General pukovnik Kasim Sulejmani

Share

General pukovnik Kasim Sulejmani

General šehid Kasim Sulejmani rođen je 11. 3. 1957. godine u planinskom udaljenom selu Kanate Malak, opštine Rabar, provincije Kerman.

Kada je imao 12 godina, nakon završetka prvog ciklusa osnovne škole, napušta rodni kraj i počinje raditi na građevini u Kermanu, a zatim kao izvođač radova u Vodoupravi; iste godine počinje i svoje revolucionarne aktivnosti.

Pridružio se Sepahu, čuvarima islamske revolucije, nakon pobjede islamske revolucije, zapovijedajući dvama bataljonima Kermana na početku rata, sve dok usmenim prijedlogom generala šehida Hasana Bakirija nije osnovao novi tip kermanskih snaga, koje ubrzo u zimu 1983. godine prerastaju u 41. diviziju Sarallah u kojoj su bile snage iz Kermana, Sistana i Balučestana i Hormozgana.

U toku Svete odbrane kao komadant divizije učestvovao je u brojnim operacijama, poput Ve-l-Fedžr VIII, Kerbela IV, Kerbela V, Tak Šalamče.

  1. diviziju Sarallah trebalo je nazvati dijelom udarnih divizija Sepaha u godinama svete odbrane, jer su njene snage imale ogromnu ulogu u velikim operacijama poput Ve-l-Fedžr VIII, Kerbela V i druge.

Iako je za veliki broj suboraca Kasima Sulejmanija rat završen 1988. godine, za njega je to bio tek početak novog perioda na ratnim bojištima.

Zbog prisustva na istočnim granicama i zbog iskustva u borbi s bandama krijumčara droge na iransko-afganistanskoj granici, godine 1997. ajetullah Ali Hamenei, zapovjednik svih snaga, poziva ga iz Kermana u Teheran i tada je dobio upravu nad snagama Sepah-e Kuds.

U sjajne momente zapovjedništva generala Sulejmanija nad snagama Kudsa spada i jačanje libanskog Hizbullaha i palestinskih grupa boraca, čiji smo očiti primjer gledali u brojnim sukobima, poput tridesettrodnevnog rata Hizbullaha i cionističkog režima, pobjede palestinskih boraca u dvadesetdvodnevnom ratu u Gazzi protiv opremljene “izraelske” vojske.

Zapravo, Kasim Sulejmani je uspijevao odlično pratiti strategiju Islamske Republike Iran, koja se ogledala u pomaganju militantnim grupama protiv “Izraela”, i svakog je dana u tom pravcu povlačio nove korake.

Kasim Sulejmani je 2010. godine odlukom ajetullaha Hameneija, zapovjednika svih snaga, promaknut u čin general-majora, ali još uvijek je u narodu bio oslovljavan kao “hadži Kasim.”

Ali to nije bio kraj priče. S novom zavjerom Zapada i finansijskom podrškom zemalja poput Saudijske Arabije, u regionu se formiraju terorističke tekfirijske grupe, poput ISIS-a i Džebhetu-n-Nusre, te Kasim Sulejmani dobiva novu misiju, a to je suprotstavljanje ovim prijetnjama u Iraku i u Siriji.

Sulejmani je u Iraku formirao Hašde-š-š'abi, a u Siriji “narodnu mobilizaciju” (patriotske odbrambene snage) i, uz njihovu pomoć te vodstvo i savjetovanje snaga Kuds-e Sepah, za šest godina skoro je protjerao teroriste iz ove dvije države.

Ustvari, treba reći da su on i njegove snage, koje su na službeni zahtjev Sirijske i Iračke vlade došli u te dvije zemlje, spriječili pad Damaska i Bagdada, i da je on bio taj koji je odlaskom u Moskvu odigrao veliku ulogu u stupanju Rusije i Putina na sirijsko ratište.

Možda je jedan od glavnih ciljeva neprijatelja bio uništavanjem Sirije prekinuti iransku vezu s libanskim Hizbullahom, ali porazom ISIS-a i presudnom ulogom snaga Kudsa u Siriji i Iraku formiran je snažan obruč, nazvan obruč Otpora, koji je spojio Iran, Irak, Siriju, Liban i Palestinu.

Nema mjesta sumnji da se to protivi željama SAD i Izraela, ali pod zapovjedništvom Kasima Sulejmanija u dubini fronta i mobiliziranjem narodnih formacija u Siriji i Iraku, to je postala stvarnost koja je stvorila uniju Pasdarana, Fatimijuna, Zejnebijuna, Hajdarijuna i drugih.

Neponovljiva uloga generala Sulejmanija u upravljanju regijom i sukobljavanje s neprijateljima donijeli su mu nadimke poput  “komandant iz sjene”, “najmoćniji čovjek Bliskog Istoka” i “noćna mora Izraela”.

Uspješno prisustvo hadži Kasima na sceni borbe protiv ISIS-a i poraz ove cionističke zavjere u regiji doveli su do toga da u martu 2019. godine generalu Sulejmaniju bude uručen najveći vojni orden Irana – Zulfikar, koji mu je dodijelio zapovjednik svih snaga ajetullah Hamenei.

Na kraju, ovaj neumorni zapovjednik fronta istine protiv zablude, u zoru 3. 1. 2020. godine, u zračnom napadu američkog drona na automobil u kojem se on nalazio, nadomak aerodroma u Bagdadu, ispija slatki pehar šehadeta i pridružuje se svojim prijateljima šehidima.

  • 13 Januara, 2020