Djela noći Kadra

Share

Zajednička djela noći Kadra

 

Nekoliko stvari predstavlja zajednička djela koja se obavljaju u sve tri noći Kadra:

1. Uzimanje gusula.

Allame Medžlesi, Bog mu se smilovao, je rekao da je najbolje vrijeme za gusul vrijeme zalaska sunca, kako bi i jaciju obavio s gusulom.

2. Dva rekata dobrovoljnog namaza

Obavljanje dva rekata namaza, gdje se na svakom rekatu nakon Fatihe sedam puta prouči sura El-Ihlas, a kada se završi namaz, sedamdeset puta se izgovara

أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ

„Tražim oprost od Allaha i Njemu ispovjedam pokajanje.“
U predaji od Božijeg Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, kaže se da nakon ovoga niko neće ustati sa svog mjesta, a da Uzvišeni Bog ne oprosti i njemu i njegovim roditeljima.

3. Iskanje pomoću Kur'ana

Otvoriti Časni Kur'an, držati ga ispred sebe i proučiti:

اللَّـٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ بِكِتَابِكَ الْمُنْزَلِ، وَمَا فِيهِ وَفِيهِ اسْمُكَ الْأَكْبَرُ، وَأَسْمَاؤُكَ الْحُسْنَى، وَمَا يُخَافُ وَيُرْجَى، أَنْ تَجْعَلَنِي مِنْ عُتَقَائِكَ مِنَ النَّارِ

“Bože, ištem od Tebe Knjigom Tvojom objavljenom i onim što je u njoj, a u njoj su najveće ime Tvoje, najljepša imena Tvoja i ono od čega se strahuje i čemu se nada, da me smjestiš među one od Vatre Tvoje oslobođene.”
Zatim časni Kur'an staviti na glavu i reći:

اللَّـٰهُمَّ بِحَقِّ هٰذَا الْقُرْآنِ، وَبِحَقِّ مَنْ أَرْسَلْتَهُ بِهِ، وَبِحَقِّ كُلِّ مُؤْمِنٍ مَدَحْتَهُ فِيهِ، وَبِحَقِّكَ عَلَيْهِمْ، فَلا أَحَدَ أَعْرَفُ بِحَقِّكَ مِنْكَ

“Bože, tako Ti prava Kur'ana ovog, i tako Ti prava onog s kim si ga poslao, i tako Ti prava vjernika svakog kojeg si u njemu pohvalio, i tako Ti prava Tvoga nad njima, a pravo Tvoje od Tebe niko bolje ne poznaje.”
Zatim po deset puta reći:

بِكَ يااللهُ! بِمُحَمَّدٍ! بِعَليٍّ! بِفاطِمَةَ! بِالْحَسَنِ! بِالْحُسَيْنِ! بِعَلِيٍّ بْنِ الْحُسَيْنِ! بِمُحَمَّدٍ بْنِ عَلِيٍّ! بِجَعْفَرٍ بْنِ مُحَمَّدٍ! بِمُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ! بِعَلِيٍّ بْنِ مُوسى! بِمُحَمَّدٍ بْنِ عَلِيٍّ! بِعَلِيٍّ بْنِ مُحَمَّدٍ! بِالْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ! بِالْحُجَّةِ

“Tako Ti Tebe, o Allahu.” “Tako ti Muhammeda.” “Tako Ti Alija.” “Tako Ti Fatime.” “Tako Ti Hasana.” “Tako Ti Husejna.” “Tako Ti Alija sina Husejnova.” “Tako Ti Muhammeda sina Alijeva.” “Tako Ti Džafera sina Muhammedova.” “Tako Ti Musaa sina Džaferova.” “Tako Ti Alija sina Musaova.” “Tako Ti Muhammeda sina Alijeva.” “Tako Ti Alija sina Muhammedova.” “Tako Ti Hasana sina Alijeva.” “Tako Ti Dokaza Tvoga među ljudima.”
Pa iznijeti svoje potrebe i želje.

4. Zijaret Imama Husejna

Posjetiti kabur Imama Husejna, mir s njim, odnosno proučiti zijaret Imama Husejna, mir s njim.

5. Noćno bdijenje – ihja

Ihja znači provesti noć Kadr u ibadetu. U predaji je rečeno da će onome ko provede ove tri noći (u činjenju dobra) biti oprošteni grijesi makar ih bilo koliko zvijezda na nebu, koliko je teško brdo i koliko je vode u moru.

6. Dobrovoljni namaz

Klanjati sto rekata namaza, a lijepo je na svakom rekatu poslije Fatihe deset puta proučiti suru El-Ihlas.

7. Proučiti sljedeću dovu:

اللَّـٰهُمَّ إِنِّي أَمْسَيْتُ لَكَ عَبْدًا دَاخِرًا، لَا أَمْلِكُ لِنَفْسِي نَفْعًا وَلَاضَرًّا، وَلَا أَصْرِفُ عَنْهَا سُوءًا، أَشْهَدُ بِذَلِكَ عَلَى نَفْسِي، وَأَعْتَرِفُ لَكَ بِضَعْفِ قُوَّتِي وَقِلَّةِ حِيلَتِي، فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَأَنْجِزْ لِي مَا وَعَدْتَنِي وَجَمِيعَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ مِنَ الْمَغْفِرَةِ فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ

“Bože, ponizni sam rob Tvoj postao, ni korist ni štetu sam sebi donijeti ne mogu, niti zla ikakva od sebe odvratiti. Protiv sebe ovim svjedočim i priznajem Ti slabost i bespomoćnost svoju, pa blagoslovi Muhammeda i porodicu njegovu i ispuni mi u noći ovoj ono što obećao si meni i vjernicima svim i vjernicama, tj. oprost ove noći.

وَأَتْمِمْ عَلَيَّ مَا آتَيْتَنِي، فَإِنِّي عَبْدُكَ الْمِسْكِينُ الْمُسْتَكِينُ، الضَّعِيفُ الْفَقِيرُ الْمَهِينُ، اللَّـٰهُمَّ لَا تَجْعَلْنِي نَاسِيًا لِذِكْرِكَ فيِمَا أَوْلَيْتَنِي، وَلَا غَافِلًا لإِحْسَانِكَ فِيمَا أَعْطَيْتَنِي

I upotpuni mi ono što dao si mi, jer sam ja, doista, rob Tvoj bijedni, potrebiti, slabašni, siromašni i poniženi. Bože, ne daj mi da zaboravim sjetiti Te se u onome što si mi dao na raspolaganje, i ne daj mi da sam nemaran prema dobročinstvu Tvom u onome što si mi darovao.

وَلَا آيِسًا مِنْ إِجَابَتِكَ، وَإِنْ أَبْطَأَتْ عَنِّي فِي سَرَّاءَ أَوْ ضَرَّاءَ، أَوْ شِدَّةٍ أَوْ رَخَاءٍ، أَوْ عَافِيَةٍ أَوْبَلَاءٍ، أَوْ بُؤْسٍ أَوْ نَعْمَاءَ، إِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ

I ne daj da izgubim nadu u odaziv Tvoj iako se čekanje odulji, bilo u veselju ili teškoći, žestini ili udobnosti, zdravlju ili nesreći, siromaštvu ili u blagodati. Ti, zbilja, čuješ dovu.”
Šejh Kef’emi je ovu dovu prenio od Imama Alija ibn Husejna Zejnu-l-abidina, mir s njim, koji ju je u ovim noćima učio stojeći, sjedeći, na ruku'u i na sedždi.

Napomena:

U nekim predajama stoji da se u ove tri noći uči dova El-Dževšenu-l-kebir. Također se prenosi da su Božijeg Poslanika, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, upitali: “Ako doživimo noć Kadr, šta da tražimo od Boga?” Odgovorio je: “Tražite izbavljenje!”

Posebna djela noći Kadra

Djela devetnaeste noći

 

1. Sto puta izgovoriti:

أَسْتَغْفِرُ اللهَ وَأَتُوبُ إِلَيْهِ

“Molim Allaha za oprost i Njemu se kajem.”

2. Sto puta izgovoriti:

اللّٰهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ أَمِيرِ الْمُؤمِنينَ

“Bože, prokuni ubice Zapovjednika vjernika!”
(U ovoj noći Imam Ali, mir s njim, je zadobio udarac u glavu dok se dizao sa sedžde unutar mihraba kufske džamije i poslije dva dana postao je šehid.)

3. Proučiti ovu dovu:

اللَّـٰهُمَّ اجْعَلْ فِيمَا تَقْضِي وَتُقَدِّرُ مِنَ الْأَمْرِ الْمَحْتُومِ، وَفِيمَا تَفْرُقُ مِنَ الْأَمْرِ الْحَكِيمِ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ، وَفِي الْقَضَاءِ الَّذِي لَا يُرَدُّ وَلَا يُبَدَّلُ، أَنْ تَكْتُبَنِي مِنْ حُجَّاجِ بَيْتِكَ الْحَرَامِ، الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ، الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمُ، الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ، الْمُكَفَّرِ عَنْهُمْ سَيِّئَاتُهُمْ، وَاجْعَلْ فِيمَا تَقْضِي وَتُقَدِّرُ أَنْ تُطِيلَ عُمْرِي، وَتُوَسِّعَ عَلَيَّ فِي رِزْقِي، وَتَفْعَلَ بِي كَذَا وَكَذَا

“Bože, u konačnim presudama i odredbama Svojim i u odredbama mudrim raščlanjenim u noći Kadr i u određenju koje povratka ni promjene nema, upiši me među Svete Kuće Tvoje hodočasnike čije je hodočašće primljeno, trud nagrađen, grijesi oprošteni, a loši postupci pokriveni. U konačnim presudama i odredbama Svojim život mi produži, opskrbu mi povećaj i učini sa mnom tako i tako.” (umjesto riječi “tako i tako” spomenuti svoju potrebu).

Djela dvadeset i prve noći

 

Vrijednost ove noći još je veća od devetnaeste noći. I u ovoj noći se trebaju obavljati zajednička djela Kadra kao i u devetnaestoj: uzimanje gusula, provedbe u ibadetu, učenje dove El-Dževšenu-l-kebir i drugo.

Predaje su potvrdile da je mustehab uzeti gusul, provesti noć u ibadetu i biti istrajan u ibadetu u dvadest prvoj i dvadeset trećoj noći ramazana, kao i to da je noć Kadr jedna od ove dvije noći.

U nekoliko hadisa Imama, mir s njim, su upitali koja je od ove dvije noći noć Kadr. On nije precizirao, već je jednom rekao: “Kako je samo lahko u dvije noći postići ono što tražiš!”, drugi put: “Neće ti ništa biti da činiš dobro u obje noći!” i slično tome.

Šejh Saduk, Bog mu se smilovao, je na jednoj sjednici na kojoj je velikanima diktirao predavanje o imamijskom mezhebu, između ostalog rekao: “Provesti ove dvije noći u naučnoj raspravi, to je najbolje djelo.”

Od ove se noći počinju učiti dove posljednjih deset noći ramazana. Jedna od tih dova je i ova, koju je Kulejni, Bog mu se smilovao, zabilježio u El-Kafiju od Imama Sadika, mir s njim:

أَعُوذُ بِجَلَالِ وَجْهِكَ الْكَرِيمِ أَنْ يَنْقَضِيَ عَنِّي شَهْرُ رَمَضَانَ، أَوْ يَطْلُعَ الْفَجْرُ مِنْ لَيْلَتِي هَذِهِ، وَلَكَ قِبَلِي ذَنْبٌ أَوْ تَبِعَةٌ تُعَذِّبُنِي عَلَيْهِ

“Utječem se uzvišenosti plemenitog Lica Tvoga od toga da mi mjesec ramazan prođe ili da ovoj noći zora osvane, a da mi ijedan grijeh prema Tebi ili nešto za što ćeš me kazniti ostane.”
Jedna od tih dova je i ona koja je u El-Kafiju zabilježena s lancima prenosilaca, a u El-Mukni'e i El-Misbahu bez lanaca prenosilaca. U prvoj od tih noći, tj. dvadeset i prvoj noći, uči se:

يَا مُولِجَ اللَّيْلِ فِي النَّهَارِ، وَمُولِجَ النَّهَارِ فِي اللَّيْلِ، وَمُخْرِجَ الْحَيِّ مِنَ الْمَيِّتِ، وَمُخْرِجَ الْمَيِّتِ مِنَ الْحَيِّ، يَا رَازِقَ مَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ، يَا اللهُ، يَا رَحْمَنُ، يَا اللهُ، يَا رَحِيمُ، يَا اللهُ، يَا للَّهُ، يَا اللهُ، لَكَ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنىَ، وَالْأَمْثَالُ الْعُلْيَا، وَالْكِبْرِيَاءُ وَالْآلَاءُ

“O Ti, Koji noć u dan i dan u noć uvodiš, živo iz mrtvog i mrtvo iz živog izvodiš. O Ti, Koji opskrbljuješ koga hoćeš bez računa. O Allahu! O Svemilosni! O Allahu! O Samilosni! O Allahu! O Allahu! O Allahu! Tebi pripadaju imena najljepša, primjeri najuzvišeniji, veličanstvenost i blagodati.

أَسْأَلُكَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَأَنْ تَجْعَلَ اسْمِي فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَدَاءِ، وَرُوحِي مَعَ الشُّهَدَاءِ، وَإِحْسَانِي فِي عِلِّيِّينَ، وَإِسَائَتِي مَغْفُورَةً، وَأَنْ تَهَبَ لِي يَقِينًا تُبَاشِرُ بِهِ قَلْبِي، وَإِيمَانًا يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنِّي، وَتُرْضِيَنِي بِمَا قَسَمْتَ لِي

Ištem od Tebe da Muhammeda i porodicu njegovu blagosloviš i da mi u ovoj noći ime među sretne upišeš, i dušu moju šehidima pridružiš, i dobročinstvo moje na najveći stepen Dženneta postaviš, i da mi grijehe oprostiš i uvjerenje mi podariš čvrsto kojim ćeš uvijek uz srce moje biti, vjerovanje koje će od mene sumnju otkloniti i da me zadovoljnim onim što dodijelio si mi učiniš.

وَآتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً، وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً، وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ الْحَرِيقِ، وَارْزُقْنِي فِيهَا ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ إِلَيْكَ وَالإِنَابَةَ، وَالتَّوْفِيقَ لِمَا وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّدًا وَآلِ مُحَمَّدٍ، عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمُ السَّلَامُ

Daj nam dobro na svijetu Ovom i dobro na svijetu Onom. I sačuvaj nas patnje u Ognju. I obdari me u noći ovoj sjećanjem na Tebe, zahvalom Tebi, hrljenjem Tebi i povratkom Tebi, i uspjehom u onom za šta si uspjeh podario Muhammedu i porodici njegovoj, neka je mir njemu i njima.”

Djela dvadeset i treće noći

 

Ova je noć vrednija od prethodne dvije noći (19. i 21). Iz mnogih se hadisa dâ zaključiti da je ovo noć Kadr u kojoj se određuje svaka mudra stvar.

Prenosi se da bi Božiji Poslanik, blagoslov Božiji s njim i porodicom njegovom, u posljednjih deset dana mjeseca ramazana sklonio svoju prostirku za spavanje i stomak čvrsto stegnuo radi ibadeta. U dvadeset i trećoj noći svoje bi ukućane budio, a one koji bi bili pospani poprskao bi vodom po licu.

Prenosi se da hazreti Fatima, mir s njom, u ovoj noći nikom od svojih ukućana nije dozvoljavala da spava. Držala bi ih budnim tako što bi im davala manje hrane i pripremala ih da budni provedu te noći tako što bi im po danu naredila da spavaju i odmaraju da ne bi bili pospani. Govorila bi: “Nesretan je onaj kome je uskraćeno dobro ove noći.”

Neka od djela koja se obavljaju u dvadeset i trećoj noći su:

 1. Učiti sure El-Ankebut i Er-Rum

Imam Sadik, mir s njim, je rekao: “Ko u ovoj noći prouči ove dvije sure, pripada skupini Džennetlija.”

2. Učiti suru Ed-Duhan

3. Učiti suru El-Kadr hiljadu puta

4. Učiti dovu Feredž

U ovoj noći, a i sve vrijeme, više puta ponoviti dovu Feredž:

اللّٰهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ، صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَعَلَىٰ آبَائِهِ، فِي هٰذِهِ السَّاعَةِ وَفِي كُلِّ سَاعَةٍ، وَلِيًّا وَحَافِظًا وَقَائِدًا وَنَاصِرًا وَدَلِيلًا وَعَيْنًا، حَتَّىٰ تُسْكِنَهُ أَرْضَكَ طَوْعًا، وَتُمَتِّعَهُ فِيهَا طَوِيلًا

„Bože, budi Svome namjesniku, Hudždžetu sinu Hasana, neka su Tvoji blagoslovi na njega i očeve njegove, u času sadašnjem i časima prošlim i budućim, Zaštitnik, Čuvar, Vođa, Pomagač, Vodič i Stražar, sve dok ga na Zemlji Svojoj željom i sklonošću ljudi ne nastaniš i na njoj ga dugo u blagostanju poživiš.“

5. Učiti ovu dovu:

اللَّـٰهُمَّ امْدُدْ لِي فِي عُمْرِي، وَأَوْسِعْ لِي فِي رِزْقِي، وَأَصِحَّ لِي جِسْمِي، وَبَلِّغْنِي أَمَلِي، وَإِنْ كُنْتُ مِنَ الْأَشْقِيَاءِ فَاْمْحُنِي مِنَ الْأَشْقِيَاءِ، وَاْكتُبْنِي مِنَ السُّعَدَاءِ، فَإِنَّكَ قُلْتَ فِي كِتَابِكَ الْمُنْزَلِ عَلَى نَبِيِّكَ الْمُرْسَلِ، صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَآلِهِ، يَمْحُو اللهُ مَا يَشَاءُ وَيُثْبِتُ، وَعِنْدَهُ أُمُّ الْكِتَابِ

“Bože, život mi produži, i opskrbu mi povećaj, i tijelo mi zdravim učini, i daj mi da nadu svoju ostvarim. Ako sam jedan od nesretnika, ime mi iz nesretnika izbriši i među sretnike me upiši. Jer, doista, rekao si u Knjizi Svojoj spuštenoj Tvom poslanom Vjerovjesniku, neka su blagoslovi Tvoji njemu i porodici njegovoj: Allah briše ono što hoće i utvrđuje ono što hoće i kod Njega je glavna knjiga.

6. Učiti ovu dovu:

اللَّـٰهُمَّ اجْعَلْ فِيمَا تَقْضِي وَتُقَدِّرُ مِنَ الْأَمْرِ الْمَحْتُومِ، وَفِيمَا تَفْرُقُ مِنَ الْأَمْرِ الْحَكِيمِ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ، وَفِي الْقَضَاءِ الَّذِي لَا يُرَدُّ وَلَا يُبَدَّلُ، أَنْ تَكْتُبَنِي مِنْ حُجَّاجِ بَيْتِكَ الْحَرَامِ، الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ، الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمُ، الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ، الْمُكَفَّرِ عَنْهُمْ سَيِّئَاتُهُمْ، وَاجْعَلْ فِيمَا تَقْضِي وَتُقَدِّرُ أَنْ تُطِيلَ عُمْرِي، وَتُوَسِّعَ عَلَيَّ فِي رِزْقِي

“Bože, u konačnim presudama i odredbama Svojim i u odredbama mudrim raščlanjenim u noći Kadr i u određenju koje povratka ni promjene nema, upiši me među Svete Kuće Tvoje hodočasnike čije je hodočašće primljeno, trud nagrađen, grijesi oprošteni, a loši postupci pokriveni. U konačnim presudama i odredbama Svojim život mi produži, opskrbu mi povećaj.“

7. Učiti ovu dovu:

يَا رَبَّ لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَجَاعِلَهَا خَيْرًا مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ، وَرَبَّ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ، وَالْجِبَالِ وَالْبِحَارِ، وَالظُّلَمِ والْأَنْوَارِ، وَالْأَرْضِ وَالسَّمَاءِ، يَا بَارِئُ، يَا مُصَوِّرُ، يَا حَنَّانُ، يَا مَنَّانُ، يَا اللهُ، يَا رَحْمَنُ، يَا اللهُ، يَا قَيُّومُ، يَا اللهُ، يَا بَدِيعُ، يَا اللهُ، يَا اللهُ، يَا اللهُ، لَكَ الْأَسْمَاءُ الْحُسْنىَ، وَالْأَمْثَالُ الْعُلْيَا، وَالْكِبْرِيَاءُ وَالْآلَاءُ

“Gospodaru noći Kadr, Koji je boljom od hiljadu mjeseci učini! O Gospodaru noći i dana, brda i mora, tmine i svjetlosti, Zemlje i Neba! O Stvoritelju! O Ti, Koji oblikuješ! O Premilostivi! O Dobročinitelju! O Allahu! O Svemilosni! O Allahu! O Samostojni! O Allahu! O Ti, Koji bez primjera prethodnog stvaraš! O Allahu! O Allahu! O Allahu! Tebi pripadaju najljepša imena, najuzvišeniji primjeri, veličanstvenost i blagodati.

أَسْأَلُكَ أَنْ تُصَلِّيَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَأَنْ تَجْعَلَ اسْمِي فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ فِي السُّعَدَاءِ، وَرُوحِي مَعَ الشُّهَدَاءِ، وَإِحْسَانِي فِي عِلِّيِّينَ، وَإِسَائَتِي مَغْفُورَةً، وَأَنْ تَهَبَ لِي يَقِينًا تُبَاشِرُ بِهِ قَلْبِي، وَإِيمَانًا يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنِّي، وَتُرْضِيَنِي بِمَا قَسَمْتَ لِي

Ištem od Tebe da Muhammeda i porodicu njegovu blagosloviš i da mi u ovoj noći ime među sretne upišeš, i dušu moju šehidima pridružiš, i dobročinstvo moje na najveći stepen Dženneta postaviš, i da mi grijehe oprostiš i uvjerenje mi podariš čvrsto kojim ćeš uvijek uz srce moje biti, vjerovanje koje će od mene sumnju otkloniti i da me zadovoljnim onim što dodijelio si mi učiniš.

وَآتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً، وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً، وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ الْحَرِيقِ، وَارْزُقْنِي فِيهَا ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ إِلَيْكَ وَالْإِنَابَةَ، وَالتَّوْفِيقَ لِمَا وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّدًا وَآلِ مُحَمَّدٍ، عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمُ السَّلَامُ

Daj nam dobro na svijetu Ovom i dobro na svijetu Onom. I sačuvaj nas patnje u Ognju. I obdari me u noći ovoj sjećanjem na Tebe, zahvalom Tebi, hrljenjem Tebi i povratkom Tebi, i uspjehom u onom za šta si uspjeh podario Muhammedu i porodici njegovoj, neka je mir njemu i njima.”

8. Prouči i ovu dovu:

يَا مُدَبِّرَ الْأُمُورِ، يَا بَاعِثَ مَنْ فِي الْقُبُورِ، يَا مُجْرِيَ الْبُحُورِ، يَا مُلَيِّنَ الْحَدِيدِ لِدَاوُدَ، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وافْعَلْ بِي كَذ وَكَذا (وتسْأل حأجتك) اللَّيْلَةَ اللَّيْلَةَ

“O ti, Koji sve raspoređuješ! O Ti, Koji one u grobovima oživljavaš! O Ti, Koji mora da teku tjeraš! O Ti, Koji Davudu željezo umekša! Blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu i učini sa mnom tako i tako (spomenuti želju), već noćas!”,
a kad počneš učiti, podigni ruke prema nebu. Prouči ovu dovu na ruku'u, na sedždi, stojeći i sjedeći i ponavljaj je. Prouči je i u posljednjoj noći.
  • 12 Februara, 2019