Zato, jer sam sunijskog mezheba…!

Share

Zato, jer sam sunijskog mezheba…!

Nasrin El-Azimi, kuvajtska pravnica, pisac, stručnjak za porodična pitanja, TV voditeljica i novinarka, je poput mnogih drugih ljudi zdrave savjesti, posmatrajući golemi i okrutni pokolj nad šiijama od strane vehabijskih terorista u različitim bliskoistočnim zemljama, između ostalog i u svojoj zemlji Kuvajtu, u mračnim godinama kulminacije vehabijskog terorizma s jedne, i sve veće istrajnosti šiija u privrženosti Ehli bejtu s druge strane, s čuđenjem i nevjericom otrkiva sasvim novi fenomen.

Ona, kao profesorica prava, pisac i novinar, koji je dobro upoznat sa svim zbivanjima, nije mogla ostati ravnodušna prema jedinstvenom vehabijskom zločinu s jedne i obespravljenosti popraćene neviđenom religioznošću šiija. Objavljivanjem komentara na twitteru otkriva svoje probuđene emocije, i jedinstveno iznenađenje i čuđenje onom što se dešava. Kao da je gospođa Nasrin tek otkrila čisti Muhammedov islam.

Ova kuvajćanka uz sve opasnosti koje su joj prijetile od strane terorističkog vehabizma, toliko je oduševljena originalnošću, veličinom i grandioznošću šiija da je na svom twitteru napisala:

„Znate li vi (šiije), da nije bilo vaših proslava kada ukrašavate kuće i džamije, dijelite hranu i vodu gladnima i žednima, mi (sunije) ne bismo znali za dan rođenja Poslanika i njegovog Ehli bejta?

Znate li, o šiije, da samo kada se vi rastužite i kada se vi radujete, tada se mi sjetimo Poslanika i njegovog plemenitog Ehli bejta, a inače bismo ih zaboravili u prašini vremena?

Znajte, o šiije, da kada vi bolujete, mi naučimo i kada vi pokazujete sreću, mi naučimo i kada vi gromko uzvikujete: Allahumme salli ‘ala Muhammedin ve ali Muhammed, mi naučimo!

Dakako, nastavite, o šiije, činiti ono što činite, pa makar se nikom ne svidjelo i makar na dunjaluku ne ostalo osim vaših boli i proljevanja vaše krvi, uzvikujte salavate izazivajući jeku s njima jer tako ćemo i mi naučiti!“

Međutim, tekst koji je gospođa Nasrin El-Azimi, kuvajtski pisac, pravnik i novinar, objavila pod naslovom “Budući da sam sunijskog mezheba…” na twitteru, godine 2016., izazvao je širok val reakcija u arapskim zemljama:

„I budući da sam sunijskog mezheba, vidjela sam da moje drage šiije spominju one koje smo mi, nažalost, zaboravili!

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam sunijske knjige, pa vidjela da je Božiji Poslanik, s.a.v.a., rekao da je nakon njega dvanaest Imama, pa sam našla da šiije njih slijede!

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam sunijske knjige, pa vidjela da je Allahov Poslanik, s.a.v.a., rekao: „Ostavljam među vama ono sve dok budete nakon mene čvrsto držali do njeg, nikad nećete zalutati: Božiju knjigu i svoju porodicu“, pa sam našla da šiije njih slijede!

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam da Poslanik, s.a.v.a., plače radi Husejna prije svoga preseljenja po utvrđenoj vjerodostojnoj predaji Umm Seleme ukazujući na pijesak s Kerbele, pa naišla sam da šiije to isto rade!

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam u našim knjigama da Poslanik, s.a.v.a., preporučuje posjećivanje mezarja i da on čezne za šehidima sa Uhuda, da je hazreti Fatima plakala za njim, da je on plakao za Hamzom i Hatidžom, pa sam naišla da šiije to slijede!

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam riječi Poslanika, s.a.v.a., u našim knjigama: „Hasan i Husejn su imami, ako stoje i ako sjede!“, pa gdje je taj imamet koji je ubijen u svom mihrabu i po kojoj preporuci vi postupate?

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam u našim knjigama riječi Poslanika, s.a.v.a.: „Neće nastupiti Sudnji dan sve dok ne pojavi Mehdi iz moga potomstva čije ime je kao moje ime“, pa sam naišla kako mi ismijavamo šiije kada veličaju pojavu Mehdija!

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam ono što je samo napisano u našim knjigama a ne vidim to u našim djelima. Slova na našim stranicama se žale jer smo ih napustili, a krv šija vrišti za njima, pa na kojem sunnetu smo mi?

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam Božije riječi: „O vi koji ste povjerovali, bojte se Allaha“ i kaže: „i ne prepirite se da nebiste klonuli i bez borbenog duha ostali” i da oni koje Allah najviše mrzi su oni koji druge ismijavaju, pa prestanite više!

I budući da sam sunijskog mezheba, čitala sam o neophodnosti pokornosti predvodnicima Upute i da Allah neće ostaviti naše vrijeme bez prevodnika istine koji se slijedi, pa ako ga niste našli, tražite ga, umjesto da ismijavate one koji su ga našli!

I budući da sam sunijskog mezheba, vidjela sam da Allah kaže: „O vi koji ste povjerovali, nek se jedan narod ne ruga drugom narodu“, pa sramno je to što vidim da oni koji tvrde da su vjernici, kako ismijavaju vjerovanje šiija a isto se nalazi i u našim knjigama!

I budući da sam sunijskog mezheba, nisam kod nas naišla na spomen Poslanika i njegove časne porodice koju nam je oporučio, sa salavatom i spomenom njihovih rođenja i preseljenja i lijepog sljeđenja njih, ali sam to našla samo kod šiija!

I budući da sam sunijskog mezheba, izražavam veliko izvinjenje tebi, o Allahov Poslaniče! Oprosti nam, o naš zagovorniče!

Nisam naišla na one koji vjeruju u tvoj šefa'at i šefa'at vjernika iz tvoje porodice, jer kod nas samog zagovornika smatraju grješnikom!

Izvinjavam ti se o Pečatu vjerovjesnika zbog upropaštavanja tvoje oporuke…! oprosti nam, o Allahov Poslaniče i prvače poslanika, doista, tvoj ummet je zastranio od dvije teške dragocjene stvari koje si nam ostavio – učili su Kur'an i ubili su njegovog druga i ortaka, iz neznanja i inata!”

  • 22 Augusta, 2022