nezadovoljna neuspješnom ekonomijom.

U tom kontekstu, Hosen Bagi, profesor međunarodnih odnosa na Srednjeistočnom tehničkom univerzitetu u Ankari, rekao je: “Još dublje uključenje u rat u Siriji ne samo da će podstaći napetosti s Rusijom koja posjeduje regionalne snage, već može uticati i na slabu ekonomiju.”

To na kraju može uticati na glasačku kutiju u Turskoj.

https://www.alalamtv.net/news/4767086/

  • 3 Marta, 2020