Povodom tragedije u Afganistanu

Share

Povodom tragedije u Afganistanu

Poruka ureda ajetllaha el-uzme sejjida Alija Sistanija povodom tragedije masakriranja preko 60 šiitskih školskih djeca u Afganistanu

S imenom Allaha Svemilosnog, Samilosnog

Svi smo Allahovi i Njemu se vraćamo.

Strašni zločin čije su žrtve bili veliki broj učenica škole Sejjidu-š-Šuheda u Kabulu u ramazanskom danu u kojem su desetine njih postale šehidi a nekoliko puta veći broj je ranjen, razdire srce svakog slobodnog čovjeka žive savjesti, obuzimajući ga tugom i žalošću.

I usprkos svim mukama koje posljednjih godina trpe nevini civili zbog zvjerskih napada ekstremnih skupina, ipak ovaj zločin u svojoj vrsti je izuzetan i smatra se bolnijim sa više aspekata.

Upućujući najtoplije saučešće i suosjećanja časnom i potlačenom afganistanskom narodu naročito ožalošćenim porodicama u ovoj velikoj tragediji, od Svevišnjeg Allaha ištemo da porodice šehida nadahne strpljenjem i spokojem i da se smiluje ranjenima brzim ozdravljenjem.

U sjeni teške situacije u kojoj se nalazi dragi Afganistan i gledajući na mogućnost da u narednom periodu ekstremne skupine steknu više moći, nacionalno jedinstvo i solidarnost između svih etničkih zajednica u toj zemlji je postalo nužnije nego ikada prije. Od vlasti, patriotskih vođa, vjerskih autoriteta i velikana afganistanskog društva se očekuje da rade na postizanju metoda za zaštitu civila, naročito etničkih i vjerskih manjina, naspram zlostavljanja i zločina terorističkih skupina i da poduzimaju potrebne mjere na ovom polju.

Također, islamske države i međunarodna zajednica su dužne da izvrše svoju odgovornost i da ne ostave nevini afganistanski narod prepuštenim sebi u ovim teškim uvjetima i da ne dozvole da se provode zli planovi koje crtaju zlonamjernici glede budućnost ove zemlje a koji ukoliko se sprovedu, završit će stradanjem još većeg broja nedužnih ljudi kroz zločinačke napade ekstremnih skupina.

Od Uzvišenog i Svemogućeg Allaha ištemo dostojanstvo i uzdignuće za prkosni afganistanski narod.

  1. ramazan, 1442.

Ured ajetullaha Sistanija – časni Nedžef

  • 11 Maja, 2021