Qatif, plijen porodice Sauda

Share

Qatif, plijen porodice Sauda

Uprkos osramoćnosti njene nepravedne prakse i proizvoljnih kršenja prava naroda istočne provincije općenito i posebno Al-Qatifa, saudijske vlasti nastavljaju zlostavljati taj narod.

Rušenje džamije Imam Husejna u Katifu

Prije nekoliko sedmica, sigurnosne službe pokrenule su direktnu kampanju protiv istaknutih vjerskih učenjaka u Qatifu. Stanovništvo provincije je naviklo na lahkomislenost režima i njegova brza hapšenja koja niti su pravno niti logično opravdana. Svaki put porodica Sauda dokazuje da je sjeme ugnjetavanja i tiranije, a ne pravde i pravičnosti. Što se tiče predstave o ljudskim pravima za koju tvrde da je usvajaju, ona je ništa drugo doli predstava koja ne uspijeva uvjeriti nijednu stranku koja zagovara humanitarne standarde, niti bilo koju organizaciju koja slobodu mišljenja i izražavanja smatra svojim ciljem i sloganom.

Prema posebnim izvorima iz Qatifa, iznenadne sigurnosne operacije protiv ljudi i istaknutih ličnosti u regiji ne prestaju, već postaju sve šire.

U razgovoru za Al-Ahed, izvori dokumentiraju broj nedavnih hapšenja i upada u Qatif i Al-Ahsu, objašnjavajući da su dostigli do 33 operacije koje su obuhvatile sigurne kuće i odmorišta, dok je broj hapšenja dostigao 34, uključujući učenjake, mladiće i djevojke, postavljanjem iznenadnih kontrolnih punktova i slanjem poziva na veliko.

Što se tiče suđenja zatočenicima Qatifa i Al-Ahse, izvori ukazuju na to da se 35 pritvorenika koji su uhapšeni samovoljno i isključivo iz političkog razloga, sudilo u tajnosti, ne znajući detalje procesa njihovih suđenja, u svjetlu uskraćivanja bilo kakvih podataka koji bi mogli umiriti i dati jasnu sliku njihove sudbine u ćelijama.

Džamija Imam Husejn, Katif – Saudija

Među tim potlačenim zatvorenicima, su 3 žene koje se nalaze u pritvorskom centru (žena iz porodice Sulejmana al-Dahila sa ostrva Tarut i dvije žene iz porodice Abdel-Al Tarouti iz četvrti Ummu-l-Jazm), koje su odvedene nakon juriša na njihove domove.

Učenjaci, sejjid Kadir Al-Awami, šejh Abbas Al-Saeed i sejid Hašim Eš-Šahs dijele istu sudbinu. Kidnapovanje usred bijela dana i a podaci o njima i razlogu njihovog zatvaranja prekriveni su nejasnoćom, ali dokazano je da su pritvoreni u zatvoru Mabahith u Dammamu.

Što se tiče učača ilahija (raduda) Muhammeda Bu Jabare, koji je odveden u pritvor, zbog snimanja video klipa u “Barr Al-Asfar” u Al-Ahsi povodom četresnice (Erbei’na) Imama Huseina sa još 14 osoba, najnovije informacije prema izvorima ukazuju na njegov premještaj u zatvor Dammam.

Najteže od svega bilo je ono što su vlasti učinile prije nekoliko dana, kada su srušile džamiju Imama Huseina, a.s., u Al-Zari, južno od grada Al-Awamiya, u opasnoj eskalaciji koja bi se protumačila kao odvratno ciljanje svih koji su digli glas u lice porodici Sauda, posebno jer je u džamiji bilo sjedište šehida Baqira el-Nimra u kojoj je on predvodio namaz, vodeći vjernike ka istini i odvraćajući od nepravde.

Do sada su svakodnevni upadi zahvatili 15 gradova u provinciji Al-Qatif, a rezultat upada je povećan broj zatvorenih na više od 200 samo iz Al-Awamiye, što nagovještava da će biti i gore, sve to u stanju kada saudijsko rukovodstvo ne obraća pažnju na bilo kakve žalbe u vezi sa ljudskim pravima i bavi se samo gušenjem slobode govora.

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=26512&cid=125

 

  • 13 Decembra, 2020