Saopćenje ureda sejjida Sistanija o susretu ajetullaha Sistanija i pape Franje

Share

Saopćenje ureda sejjida Sistanija o susretu ajetullaha Sistanija i pape Franje

Sa imenom Allaha Svemilosnog Samilosnog

Njegova eminencija, sejjid Sistani (neka ga Bog blagoslovi), sastao se jutros sa velikim papom (papom Franjom), papom katoličke crkve i poglavarom države Vatikan.

Tokom sastanka, razgovaralo se o velikim izazovima sa ​​kojima se čovječanstvo suočava u ovom dobu, ulozi vjere u Svemogućeg Boga i Njegove poruke, te posvećenosti visokim moralnim vrijednostima u prevladavanju tih izazova.

Njegova eminencija, sejjid Sistani, je govorio o nepravdi, ugnjetavanju, siromaštvu, vjerskom i intelektualnom progonu, suzbijanju osnovnih sloboda i odsustvu socijalne pravde, posebno se osvrćući na ratove, nasilje, ekonomske blokade i raseljavanja od kojih, između ostalih, trpe mnogi narodi u tom regionu, posebno palestinski narod na okupiranim teritorijama.

Njegova eminencija, sejjid Sistani, je ukazao na ulogu koju bi velike vjerske i duhovne vođe trebali igrati u suzbijanju ovih tragedija, a ono što se očekuje od njih je da podstiču zainteresirane strane – posebno među velikim silama – da daju prednost razumu i mudrosti i odbacuju jezik rata, da ne pretjeruju u čuvanju vlastitih interesa na račun prava naroda u slobodnom i dostojanstvenom životu, kao što je naglasio i važnost udruženih napora za konsolidaciju vrijednosti međusobne bliskosti, miroljubivog suživota i ljudske solidarnosti u svim društvima, temeljenih na poticanju prava i uzajamnom poštovanju među sljedbenicima različitih religija i intelektualnih usmjerenja.

Njegova eminencija, sejjid Sistani, pohvalio je status i slavnu istoriju Iraka i odlike njegovog plemenitog naroda sa različitim opredjeljenjima, te izrazio nadu da će za kratko vrijeme prevazići njegovo trenutno iskušenje.

Naglasio je da mu je važno da irački kršćanski građani žive kao i svi ostali Iračani u sigurnosti i miru, uz potpuno poštivanje njihovih ustavnih prava, te ukazao na dio uloge koju su vjerski autoriteti imali u njihovoj zaštiti i na sve one kojima je u dešavanjima proteklih godina učinjena nepravda i povreda, posebno tokom perioda u kojem su teroristi zauzeli ogromna područja u nekoliko iračkih provincija i počinili zločine od kojih se svaki čovjek stidi.

Njegova eminencija, sejjid Sistani, poželio je vrhovnom papi, sljedbenicima Katoličke crkve i cijelom čovječanstvu dobro i sreću, i izrazio je zahvalnost što se potrudio otputovati u Nedžef da obavi ovu posjetu.

  1. redžeb, 1442.

Ured sejjida Sistanija – Časni Nedžef

  • 6 Marta, 2021