Izraelski mediji: Turska imenovala novog ambasadora u “Izraelu”

Share

Izraelski mediji: Turska imenovala novog ambasadora u “Izraelu”

Nekoliko dana nakon što su procurile informacije o postojanju tajnog kanala razgovora između “Izraela” i Turske, izraelski mediji potvrdili da je Ankara imenovala novog ambasadora u “Izraelu”.

Izraelski mediji izvijestili da Turska nastoji prekinuti izolaciju i poboljšati odnos s novom američkom administracijom poboljšanjem odnosa s “Izraelom”.

Al-Monitor je izvijestio da je Turska imenovala novog ambasadora u Izraelu, pozivajući se na napore uložene za normalizaciju odnosa između Ankare i Izraela i prikupljanju bodova kod nove američke administracije.

Spomenuta webstranica je navela, “Novi ambasador je Ufuk Ulutaş (40 godina), šef Centra za strateška istraživanja u turskom ministarstvu vanjskih poslova, i da je njegovo imenovanje političko.”

Prema izraelskim medijima, Ulutaş je “proučavao hebrejske i bliskoistočne nauke na  hebrejskom univerzitetu u Jeruzalemu”. Također je obnašao dužnost predsjednika SETA fondacije, koja je “provladin trust mozgova”, a napisao je i niz istraživačkih radova o bliskoistočnoj politici i jevrejskoj historiji. Također se smatra stručnjakom za iranske poslove. ”

Izvještava se da nijedan ambasador na obje strane nije bio prisutan od maja 2018. godine, nakon političke krize zbog premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u okupirani Jeruzalem.

Prema izraelskim medijima, “Turska nastoji izaći iz izolacije, koja se povećava s približavanjem provedbe američkih i europskih ekonomskih sankcija zbog svojih nedavnih stavova, koji su se povećavali s krizom koju je vodila na istočnom Mediteranu”.

Izraelski mediji također su istakli da “izvještaji govore da je šef turske obavještajne službe Hakan Fidan održao tajne razgovore s izraelskim zvaničnicima s ciljem obnavljanja odnosa na nivou ambasadora”.

Al-Monitor je početkom ovog mjeseca objavio izvještaj u kojem je govorio o postojanju tajnog kanala za razgovore između Izraela i Turske s ciljem poboljšanja odnosa između njih.

Zapadni obavještajni izvor je za web stranicu rekao da Turci misle da će im dobri odnosi s “Izraelom” donijeti bodove kod Bidenove administracije.

https://www.almayadeen.net/news/politics/1441592

  • 13 Decembra, 2020