Izraelska sigurnosna web stranica upozorava na Hizbullahovo vojno postignuće u bici kod Saraqiba

Share

Izraelska sigurnosna web stranica upozorava na Hizbullahovo vojno postignuće u bici kod Saraqiba

Jedna Izraelska sigurnosna web stranica potvrđuje u izvještaju da je Hizbullah izveo napad velikih razmjera u Saraqibu, i koordinirao je dodatnim snagama podrške, i to s punom snagom, u noćnim satima, te naglašava da je ova bitka “veliki dodatak njegovim dokazanim vojnim sposobnostima”.

Izraelska sigurnosna web stranica Netziv govorila je u izvještaju o ulozi Hizbullaha u bici kod Saraqiba, te o “zanimljivom vojnom uspjehu” za sirijsku vojsku i njene saveznike, jer je pobjeda u gradu ostvarena “uprkos potpunoj kontroli zračnog prostora pomoću turskih dronova”.

Izvještaj, koji je objavljen jučer, bacio je svjetlo na sirijsku pobjedu, a prema toj stranici, “Izrael” bi na to trebao obratiti veliku pažnju, jer ova pobjeda se direktno tiče njega. Riječ je o tome da je bitka za ponovno preuzimanje grada Saraqeba počela samo noć prije nego što je sirijska vojska preuzela kontrolu nad gradom, u ponedjeljak ujutro.

U izvještaju se ističe da je sirijsko-iranska Vrhovna komanda na sjeveru Sirije “odlučila provesti zadivljujući taktički potez kada je noću, s ograničenim sirijskim snagama, poslala elitne snage Hizbullaha da se infiltriraju u grad i dođu do prvih tačaka militanata te izvrše vatreni udar na njih u potpunom mraku”. To prema stranici ukazuje na “nivo sposobnosti za noćnu borbu, uz svu pomoćnu opremu koja je nužna i potrebna“.

Na internet stranici se vidjelo da je odluka o slanju elitnih snaga Hizbullaha, po imenu “Ridwan jedinice”, i noćni napad koji je iznenadio opozicione frakcije, “u velikoj mjeri smanjio efikasnost superiornosti opozicionih frakcija”.

Na stranici se dodaje: “Nakon što je prošlo nekoliko sati, s pojavom zore, i u vrijeme kada je pojačanje sirijske vojske i iransko pojačanje krenulo prema borbenim linijama, turske opozicione snage su shvatile da je situacija nepodnošljiva i počeli su se brzo povlačiti iz grada, omogućivši sirijskoj vojsci da preuzme potpunu kontrolu nad njim.

Stranica je u svoj izvještaj uključila i videozapis objavljen na Twitteru, na kojem su prikazani snimci noćne borbe koju je Hezbollah vodio tu noć u Saraqibu.

U svom izvještaju, web stranica se pitala o važnosti ove bitke posebno za “Izrael”, ističući da značaj leži u činjenici da je Hizbullah “upravljao relativno velikim napadom, koordinirajući s dodatnim snagama podrške i punom snagom u noćnim satima”.

Autor izvještaja „prvi put vidim da Hizbullah noću izvodi akciju velikih razmjera“. “Za vašu informaciju, Hizbullah će možda imati borbenu doktrinu spremnu iznenaditi Izrael u slučaju izbijanja rata, posebno noćnim prodorom i kontrolom nekog mjesta u Izraelu, prije zore, kako bi organizirali odbranu tokom dana.”

Pisac je smatrao da ova bitka “uvelike doprinosi dokazanim vojnim sposobnostima Hizbullaha uopšte, u noćnim borbama posebno, u velikim vojnim okvirima”, zaključujući svoj izvještaj naglašava da je “pobjeda u Saraqibu još više pojačala ove mogućnosti, pa je vrijedno pamtiti ovaj dan!”

Podsjetimo da je sirijska vojska ponovo oslobodila grad Saraqib, istočno od Idliba, u ponedjeljak ujutro, nekoliko dana nakon što su oružane frakcije podržane od Turske ušle u grad uz podršku bespilotnih letjelica.

http://www.almayadeen.net/news/politics/1383944

Povezani članak Napad Hizbullaha je šokirao neprijatelje

 

  • 5 Marta, 2020