Zalazak još jedne blistave zvijezde upute

Share

Zalazak još jedne blistave zvijezde upute

Zaista mi smo Allahovi i zaista Njemu se vraćamo!

Preselio je profesor Jahja Alevi (Christian Bono), francuski intelektualac, prevodilac, pisac, profesor filozofije, i irfana.

Christian Bono, otputovao je u Obalu slonovače za dane muharema gdje je trebao držati predavanja umro je od posljedica udesa.

Christian Bono, Jahja Alevi ili Jahja Bono, rođen je 1957. godine u njemačkom gradu Freiburgu i katoličkoj porodici.

Zbog očevog posla do desete godine živi u Njemačkoj i Alžiru a nakon toga odlazi u Francusku u Strasbourg. Po njegovim riječima imao je želju upoznati se sa religijama istoka usljed toga putovao je u Španiju, Maroko, Italiju, Belgiju, Holandiju, Njemačku i tako dalje, da bi istraživao tu temu.

Upoznao se sa djelima Rene Guenona francuskog filozofa muslimana i pod utjecajem istog 1979. godine prigrlio je islam.

Nakon toga počinje studirati arapski jezik i književnost i islamologiju i na studijama se upoznaje sa djelima Anry Korbena koji je Zapadu predstavio šiijski irfan.

Po instrukcijama Ahmeda Hempatea, arifa iz reda Tidžanija, postaje šiija i uzima novo ime Jahja Alevi.

Godine 1987. dobija diplomu profesora, 1995. godine brani doktorsku disertaciju pod naslovom Teologija u filozofskim i irfanskim djelima Ruhulaha Imama Homeinija na Sorboni, a već 1999. godine izabran je za istraživača godine.

Zarad pisanja svoje doktorske teze u Iran dolazi 1991. godine i prisustvovao je katedri filozofije i irfana sejjid Dželaluddina Aštijanija u Mešhedu.

U Mešhedu je boravio 15 godina. Privremeno boravi u Francuskoj zbog post-doktorskog studija gdje je istraživao Mulla Sadrinu transcedentalnu filozofiju, odgovore Sadrudinu Kuneviju.

Napisao je prijevod i tefsir Kur'ana na francuskom jeziku.

Kulturni institut Terdžumane Vahj – centar za prevođenje Kur'ana na strane jezike – godine 2000. štampa njegov prijevod Kur'ana. Karakteristike ovog prijevoda su da je riječ o tečnom semantičkom prijevodu s kratkim objašnjenjima uz prilog rječnika kur'anskih riječi.

Njegovo tijelo bit će prebačeno u Mešhed gdje će biti ukopan.

  • 30 Augusta, 2019