Kako je izvršen atentat na naučnika Fakhri Zadea?

Share

Kako je izvršen atentat na naučnika Fakhri Zadea?

Zamjenik zapovjednika Iranske revolucionarne garde, brigadni general Ali Fadawi, otkrio je da je sa naučnikom Mohsenom Fakhri Zadeom u trenutku napada bilo11 tjelohranitelja.

Dodao je da je eksplozija automobila “Nissan” imala za cilj proboj tima zaštite šehida Zadeha, te da je pucnjava kontrolirana putem satelita i interneta, a na mjestu terorističke operacije nije bilo terorista, navodi Fadawi.

Objasnio je da je na tom mjestu postavljena napredna kamera, te da su teroristi u operaciji koristili umjetnu inteligenciju, ističući da je prema naučniku ispaljeno oko 13 metaka, i da nijedan nije pogodio njegovu suprugu, iako je od njega bila udaljena samo 25 cm.

Fadwa je naglasio da je tim za zaštitu šehida Fahri Zadea ​​pogođen 4 puta, jer se bio grupisao ispred i iznad šehida, naglasivši da na mjestu nije bilo neprijatelja koji bi odvojeno pucao na njegove zaštitnike.

Sa svoje strane, glasnogovornik Iranske revolucionarne garde, brigadni general Ramadan Šarif, potvrdio je da je atentat na naučnika Mohsena Fakhri Zadea izvršen uz upotrebu naprednog elektronskog oružja, koje je navođeno pomoću satelita.

U govoru koji je održao na komemoraciji šehida Fakhri Zadeha u provinciji Hormozgan, na jugu zemlje danas, u nedjelju, brigadni general Šarif je rekao: “Cionisti vrlo dobro znaju da njihov zločinački čin neće ostati bez odgovora, a posljednje godine dokazale su im tu stvar.”

Dodao je: “Sjedinjene Države su antagonizirale iranski narod od početka islamske revolucije.”

Istaknuo je da su prije pobjede revolucije svi poslovi te zemlje bili u rukama Amerikanaca i da je u Iranu bilo 130 000 američkih savjetnika. Nakon revolucije američki i cionistički interesi bili su ugroženi, a cionistički entitet vidio je da veliki iranski narod predstavlja prepreku pred njihovim zločinima i napadima.

Glasnogovornik Revolucionarne garde naglasio je da su „cionisti okupatori i nemaju civilizacijske korijene“, ističući da je „ovaj izmišljeni entitet u posljednjih sedam decenija izvršio atentat na 2.700 elitnih osoba u islamskim zemljama u regiji, a sami cionisti su ponosni na ta ubistva i u nekoliko knjiga su objavili imena ubijenih u tim atentatima.”

Brigadni general Šarif smatrao je da je sprječavanje islamskih zemalja, posebno Irana, da osvoje i usvoje nauku i tehnologiju jedan od najvažnijih ciljeva cionista, ističući da je “Iran postigao mnoga naučna dostignuća zahvaljujući krvi šehida, a vođa revolucije je više puta potvrdio da ta zemlja posjeduje modernu nauku i tehnologiju”.

https://www.almayadeen.net/news/politics/1440899/13

  • 6 Decembra, 2020