Nesklad u odgoju i obrazovanju

Autor: MUHAMMED TAQI FALSAFI
Izvor: MLADI SA STANOVIŠTA RAZUMA I OSJEĆANJA
Share


Nesklad u odgoju i obrazovanju

Zapadni svijet, i pored svog napretka na različitim društvenim i naučnim poljima, ne posvećuje dovoljno pažnje poučavanju djece vjeri i moralu. Nesklad u odgojno-obrazovnom sistemu naprednih zemalja suočio je generacije mladih s velikim teškoćama.

Dr. Carrel ističe:
“Osobe koje još od malih nogu naviknu na prepoznavanje dobra i zla, tokom cijelog života će s lahkoćom birati dobro, a odbacivati zlo, i isto kao što bježe od vatre, klonit će se i svega lošeg u životu. Za njih su djela poput pronevjere, prevare, laži, licemjerja i izdaje ne samo zabranjena, nego i nezamisliva.
Za širenje i jačanje ovakvih vrsta reakcija kod čovjeka neophodna je sredina u kojoj će moralni principi biti neosporno i neprestano u centru pažnje. Čovjek poput majmuna posjeduje nagonski poriv za oponašanjem, ali mnogo lakše usvaja i slijedi loše nego dobro. Na toj nizbrdici slijeđenja, ukoliko svoju djecu povjerimo osobama bez vrlina, to će kod njih rezultirati oblikovanjem nebrojenih nedostataka. Stručni i dobri odgajatelji su samo one osobe koje vjeruju u ono što govore i djelima se u svom životu pridržavaju toga.
Mnogi pedagozi ne posvećuju dovoljno pažnje razumskim djelatnostima ljudske psihe, a gotovo nikako moralnom i estetskom osjećaju.
Današnje obrazovne i odgojne djelatnosti uglavnom su usmjerene razumskoj i društvenoj strani čovjeka.
Doista je čudnovata činjenica da su mladi – koji danas promatraju raspad civilizacije kao posljedicu rada novih škola niskog nivoa obrazovanja – prepredeni, lukavi, prevaranti, bez karaktera i lijepog morala. Zar ove mahane nisu jasni znakovi velikog nedostatka i manjkavosti u obrazovno-odgojnom sistemu? Naprimjer, koliko naučnika pedagoga radi na odgoju volje i nadzoru poriva?
Mnoga djeca su svjedoci nepristojnosti, svađe, samoljublja i nesreće i mnoštva drugih stvari koje, ako i ne vide u krugu svoje kuće i svoje porodice, onda nauče od svojih prijatelja.
Ukratko, danas se nalazimo u okolnostima u kojim ni škola ni porodica nisu u stanju podučiti djecu ispravnom načinu života. Zbog toga lice i izgled mladih poput ogledala prikazuju tragova nevještosti i nestručnosti njihovih odgajatelja. Odgoj i obrazovanje su svedeni na pripremanje učenika za ispite te na plitko i jednostavno vježbanje njihovog pamćenja. Na taj način ne odgaja se ništa do stvorenje koje nosi nekoliko knjiga. S takvim odgojem i obrazovanjem mlad čovjek nije u stanju spoznati realnost života i ispravno izvršiti svoju prirodnu obavezu.”

  • 26 Jula, 2019