Okupaciona vojska propada: vojnici “mentalno” oslobođeni od službe, u stalnom su porastu

Share

Okupaciona vojska propada: vojnici “mentalno” oslobođeni od službe, u stalnom su porastu

Novine “Israel Hayom” istakle su opasan porast broja cionističkih vojnika koji su oslobođeni od služenja vojnog roka u okupacionoj vojsci zbog psiholoških problema, prema raspravi koju je vodio takozvani Komitet državne kontrole Knesseta.

Novine su citirale brigadnog generala Amira Fadmanija, šefa brigade za planiranje i direktora ljudstva u okupacionoj vojsci, da su „podaci o oslobađanju od vojne obaveze u stalnom porastu, a to odražava postotak Haredima (religioznih Jevreja) među stanovništvom.

Objasnile su da je zabrinjavajući faktor visoka stopa ljekarskog oslobađanja od službe, što uključuje i oslobađanje zbog psihološkog stanja.

U 2018. godini postotak onih koji su iz medicinskih ili psiholoških razloga oslobođeni iznosio je 7,9% svih kandidata za službu, a 2019. procenat oslobođenih dostigao je 9%. Ove godine se očekuju da će procenat skočiti na 11,9%, što je porast od 4% u roku od dvije godine.

Podaci pokazuju da je oko 2000 vojnika ove godine dobilo medicinsko ili psihološko izuzeće prije nego što su kročili u vojni krug, dok se postotak fizičkog izuzeća nije bitno promijenio, a u praksi je došlo do umjerenog porasta s oko 1,9% na 2,2%, uz ovu promjenu glavni je procenat onih koji su izuzeće dobili iz psiholoških razloga.

Ti podaci potvrđuju da će svaki osmi kandidat za sigurnosnu službu iz generacije 2020. biti otpušten iz vojske zbog psihološke ili fizičke klauzule. Uz to, 16% ne služi vojsku zbog svojih vjerskih učenja, pa tako trećina mladića jevrejskog Haredi stanovništva nije regrutirana.

U tom kontekstu, 11% onih koji regrutiraju ne završe punu službu i napuste vojsku tokom službe.

Zauzvrat, predsjednik odbora, član Knesseta, Ofer Shalah, rekao je, “Podaci o veličini oslobođenih od služenja vojske nisu ništa manje nego zastrašujući … vojska se urušava pred našim očima … veličina psiholoških izuzeća približna je postotku onih koji su izuzeti iz vojne službe među Haredimima, a trećina mladića kandidata za regrutiranja, jednostavno ne dolaze služiti vojsku, a gdje je vlada? Nije učinila ništa!”

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=26657&cid=114

  • 17 Decembra, 2020