Uništili smo sirijsku funtu i spriječili da se Rusija, Iran i Assad osjećaju pobjednički …

Share

Ispovijest Jamesa Jeffreyja:

Uništili smo sirijsku funtu i spriječili da se Rusija, Iran i Assad osjećaju pobjednički …

Pariz – Nidal Hamadeh

U dugom intervjuu koji je vodio za The Monitor, bivši američki specijalni izaslanik u Siriji James Jeffrey dao je izjave slične priznanjima o politici svoje zemlje u Siriji pa se s pravom može reći da su one vrsta skandala koji otkrivaju dokumenti WikiLeaksa.

James Jeffrey rekao je: Uvjerio sam s ministrom Pompeom članove američke administracije da se s Iranom treba postupati kao s nuklearnim problemom sličnim Sjevernoj Koreji i da predstavlja prijetnju sigurnosti u regiji, kao što smo podržali i izraelsku zračnu kampanju protiv iranskih ciljeva u Siriji. Rekli smo im ako ne tretirate iransko prisustvo u Siriji, nećete uspjeti u ratu protiv ISIS-a, a mi smo se pozvali pred administracijom na rat protiv terorizma kako bismo opravdali zračnu kampanju “Izrael” protiv iranskih ciljeva u Siriji. Tako smo kreirali politiku u Siriji koja je u osnovi naše opće politike prema iranu i njezin je rezultat bio relativno uspješan, jer smo dobili veliku tursku pomoć.

James Jeffrey na drugom mjestu kaže: “Eskalirali smo pritisak opsade i izolacije na Al-Assada. Uvijek smo održavali prevenciju bilo kakve pomoći za obnovu koja je potrebna zemlji. Jeste li vidjeli što se dogodilo sa sirijskom funtom? Vidite li što se dogodilo sa sirijskom ekonomijom, bila je to vrlo korisna strategija.”

Što se Irana tiče, također kaže, “Sposobnost Irana u Siriji da nametne jednačinu sličnu onoj u južnom Libanu raketama velikog dometa zaustavljena je zbog izraelske zračne kampanje, a nastavak ove kampanje zaslužan je za diplomatsku podršku SAD-a i neću detaljnije govoriti o tome. Zaustavili smo dugoročne ciljeve Irana i stavili njegovo prisustvo pod pritisak, ali ne znam je li to bilo dovoljno da ga natjeramo da napusti Siriju. Znam da je ovo važna komponenta bilo kojeg šireg sporazuma, i kakvu god bol da nanesemo Rusima, režimu u Siriji i Irancima, ovo neće nestati prije nego što Iran napusti Siriju.”

Također je rekao, „Rusija pobjeđuje politikom znajući da ne postoji vojno rješenje za krizu, a mi smo im jasno rekli da ćemo ukinuti sankcije i da će se Assad vratiti u Arapsku ligu i odustat će od diplomatske blokade ako prihvati našu ponudu Pompea u Sočiju 2019. godine.».

  • 15 Decembra, 2020