Primarni uvjet valjanog odgoja

Autor: Muhamed Teki Felsefi
Izvor: Dijete, naslijeđe i odgoj I
Share

Primarni uvjet valjanog odgoja

 

Porodica je središte odgoja djeteta, a država je isto to u pogledu odgoja  odraslih. Bez sumnje, prvotni uvjet valjanog odgoja i oživljenja raznolikih nutarnjih sposobnosti jeste pogodna klima i okruženje u kojem se živi. Svaka porodica nije u stanju da provede program Imama Hasana, a.s., na svojoj djeci, niti svaki roditelj može zboriti na način kako je Imam Hasan, a.s., razgovarao s djecom. Ovaj način razgovora dolikuje porodici koja je utemeljena na vrlini i slobodarstvu.

Svaka država se može uzeti kao jedna velika i mnogoljudna porodica. Muškarci, žene i djeca su članovi te porodice. Isto tako se jedna porodica može smatrati državom u malom sa malim brojem stanovnika, a ti stanovnici su članovi porodice. Otac i majka u državi u malom su poput vlade u velikoj porodici zvanoj država.

Nekada državne poslove vodi diktator i samovoljna osoba rukovodeći se svojim raskalašenim i nelogičnim promišljanjima. Takav diktator, utjerivanjem straha, uz prijetnju sile i kažnjavanja te uz neljudske i grube kazne, nagoni ljude na poslušnost. A ponekada se u državi zakoni donose na razuman i pravilan način na temelju istine, moralnih vrlina, slobode i ljubavi.

Nekada u porodicama ljutiti nevjernici očevi i nesputane i nemoralne majke vladaju uz uznemiravanje, razvrat, osornost i nepodnošljivo nasilje. Oni posredstvom straha i kažnjavanja tjeraju članove porodice da ispunjavaju obaveze. Nekada pak vjerničke i moralne vrline oca i mudra ljubav i pažnja majke od porodice načine čistu i sretnu sredinu. To članove porodice bodri i ulijeva im nadu te svaki član porodice s ljubavlju i sigurnošću obavlja vlastitu dužnost.

 

  • 22 Marta, 2019