El-Katif: nastavlja se obespravljenost

Share

El-Katif: nastavlja se obespravljenost

Latifa El-Husejni

Stvari u El-Mentakatu-š-šerkijja – istočnom području – konkretnije u El-Katifu u Saudiji idu ka sve većim tenzijama i nemiru. Situacija nije dobra, već loša, kako stanovnici govore. Mještani su postali zalog promjenjivog raspoloženja vlasti koja im jedanput preko nekog člana „Visokog vijeća“ obećava da će biti neko kraljevsko pomilovanje kojim će se osloboditi hiljade nedužnih zatvorenika iz istočnog područja, a jednom radi suprotno svojim porukama kako bi ih iznenadila izdajničkim napadom i terorisanjem. Izgovor je uvijek traženje „bjegunaca“!

Ono što se desilo u subotu, 11. 5. 2019., na ostrvu Tarutu u gradiću Senabis koji pripada provinciji El-Katif potvrđuje činjenicu da ne postoje crvene linije za saudijske vlasti, štaviše, oni pretjeruju u nasilju, agresivnosti i tlačenju. Nakon nekoliko dana od primanja poruka koje su davale do znanja da postoji mogućnost da kralj Selman bin Abdulaziz donese odluku o pomilovanju koje će obuhvatiti zatvornike iz tog područja, nakon pogubljenja trideset troje miroljubivih aktivista, sve se odjednom promjenilo. Mještani su se iznenadili iznenadnim napadom dok nisu shvatili da su prethodno poslate poruke bile besmislene i poslate su samo radi dobivanja vremena za pripremu invazije na gradić. Stanovnici su vidjeli kako vojna vozila i veliki broj vojnika ulaze u gradić pucajući po kućama bez poštivanja svetosti mjeseca ramazana, dovodeći svo stanovništvo u životnu opasnost i prijeteći ubistvom u svakom trenutku, suprotno onom što je rečeno u saopćenju komande državne sigurnosti da niko od stanovnika ili prolaznika nije povrijeđen.

Vojni upad u Senabisu je okončao opkoljenjem svih kuća i zgrada u kojima su sigurnosne snage upotrijebile razne vrste lakog i teškog naoružanja. Izvori iz El-Katifa su potvrdili da su povrijeđeni neki stanovnici i da je ono što su državne sigurnosne službe objavile potpuna neistina, naročito što su sigurnosne snage spriječile dolazak vatroganse službe i hitne pomoći.

Izgovor kojeg su iznijeli za ovaj napad je traženje „bjegunaca“! To je izgovor koji vlast koristi svaki put kao jedino opravdanje da bi izvršila invaziju i napad na nedužne ljude, ali o kakvim bjeguncima je riječ? Mještani dobro znaju da ti „bjegunci“ nije niko drugi do li miroljubivi aktivisti koji su nekad izašli na ulice i na miran način izrazili svoje protivljenje vlasti, a to je „zločin“ na koji im je vlast oduvijek oduzimala pravo i zabranjivala im dizanje glasa koji je suprotan njenoj želji i ne ide u pravcu njenog hvalisanja. Oni su sinovi istog područja, rođeni su tu, narasli u njegovim naseljama, okusili su gorčinu tog područja i patili su se zbog životnih i političkih prava koja su im oduzeta.

Invazija u subotu je oduzela živote osmerici aktivista za čije su ubistvo „državne sigurnosne službe“ izmislile izgovor opisujući ih teroristima koji su pokušali napasti „ključnu infrastrukturu“, kako tvrde. Na ovom osnovu, saudijske snage su nastavile svoj pretres u gradiću, pretvarajući ga u pravo bojno polje, gdje su pronašle mjesta u kojima su se nalazili aktivisti i napadajući svim vrstama vatrenog oružja kao što su mitraljezi i RPG. Ovaj događaj nas je potsjetio na spontano ubijanje izvršeno nad gradićem Avamijem u mjesecu ramazanu u kojem su poginuli mnogi ljudi.

Stanovnici El-Katif danas ne smiju održavati nikakvo sjećanje na šehide kao što je zabranjeno i porodicama trideset trojice pogubljenih zatvorenika iz istog područja da organizuju tevhide ili sjećanje na one koji su nedavno nepravedno pogubljeni. Također im je zabranjeno govoriti o onome što se desilo šehidima i prijeti im ista sudbina. Zato moraju samo šutjeti.

Po pristiglim informacijama situacija u Senabisu je teža nego situacija u kojoj se nalaze porodice pogubljenih šehida, naročito što je prolijevanje krvi postalo lahko oružje u rukama sigurnosnih aparata koji su donijeli odluku o kažnjavanju svakog ko se solidariše sa aktivistima i sa onima koji su ih sakrivali u svojima kućama potpunim uništavanjem njihovih kuća isto onako kako se dešava sa porodicama palestinskih izvršilaca napada na cioniste. To je isključivo izraelska metoda koju je kopirala saudijska vlast i primjenila odmah u Senabisu. Stanovnici gradića i okolnih mjesta se žale na brutalnost i divljaštvo saudijskih vojnika u ubijanju civila na ulicama i u zatvorima pa i do rušenja džamija, husejnija i porodičnih kuća.

U posljednje vrijeme stanovnici El-Katifa su uočili da sigurnosni aparati koriste metodu iznenadnog napada kako ne bi pali u odbrambenu poziciju u vezi svojih zločina i zato angažuju medije i društvene mreže da huškaju protiv stanovnika ove provincije i šiitskih muslimana izmišljanjem scenarija izdaje optužujući ih da rade za strane države kako bi ispalo da je vlast žrtva i samo želi braniti domovinu kako to izgleda na twitteru i facebooku.

Stanovnici El-Katif i El-Ahsa očekuju pojačane sigurnosne akcije protiv njih, nasuprot glasinama koje vlast šalje preko nekih vjerskih ličnosti iz El-Katifa, El-Ahsaa i Ed-Demmama, a koji su joj odani da će preostali zatvorenici biti oslobođeni, naročito što postoji međunarodni, konkretno američki, pokrivač za sve zločine koje prijestolonasljednik Muhammed bin Selman želi izvršiti nad miroljubivim aktivistima i opozicijom. Sve veći broj šehida koji se samo među šiitskim muslimana od janura do sad povećao za 51, jasan je dokaz za zeleno svjetlo pred kojim kreće budući saudijski kralj.

 

https://www.alahednews.com.lb/article.php?id=6465&cid=125

  • 14 Maja, 2019