Logika suza (drugi dio)

Share

Logika suza (drugi dio)

U islamskom učenju je pohvalno plakati, ali nije samo pohvalno plakati, već je jako pokuđeno ne liti suze. Vjernike Gospodar opominje i žali se na njihove suhe oči. Razlog nemogućnosti prolijevanja suza najčešće leži u tvrdoći srca. U predaji se kaže da su neki od pokazatelja nesretnog čovjeka suho oko i okorjelo srce. Imam Bakir, a.s. kaže da Allah kažnjava i srca i tijela Svojih robova zbog grijeha i nepravde koju oni čine. U nastavku hadisa kaže da nema veće kazne od tvrdoće srca.
Upravo to tvrdo srce je razlog da čovjek ne može zaplakati.
Šta znači okorjelost ili tvrdoća srca?
Okorjelost ili tvrdoća srca znači da čovjek očima vidi ljepote ovoga svijeta, ali ne ih osjeća u sebi. Njegova duša se ne veseli zbog toga. Okorjelost srca znači da se u srcu zamre suosjećanje i samilost prema drugima. Kada takav čovjek čuje za nečiji šehadet, kada čuje da je neko nepravedno ubijen reći će. “Kakve to veze ima sa mnom? Šta ja tu mogu učiniti?”
Jedan od jasnih znakova okorjelosti srca je ravnodušnost prema sjećanju na šehadet i žrtvu Imama Husejna, a.s. Čovjek koji čuje kroz kakve je strahote prošla Poslanikova, s.a.v.a. porodica i ne zaplače ima tvrdo srce.
Sljedeći primjer okorjelosti srca je da čovjek vidi dobrote drugih ljudi, ali u srcu ne osjeti potrebu da to pohvali ili da vidi blagodati koje mu drugi pružaju, ali da ne osjeti potrebu da se zahvali, ili da učini grijeh, ali da u sebi nema grižnju savjesti.
Okorjelost srca znači da čovjek nema lijep osjećaj i lijepu reakciju u srcu na lijepe pojave koje ga okružuju ili da nema ružan osjećaj u srcu i ružnu reakciju u srcu na ružne pojave koje ga okružuju.
Naprimjer, čovjek zna koliko su svjetske arogantne sile i kapitalističke zemlje koje žele vladati svijetom činile i čine zla po svijetu, ali ne osjeća prezir prema njima.
Ovo nije političko već duhovno pitanje.
Ako se u prisustvu osobe koja ima okorjelo srce spomene ime Imama Zemana, a.s. iz njegovog oka neće poteći suza i neće osjetiti udaljenost koja postoji između njega i njegovog Imama. Čovjek ne smije biti ravnodušan po ovom pitanju. To nije prirodno. To je kao da dijete ne osjeća odsustvo i udaljenost od svoje majke.
Različite su razine tvrdoće srca. Ako se nekome kaže da je moguće da bude predmetom Božije kazne, a to na njega ne ostavi traga znači da ima određenu dozu okorjelosti srca. Još suptilniji oblik tvrdoće srca je da se nekome kaže da će ući u džennet, ali da neće biti u blizini Poslanika, s.a.v.a. ili hazreti Fatime, a to na njega ne ostavi nikakvog traga, bude mu svejedno.

يَوْمَ لَا يَنفَعُ مَالٌ وَلَا بَنُونَ إِلَّا مَنْ أَتَى اللَّهَ بِقَلْبٍ سَلِيمٍ

Na Dan kada neće nikakvo blago, a ni sinovi od koristi biti, samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti. (Šu’ara’, 88-89)
Bog će od nas tražiti da Mu vratimo zdravo srce kakvo smo i dobili. On će uzeti naša srca i reći će nam: Ono srce koje sam ti Ja dao bilo je čisto, prosvijetljeno, zdravo. Šta si uradio sa njim?
Ispravan način ophođenja prema tvdom srcu je na prvom mjestu pokajanje, zatim služenje slabim i nemoćnim ljudima, jetimima, udijeljivanje sadake, pažnja prema roditeljima…a posebno u mjesecu ramazanu.
Moramo jako voditi računa da ne upanemo u to stanje. Ako ne možemo da pustimo suzu možemo biti zabrinuti i onespokojeni zbog stanja u kojem se nalazimo. Možemo doći ispred vrata Božije milosti i požaliti Mu se na svoje stanje. Možemo mu reći. Ja nema hal za molitvu, ali neću otići odavde dok mi ga ne podariš. Bog će iskrenima sigurno udovoljiti.

  • 7 Maja, 2020