Share

Ašura

Sljedbenici Ehli bejta ne bi se na ovaj dan trebali baviti ovosvjetskim poslovima niti ostavljati ikakve zalihe u svojim kućama. Trebaju provesti vrijeme plačući, tugujući i obilježavajući nedaću koja je zadesila Imama Husejna, mir s njim, žaleći za njim na način kako žale i tuguju za svojim najmilijim potomcima i srodnicima. Trebaju ga zijaretiti zijaretom Ašura koji će naknadno doći u poglavlju o zijaretima i truditi se da proklinju njegove ubice. Jedni drugima trebaju izražavati saučešće za njegovu smrt sljedećim riječima:

أَعْظَمَ اللهُ أُجُورَنَا بِمُصَابِنَا بِالْحُسَيْنِ، عَلَيْهِ السَّلامُ، وَجَعَلَنَا وَإِيَّاكُمْ مِنَ الطَّالِبِينَ بِثَارِهِ مَعَ وَلِيِّهِ الْإِمَامِ الْمَهْدِيِّ مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ، عَلَيْهِمُ السَّلامُ

“Da nam Allah uveća nagrade Husejnovom nedaćom, mir s njim, i da i nas i vas učini potražiteljima njegove krvi zajedno s njegovim zaštitnikom Imamom Mehdijem, mir s njim iz Muhammedovog poroda, mir s njim.”
Pohvalno je da se u ovom danu uče makteli (knjige koje su napisane u vezi s događajem na Kerbeli) i da jedni druge potiču na plač. Prenosi se da, kada je hazreti Musa, mir s njim, dobio zadatak da ide ususret hazreti Hidru, mir s njim, i da od njega uči neke zbilje, prva stvar o kojoj su razgovarali kada su se sreli i prvo što je hazreti Hidr prepričao Musau, mir s njim, bile su nedaće i problemi koji će snaći Poslanikovu, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom porodicu. Obojica su plakali i taj njihov plač bio je glasan. Prenosi se od Ibn Abbasa da je rekao:

“U Zi Karu sam stigao kod Zapovjednika vjernih, mir neka je s njim. Izvadio je papir sa svojim rukopisom i Poslanikovim potpisom. Čitao mi je s tog lista papira. Na njemu je bio napisan maktal Imama Husejna, mir s njim. Opisan je način na koji će on biti ubijen, ko će mu pomoći i ko će s njim postati šehid. Tada je on zaplakao, i to tako bolno da je i mene rasplakao.”

Također je prikladno da se sljedbenici Ehli bejta na taj dan ustežu od jela i pića, bez da nijete post, a da se omrse krajem dana, u kasnim poslijepodnevnim satima, hranom koju jedu oni koji su pogođeni tugom, poput kiselog mlijeka, slatkog mlijeka i sl., a ne ukusnom hranom. Treba obući čistu odjeću i na način kako to ožalošćene osobe rade otkopčati dugme i zasukati rukave. Allame Medžlisi je u Zadu-l-mi'adu rekao:

“Bolje je da se deveti i deseti dan ne poste jer su Beni Umejje ova dva dana postili zbog berićeta ubistva Imama Husejna i zbog svoje zluradosti. Lažno su napravili veliki broj hadisa koji govore o vrijednosti ova dva dana. Pripisali su taj post Poslaniku, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom Putem Ehli bejta, mir s njima, do nas su došle brojne predaje koje govore o pokuđenosti posta u ova dva dana, a posebno na dan Ašure. Također su Beni Umejje, daleko bili od Božije milosti, na dan Ašure skupljali zalihe hrane u kući za cijelu godinu dana zbog berićeta toga dana! Ova predaja se prenosi od Imama Reze, mir s njim:

‘Onome ko napusti trud i zalaganje za svoje životne potrebe na dan Ašure i ne bude išao za poslovima, Uzvišeni Gospodar će zadovoljiti ovosvjetske i onosvjetske potrebe. Onoga ko bude pogođen tugom, žalosti i ko bude uplakan zbog toga, Uzvišeni Gospodar će na Sudnjem danu učiniti radosnim, veselim i sretnim i njegov će vid u Džennetu putem nas biti osvijetljen. Ko god bude dan Ašure smatrao berićetnim i na taj dan sakupljao zalihe u svojoj kući, neka Gospodar učini da mu u tome ne bude nikakvog berićeta. Neka ga Gospodar na Sudnjem danu proživi s Jezidom, Ubejdullahom ibn Zijadom i Omerom ibn S'adom, prokletstvo Božije na njih.’”

Hiljadu puta prokleti Imamove ubice i reći:

اللَّـٰهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ الْحُسَيْنِ، عَلَيْهِ السَّلَامُ

“Bože prokuni ubice Husejna, mir s njim.”
  • 12 Februara, 2019