Veličanstveno Fatimino rođenje

Autor: Grupa autora
Izvor: Znamenja Upute 3
Share

Rođenje i odrastanje Fatime, s.a.

Veličanstveno Fatimino rođenje

Okončao je period Hatidžine trudnoće i približilo se vrijeme rođenja. Hatidžino dijete je bilo stalni sabesjednik i prisni prijatelj svoje majke, a majka je provodila dane u želji za radošću i veseljem rođenja svoga djeteta. Kada je stiglo vrijeme za dolazak njenog djeteta na Ovaj svijet, ona je poslala jednu osobu do kurejšijskih i hašimijskih žena da dođu kod nje i preuzmu poslove koje žene obavljaju u tim okolnostima. Međutim, one su po toj osobi poručile Hatidži:

„Budući da nisi poslušala naše riječi, nisi prihvatila ono što smo ti govorile i da si se udala za Ebu Talibovog Muhammeda koji je siroče i siromah, nećemo ti doći i nećemo ništa uraditi za tebe.“

Čuvši ove riječi u Hatidžino srce je ušla tuga. U tom trenutku su kod nje ušle četiri žene visokog stasa, slične ženama Beni Hašima. Hatidža se uplašila kada ih je vidjela. Jedna od njih je progovorila i rekla:

„Hatidža ne boj se, mi smo poslane od strane tvog Gospodara tebi i mi smo tvoje sestre. Ja sam Sara, a ova gospođa je Asija, kćerka Muzahima, koja će biti tvoja sabesjednica u Džennetu. Ova gospođa je Merjem, kćerka Imranova. Ova druga je Kulsum, sestra Musaa ibn Imrana. Uzvišeni Gospodar nas je poslao da preuzmemo poslove koje ti žene trebaju obavljati.“ Pa je jedna od njih stala na desnu, jedna na lijevu stranu, jedna sprijeda i jedna straga.

I rodila se čista i pročišćena Fatima, s.a. Kada se našla na zemlji, svjetlost njenog lica obasjala je kuće u Meki. Žena koja je stajala ispred nje uzela je novorođenče i oprala ga vodom s Kevser vrela. Izvadila je dva komada bijelog platna i u jedan od njih je umotala dijete, a drugim je prekrila lice. Potom je potakla da govori i hazreti Zehra je izgovorila šehadet. Poselamila je prisutne žene i svaku poimenično spomenula. One su se nasmiješile i rekle:

„Hatidža, uzmi čisto, pročišćeno i blagoslovljeno dijete. Neka ti je sretno blagoslovljeno rođenje ovog djeteta i djece koja će poteći iz njenog poroda.“

Hatidža je sva sretna uzela Zehru i stavila joj dojku u usta. Grudi su joj se ispunile mlijekom.[1] Svaki put kada bi Hatidža rodila dijete, davala ga je dojilji da ga hrani, ali kada se rodila Fatima, s.a., niko je nije dojio osim Hatidže.[2]

[1] Delailul-imame, str. 8 i 9; Nuzhetul-medžalis, sv. 2, str. 227; Biharul-envar, sv. 16, str. 80-81; Emalis-Saduk, str. 475.

[2] Avalimul-ulum, sv. 11, str. 46, preneseno iz El-Bidajetu ven-nihaje, Egipat, sv. 5, str. 307.

  • 23 Januara, 2022