Share

Tajna u priči o Fedeku

Ova se pitanja nameću mnogima: Zašto oni nisu priznali Fatimino pravo na Fedek, a ona je kćerka njihovog vjerovjesnika i zašto toliko maltretiranje i ponižavanje? Koliko Fedek vrijedi u odnosu na halifinu dominaciju nad ljudima i imovinom? I još neka druga pitanja.

Odgovor bi glasio: Nije Fedek bio cilj niti se tražilo materijalno nasljedstvo, već su oni gađali vrlo daleko. Jer ako danas priznaju Fatimi Fedek, da je ona zaštićena od laži i da je njena riječ autoritativna, da neće zboriti ili raditi ono s čim Allah nije zadovoljan, ona će sutra doći tražiti pravo svoga amidžića Alija, postavljajući božanskog upućivača na svoje mjesto navodeći časne ajete i časne hadise koji govore o njegovom položaju, pa šta bi oni tada uradili?

Kako će provesti svoju tvrdnju koju su pripisivali Poslaniku, s.a.v.a.: ‘Neće se sastati vjerovjesništvo i hilafet u Beni Hašimu’?

Tada bi svi planovi propali, pa ne bi ostalo smisla za Sekifu niti razloga za napad na kuću, lomljenje Fatiminog rebra, pobačaja Muhsina i ne bi ih mogao niko braniti izmišljanjem opravdanja i izgovora.

  • 23 Januara, 2020