Bezgrešnost Ehli bejta

Share

Koja je najizraženija odlika Ehli bejta?

Bezgrešnost je najizraženija odlika Ehli bejta u najužem značenju. Ova se odlika izvodi iz časnog ajeta o čišćenju – Tathir. Ovaj ajet predstavlja Ehli bejt kao osobe od kojih je Allah želio udaljiti svaku vrstu prljavštine. Riječ innema (isključivo, samo) u časnom ajetu i predaji koji govore o povodu objave, daju do znanja da je čistoća, tj. bezgrešnost, jedno od svojstava Ehli bejta i samo njima pripada.

Hadis Sekalejn, koji je jedan od mutevatir hadisa i u čiju vjerodostojnost nema nikakve sumnje,[1] također upućuje na bezgrešnost Poslanikovog, s.a.v.a., Ehli bejta (u najužem značenju Ehli bejta), jer je u tom hadisu Ehli bejt predstavljen kao es-sikle el-asgar (manja od dvije vrijedne stvari koje je Poslanik ostavio), pored Kur'ana kao es-sikle el-ekbera (veća od dvije vrijedne stvari koje je Poslanik ostavio). Te se dvije stvari ubrajaju u izuzetno vrijednu Poslanikovu ostavštinu (nasljedstvo) koje se međusobno neće odvojiti. Ako ih se muslimani budu čvrsto držali, neće zastraniti. Bez sumnje, časni Kur'an je Božiji govor i nema nikakve greške ni iskrivljenosti u njemu.

لَا يَأْتِيهِ الْبَاطِلُ مِن بَيْنِ يَدَيْهِ وَلَا مِنْ خَلْفِهِ.

Njoj neistina ne dolazi ni straga ni sprijeda![2]

Dakle, Poslanikov, s.a.v.a., Ehli bejt koji se nalazi pored Kur'ana čist je od grešaka i nikakav oblik iskrivljenosti ne postoji u njemu. Čvrsto držanje do njega sprečava čovjekovo zastranjenje.

Po mišljenju nekih sunitskih učenjaka, nema sumnje u bezgrešnost morala i djela Ehli bejta, (tj. hazreti Fatime, s.a., i dvanaest imama, a.s.). Osim neupućenih ljudi koji poriču islam, niko ne sumnja u to. Ono što je predmet razilaženja jest bezgrešnost njihovog znanja.[3] Ali s obzirom na to da po hadisu Sekalejn čvrsto držanje do Ehli bejta na polju vjere sprečava zastranjenje, onda postaje jasna i bezgrešnost njihovog znanja.

[1]Nefehatu-l-azhar fi hulaseti abekatu-l-anvar, sv. 1.

[2]Fusillet, 42.

[3]En-Nibras, str. 532, na margini Bahru-l-ulum.

  • 4 Februara, 2019