Mjesec ramazan – mjesec ustajanja

Share

Mjesec ramazan – mjesec ustajanja

 

Drugi naziv za mjesec ramazan, a koji se spominje u Sahifi Sedžadijji, je mjesec ustajanja – kijama. Riječ kijam znači stajanje, ustajanje, ustanak. Postoje tri mogućnosti zbog čega je ovaj mjesec nazvan mjesec ustajanja.

Prva mogućnost:
Najvažniji ustanak – kijam koji čovjek treba učiniti je ustanak protiv sebe. Poslanik, s.a.v.a. je ovaj ustanak nazvao velikim džihadom. Ustanak – kijam protiv sebe je po riječima velikana izlazak iz onog stanja u kojem se nalazimo, izlazak iz ono što trenutno i zapravo jesmo, a ne dopada se našem Gospodaru. Mi svojim djelima kopamo jamu u koju upadamo i moramo što prije izaći iz nje.
Ramazan je mjesec ustanka protiv oholosti, zavisti, srdžbe, licemjerstva, vanjskih i unutrašnjih ukaljanosti… Ovaj ustanak je zbilja najveći džihad i ako neko preseli u tom stanju, stanju džihada, ustanka i pobune protiv sebe imat će položaj i nagradu najvećih šehida.
Ustanak protiv sebe znači da stanemo ispred svoga jezika i ne dozvolimo mu da govori ništa osim istine. Moramo svom jeziku reći: ako je moja majka, otac, brat, sestra, suprug, prijatelj učinio neku grešku u odnosu prema meni ti nemaš pravo i neću ti dozvoliti da grubo postupiš i izmakneš mi kontroli. Znači, dok smo u borbi oružje mora biti u našim rukama.

وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

…koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine.[1]

Druga mogućnost
Drugi kijam ili ustanak je onaj ustanak koji se desio na Bedru i Handeku, a to je borba i ustanak protiv Božijih neprijatelja. Muslimani su na početku islama u mjesecu ramazanu i mjesecu ustanka na pustinjskoj i žegi trpeći glad i žeđ, kopali rovove. Ponekad bi padali u nesvjest, ali nisu odustajali od borbe. Ni u takvim uslovima ih Allah nije poštedio ratovanja. Ponekad nisu imali hljeba da jedu. Neki nisu imali čime da se iftare. Zato je davanje iftara u tim okolnostima bilo izuzetno vrijedno djelo.

Treća mogućnost
Ustajanje noću
Treći kijam (ustanjanje) je ustajanje noću. Uzvišeni Gospodar u mubarek suri Isra’ obraća se Svom Poslaniku riječima:

وَمِنَ اللَّيْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَةً لَّكَ عَسَى أَن يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَّحْمُودًا

I probdij dio noći u molitvi, – to je samo tvoja dužnost; Gospodar tvoj će ti na onom svijetu hvale dostojno mjesto darovati.[2]

Najčvršći korak je korak one osobe koja se budi i ustaje u dubini noći, dok svi spavaju i osamljuje se sa svojim Gospodarom. Staje na namaz i tužnim glasom uči Kur'an. U tišini noći srce je rasterećeno i oslobođeno od dnevnih preokupacija i problema. Daleko od očiju stranaca sa svojim prisnim Prijateljem počinje da razgovara.
Mjesec ramazan je mjesec ustajanja (ustanka) protiv sebe, protiv neprijatelja i mjesec ustajanja i ibadeta noću.

[1] Ali Imran, 134.

[2] Isra’, 79.

  • 9 Maja, 2020