Riječi imama Husejna prilikom šehadeta prijatelja

Autor: Muhammed Sadik Nedžmi
Izvor: Vječna poruka
Share

Riječi imama Husejna prilikom šehadeta prijatelja

Husejn ibn Ali je bodrio svoje prijatelje u posljednjim trenucima njihovog života i podsticao ih na putu šehadeta i žrtvovanja koji su odabrali. U različitim momentima, kada su bili na izdisaju ili kada su im tijela bila u krvi na poprištu borbe, on je dolazio do njihovih okrvavljenih i poluživih tijela i umilnim riječima i postupcima koji su ukazivali na savršenu Imamovu ljubav i milosrđe prema njima, nastojao da ih bodri i olakša im.

I svaka od ovih riječi i postupaka Fatiminog sina u tim osjetljivim momentima ostavljali su takav dubok utjecaj i toliko ih psihički jačali da je to nepojmljivo.

Međutim, ono što možemo razumjeti jest da svaka od tih rečenica i postupaka blista kao medalja časti na grudima tih heroja i na stranicama historije do Sudnjeg dana, a srca sljedbenika njihovog puta osvjetljava i vodi ih naprijed.

Na primjer, kada je Imam došao iznad glave prijatelja po imenu Vadah, turskog sluge, zagrlio se s njim i stavio mu ruke oko vrata tako da je ovaj znak ljubavi ostavio veliki utjecaj na slugu zbog čega se osjetio počašćenim rekavši:

“Ko je poput mene (ovako počašćen) da Poslanikov sin svoje lice prisloni uz njegovo?” i u tom momentu duša mu je napustila tijelo.[1]

Također je otišao iznad tijela svog sluge po imenu Muslim koji je bio na izdisaju i zagrlio ga. Muslim se tada osmijehnuo i napustio ovaj svijet.[2]

Po redoslijedu kojim su zabilježeni u historijskim izvorima navest ćemo samo onaj dio postupaka imama Husejna koji su popraćeni njegovim izrekama i govorima.

Prema predaji u Mektalu Avalim i Mektelu-l-Husejn, kada bi krenuli ka bojnom polju, svaki od prijatelja imama Husejna ovim riječima bi se pozdravio s njim:

“Es-selamu alejke, ja ibn Resulillah, (selam tebi, sine Allahovog Poslanika).”

Imam bi prvo odgovorio:

“Ve alejke selam ve nahnu halfek (selam tebi, i mi ćemo za tobom)”, a potom bi proučio časni ajet: Pa ih ima koji su poginuli, a i onih koji to očekuju, i nimalo se promijenili nisu. (El-Ahzab, 23)

Kao što smo ranije spomenuli, ponekad, nekim povodom ili zbog važnosti nekog detalja, Imam bi izrekao neku izreku ili rečenicu koja je pokazivala Imamovih osjećanja i samilosti. Navest ćemo nekoliko primjera: kada je Muslim ibn Avsedže[3] krvavog tijela pao na zemlju, još dok je bio živ, Husejn ibn Ali i Habib ibn Muzahher su došli kod njega.

Imam Husejn je sjeo pored njega i rekao:

“Neka ti se Allah smiluje, Muslime” pa potom proučio ajet: Pa ih ima koji su poginuli, a i onih koji to očekuju, i nimalo se promijenili nisu. [4]

 رَحِمَكَ‏ اللَّهُ،‏ يَا مُسْلِمُ،‏ مِنْهُمْ‏ مَنْ قَضى‏ نَحْبَهُ وَ مِنْهُمْ مَنْ يَنْتَظِرُ وَ ما بَدَّلُوا تَبْدِيلاً

Onda je Habib ibn Muzahher rekao Muslimu:

“Teška mi je tvoja pogibija. Obradovat ću te radosnom viješću da ćeš za koji tren ući u Džennet.”

Muslim mu je odgovorio:

“Neka tebe Svevišnji Allah nagradi najboljom nagradom.” Habib mu je rekao: “Da ne znam da ću nakon tebe otići na bojno polje, tražio bih da mi preporučiš šta želiš pa da to izvršim”, a Muslim mu je slabašnim glasom pokazujući na Husejna ibn Alija rekao: “Oporučujem ti da budeš ubijen pred njim.” Habib se složio: “Tako mi Allaha, radit ću po tvojoj preporuci.”

U toku ovog razgovora Muslim ibn Avsedže je predao svoju dušu Stvoritelju duša i pridružio se šehidima islama.

 


[1] Mektelu avalim, str. 9; Ibsaru-l-ajn, str. 85.

[2] Zahiretu-l-darejn, navedeno iz Mektelu Mukarrem, str. 301.

[3] Prema predaji Ibn Sa'da u Et-Tabekatu-l-kubra, Muslim ibn Avsedže je bio jedan od Poslanikovih ashaba, hrabar, Kufljanin. Bio je jedan od onih koji su pisali Husejnu ibn Aliju i pozvali ga u Kufu. On je nakon dolaska Ibn Zijada u Kufu i pogibije Muslima ibn Akila sa svojom porodicom, da bi pomogao imamu Husejnu, izašao iz Kufe i pridružio mu se te ostao pri svom pozivu i obećanju do zadnje kapi krvi.

[4] Tarihe Taberi, sv. 7, str. 343; El-Luhuf, str. 94.

  • 7 Oktobra, 2019