Djela noći ramazana

Share

Djela noći ramazana

 

1. Učenje sure El-Kadr

Preneseno je da je lijepo da se svake noći hiljadu puta prouči časna sura El-Kadr.

2. Učenje sure Ed-Duhan

Proučiti časnu suru Ed-Duhan, sto puta, ako se može.

3. Dova

Prenosi se da će grijesi (koje je počinio prethodnih) četrdeset godina biti oprošteni onome ko u svakoj noći mjeseca ramazana prouči sljedeću dovu:

اللَّـٰهُمَّ رَبَّ شَهْرِ رَمَضَانَ، الَّذِى أَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ، وَافْتَرَضْتَ عَلَى عِبَادِكَ فِيهِ الصِّيَامَ، صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ، وَارْزُقْنِي حَجَّ بَيْتِكَ الْحَرَامِ، فِي عَامِي هَذَا وَفِي كُلِّ عَامٍ

“Bože moj, mjeseca ramazana Gospodaru, u kojem Kur'an si spustio, a robovima Svojim post naredio, Ti Muhammeda i njegovu porodicu blagoslovi i hodočašćem Tvoje Svete Kuće me opskrbi, godine ove, kao i svih nadolazećih.

وَاغْفِرْ لِي تِلْكَ الذُّنُوبَ الْعِظَامَ، فَإِنَّهُ لَا يَغْفِرُهَا غَيْرُكَ، يَا رَحْمٰنُ، يَا عَلَّامُ

Velike mi grijehe oprosti jer ako mi ih Ti, Svemilosni i Sveznajući, ne oprostiš, niko mi ih ne oprosti.”
4. Dova Iftitah

Dova Iftitah

5. Učenje sure El-Feth

U jednoj predaji stoji da će onaj ko svake noći u mjesecu ramazanu prouči časnu suru El-Feth u dobrovoljnom namazu, te godine biti zaštićen.

6. Ramazanski dobrovoljni namaz

Znaj da je jedno od djela preporučenih u noćima ramazana i obavljanje hiljadu rekata namaza. Velikani su ukazali na to u svojim knjigama o fikhu i ibadetu. Međutim, različite su predaje o načinu obavljanja ovog namaza. Po predaji Ebu Kurre od Imama Dževada, mir s njim, a nju potvrđuje i šejh Mufid u knjizi El-Gurbetu ve-l-išraf, što je odabir i većine učenjaka, način obavljanja ovog namaza bio bi sljedeći: da se u prvih dvadeset noći, odnosno u prvoj i drugoj trećini mjeseca ramazana, svaku noć klanja po dvadeset rekata (po dva rekata), i to tako da se osam rekata klanja poslije akšamskog farza, a preostalih dvanaest poslije jacije namaza, a da se u posljednjih deset dana, odnosno u posljednjoj trećini, svaku noć klanja po trideset rekata – poslije akšama osam, a preostala dvadeset i dva poslije jacije. Zbir rekata ovih namaza iznosi sedamsto, a preostalih tri stotine klanja se u noćima Kadra: sto rekata u devetnaestoj noći, sto rekata u dvadeset i prvoj noći i sto rekata u dvadeset i trećoj noći, da bi ukupan broj iznosio hiljadu rekata.

7. Dova poslije dobrovoljnog namaza

Preneseno je da se nakon svaka dva rekata ramazanskog dobrovoljnog namaza uči:

اللَّـٰهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ أَنْ تَجْعَلَ فِيـمَا تَقْضِي وَتُقَدِّرُ، مِنَ الْأَمْرِ الْمَحْتُومِ فِي الْأَمْرِ الْحَكِيمِ، مِنَ الْقَضَاءِ الَّذِي لَا يُرَدُّ وَلَا يُبَدَّلُ، أَنْ تَكْتُبَنِي مِنْ حُجَّاجِ بَيْتِكَ الْحَرامِ، الْمَبْرُورِ حَجُّهُمْ، الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمْ، الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمْ، الْمُكَفَّرِ عَنْ سَيِّئاتِهِمْ

„Bože, ištem od Tebe da me u propisima i konačnim mudrim odlukama Svojim, neodbijajućim i nepromjenjivim, upišeš u Tvoje Svete Kuće hodočasnike što hodočašće im je primljeno, čiji je trud nagrađen, grijesi su im oprošteni, a ružna im djela prikrivena.

وَأَنْ تَجْعَلَ فِيـمَا تَقْضِي وَتُقَدِّرُ، أَنْ تُطِيلَ عُمْرِي فِي خَيْرٍ وَعَافِيَةٍ، وَتُوَسِّعَ فِي رِزْقِي، وَتَجْعَلَنِي مِمَّنْ تَنْتَصِرُ بِهِ لِدينِكَ، وَلَا تَسْتَبْدِلْ بِي غَيْرِي، يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

(I ištem od Tebe) da mi u propisima i odredbama Svojim život u dobru i zdravlju produžiš i opskrbom me Svojom obaspeš, i da me posrednikom pomoći vjere Svoje učiniš i da me nekim drugim ne zamijeniš. O Najmilostiviji među milosnima.”
  • 12 Februara, 2019